News

Ne apropiem de vârful pandemiei de coronavirus! Ce se va întâmpla după 15 mai. Avertismentul medicului Alexandru Rafila

24.04.2020 | 11:16
Ne apropiem de varful pandemiei de coronavirus Ce se va intampla dupa 15 mai Avertismentul medicului Alexandru Rafila
Profesorul Alexandru Rafila susține că am putea avea cel puțin 14.000 de îmbolnăviri până la sfârșitul acestei săptămâni. Sursa foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Bilanțul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus pe teritoriul României a ajuns deja la 10.096, și tinde să capete proporții alarmante în fiecare zi, pe măsură ce ne apropiem de vârful epidemiei. Potrivit profesorului Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, la sfârșitul acestei săptămâni s-ar putea ajunge la cel puțin 14.000 de cazuri de îmbolnăvire. Totul depinde, însă de modul în care cetățenii au respectat măsurile de distanțare socială în perioada Sărbătorilor Pascale.

Medicul Alexandru Rafila, anunț care ne dă fiori. Este posibil să ajungem la peste 14.000 de îmbolnăviri în acest weekend

Eu cred că ne apropiem la sfârșitul săptămânii viitoare de acea cifră de 14.000 de cazuri pe care am prognozat-o. Poate fi depășită, pentru că zilele care urmează – mâine, poimâine, și zilele săptămânii următoare o să observăm dacă într-adevăr în perioada de Paște lumea a respectat măsurile.

ADVERTISEMENT

Dacă va exista o creștere rapidă înseamnă că oamenii le-au respectat mai puțin. Dacă rămânem la acest număr de 400 – 500 zilnic înseamnă că măsurile și-au atins efectul”, a declarat medicul într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Cât despre strategia de relaxare a măsurilor, potrivit acestuia, începând cu data de 15 mai nu vor mai exista restricții de circulație, însă cetățenii vor trebui să respecte în continuare distanțarea socială. Totodată, măștile de protecție vor deveni obligatorii în spațiile închise, după cum a anunțat deunăzi și președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

„Dacă reușim să respectăm regulile, reluarea activității va fi făcută cu succes. Depinde foarte mult de comportamentul nostru, cred că fiecare suntem responsabili de succesul programului”, a mai spus Alexandru Rafila.

În iarnă ne așteaptă un al doilea val de îmbolnăviri

Al doilea val de îmbolnăviri cred că va veni în cursul sezonului rece, spre finalul toamnei, așa cum sunt toate virozele respiratorii care evoluează mai intens în sezonul rece decât vara sau primăvara.

ADVERTISEMENT

Probabil atunci vom avea un al doilea val de îmbolnăviri. Sperăm să avem până atunci un tratament care să răspundă nevoii de a împiedica evoluția gravă a bolii, mai ales la pacienții din categoriile de risc”, a explicat președintele Societății Române de Microbiologie.

În ceea ce privește evenimentele cu un număr foarte mare de participanți, precum nunțile, concertele sau piesele de teatru, acestea nu vor putea avea loc cel puțin până în 2021, este de părere profesorul Rafila. Frizeriile, cabinetele stomatologice sau magazinele de haine ar trebui, însă, redeschise treptat după data de 15 mai.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește adunările, eu nu cred că în acest an adunările de mare amploare vor fi reluate, este o părere personală. Probabil că între 50 și 100 de persoane o să fie un interval acceptabil, dar trebuie raportat la un anumit spațiu. Dacă spațiul e mic, distanțarea nu se poate produce. Concerte de mare amploare în aer liber eu nu cred și nu cred că o să fie în nici o țară.

În ceea ce privește mall-urile, eu cred că trebuie să se redeschidă diverse tipuri de magazine, de unități comerciale. Trebuie să găsim o soluție. Cabinetele stomatologice, una sunt urgențele și una e să nu tratezi diverse afecțiuni. Cabinetele trebuie să ne gândim cum să le repornim după data de 15 mai, mai ales că în cabinetele stomatologice există echipament de protecție.

Frizeriile, coaforul, toate țin de o viață normală și trebuie să existe un acces la astfel de instituții. Nu știu dacă mall-urile în sine se vor redeschide pentru că sunt zone aglomerate. În ceea ce privește mall-urile, eu cred că trebuie să se redeschidă diverse tipuri de magazine, de unități comerciale. Trebuie să găsim o soluție.

Cabinetele stomatologice, una sunt urgențele și una e să nu tratezi diverse afecțiuni. Cabinetele trebuie să ne gândim cum să le repornim după data de 15 mai, mai ales că în cabinetele stomatologice există echipament de protecție. Frizeriile, coaforul, toate țin de o viață normală și trebuie să existe un acces la astfel de instituții. Nu știu dacă mall-urile în sine se vor redeschide pentru că sunt zone aglomerate”, a mai spus medicul.

ADVERTISEMENT