News

Ancheta legată de focarul de Covid-19 izbucnit la staţiunea austriacă de schi Ischgl, clasată: ”Nu va exista nicio inculpare”

Ancheta penală care urma să stabilască vinovații pentru focarul de Covid-19 de la staţiunea austriacă de schi Ischgl a fost clasată de Parchetul din Innsbruck.
24.11.2021 | 18:11
Ancheta legata de focarul de Covid19 izbucnit la statiunea austriaca de schi Ischgl clasata Nu va exista nicio inculpare
ADVERTISEMENT

În anul 2020, la staţiunea austriacă de schi Ischgl a izbuncit un adevărat focar de coronavirus, în urma căreia au murit, în total, 32 de persoane.

Procurorul Hansjörg Mayr a precizat că nu va fi nimeni inculpat în acest caz, în care erau vizați cinci oficiali, relatează AFP.

ADVERTISEMENT

Dosarul a fost clasat, conform unui anunț făcut de Parchetul din Innsbruck.

Parchetul din Innsbruck a transmis că nu există dovezi

De asemenea, într-un comunicat se arată că nu au existat suficiente dovezi care să arate că o persoană a făcut ceva sau o omis să facă ceva care a dus, într-un final, la creșterea riscului de a se contagia persoanele respective.

”Nu există dovezi care să arate că cineva a făcut sau a omis să facă ceva care să fi condus la creşterea riscului contagiunii”, precizează într-un comunicat al Parchetului din Innsbruck.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre cinci persoane din Tirol, dintre care unul e primarul din staţiunea de schi Ischgl. Ancheta încerca să stabilească dacă acest focar de Covid-19 care a izbucnit putea fi evitat.

Totuși, decizia de clasare a acestui dosar nu afectează plângerile civile care au fost depuse.

Personalul a fost testat pozitiv, dar deciziile au fost luate prea târziu

”La 8 martie s-a stabilit în mod clar ca personalul turistic de la Ischgl a contractat virusul, însă reacţia a fost, de această dată, prea slabă, prea lentă, prea tardivă”, a precizat un avocat al Asociaţiei Consumatorilor VSV.

ADVERTISEMENT

De asemenea, într-un comunicat al acestei asociații, președintele ei preciza că se dorește „înăbușirea unui scandal ce implică autorităţile”.

„Am impresia că aici se doreşte în mare măsură înăbuşirea unui scandal ce implică autorităţile.

ADVERTISEMENT

Această suspendare a procedurii de anchetă penală este o eroare”, a reacţionat miercuri într-un comunicat Peter Kolba, preşedintele VSV.

După acest focar de infecție, peste 6.000 de oameni au precizat că fie ei, fie apropiați ai lor s-au îmbolnăvit de Covid-19 în staţiunea Ischgl sau în împrejurimile acesteia.

Este vorba despre oameni din 45 de țări, care au luat virusul din cauza neglijenţei şi a gestionării haotice a cazurilor de Covid-19.

Primul caz de Covid-19 a fost descoperit pe data de 7 martie, dar virusul ajunsese la stațiunea austriacă încă din februarie.

ADVERTISEMENT