Fotbal intern

INTERVIU. Torje îl laudă pe Mutu şi vorbeşte de REVENIREA la Dinamo

Gabriel Torje nu trece prin cea mai bună perioadă a carierei sale. Transferat de Terek Groznîi în vară, internaţionalul român este mai mult rezervă, motiv pentru care a pierdut şi lotul lui...
17.11.2016 | 10:07
INTERVIU Torje il lauda pe Mutu si vorbeste de REVENIREA la Dinamo

Gabriel Torje nu trece prin cea mai bună perioadă a carierei sale. Transferat de Terek Groznîi în vară, internaţionalul român este mai mult rezervă, motiv pentru care a pierdut şi lotul lui Christoph Daum.

Aflat în Rusia, Torje a vorbit pentru FANATIK.RO despre situaţia sa la Terek, despre problemele naţionalei României şi despre un eventual transfer la Dinamo.

Ai văzut meciurile cu Polonia şi Rusia? Cum ţi s-au parut?
Da, le-am văzut. Meciul cu Polonia a fost unul urît pentru noi, care s-a terminat foarte prost. Cred că de acum trebuie să ne gîndim la locul doi, pentru că locul 1 este în proporţie de 90 la sută pierdut. Despre amicalul cu Rusia nu sînt multe de zis. Am fost învinşi pe final, dar a fost doar o partidă de verificare.

“A fost un meci prost cu Polonia”

Au fost polonezii mai buni ca noi? Ce ne-a lipsit ca să îi învingem?
Da, au fost superiori şi au meritat victoria. În repriza a doua am avut şi noi momente foarte bune, pînă la acea petardă, care ne-a scos din ritm! Dar nu este petarda scuza pe care trebuie să o găsim. A fost un meci prost,
în care eu, de afară, am văzut că au fost mai buni decît noi! Nu ştiu ce au simţit colegii mei în teren…

REACTIA LUI GABI TORJE DESPRE FAPTUL CA AR FI SARIT LA BATAIE LA FLORIN ANDONE AICI 

Nu ai mai fost convocat de selecţionerul Daum. Ţi-a explicat motivele deciziei lui?
La ultimele două convocări nu am fost prezent acolo, dar domnul Daum nu mi-a explicat nimic personal. Cred că este normal să nu fiu chemat cîtă vreme nu joc la echipa de club. La echipa naţională trebuie să fie mereu cei mai în formă jucători.

“Nu cred că sîntem supraevaluaţi, dimpotrivă!”

Gica Popescu v-a numit “cea mai slabă naţională a României din istorie”. Ţi se pare nedrept? Cum vedeţi voi, fotbaliştii din actualul lot, aceste cuvinte dure?
De fiecare dată cînd cineva ne critică este normal să ne doară, dar trebuie să acceptăm criticile la fel cum acceptăm şi laudele, cînd e cazul.  Acum, trebuie să ţinem capul plecat şi să înţelegem situaţia în care ne aflăm. Am pierdut 7 puncte din 12 în aceste calificări şi e aproape imposibil să mai terminăm grupa pe primul loc şi să mergem direct la Campionatul Mondial.

Ladislau Boloni spune că fotbaliştii de acum sînt supraevaluaţi. Dădea exemplul transferului lui Stanciu la Anderlecht. Crezi că există o presiune prea mare din cauza performanţelor din trecut ale României?
– Nu ştiu dacă sîntem supraevaluaţi sau subevaluaţi, pentru că mulţi jucători din Serbia şi din ţări vecine României au fost vînduţi pe zeci de milioane de euro şi nimeni nu a mai zis nimic. La noi se vorbeşte atît de mult de suma cu care a fost transferat Nicuşor Stanciu la Anderlecht. Mulţi zic că ar fi prea mare, dar eu cred că nu e aşa. Mai mult, au fost mulţi fotbalişti români care ar fi meritat în anumite momente ale carierei lor să fie cotaţi mai bine şi să fie vînduţi pe sume mai importante. Fiecare are însă părerea lui.

“Cu orice preţ trebuie să batem Danemarca!”

Stadionul a fost plin. Mulţi suporteri au plecat însă dezamăgiţi înainte sa se termine partida. De ce ar mai veni un fan român la meciurile naţionalei?
– E normal atunci cînd pierzi acasă cu 3-0 ca lumea să fie dezamăgită şi să plece supărată de la stadion. De fiecare dată cînd am avut nevoie de sprijinul fanilor, ei au fost alături de noi. Din păcate, noi nu i-am mulţumit mereu şi nu am jucat întotdeauna pe măsura aşteptărilor lor. Românii trebuie să fie în continuare alături de echipa naţională şi să fie convinşi că noi dăm totul pe teren, chiar dacă uneori rezultatele nu sînt cum am vrea toţi.

Mai mult ca sigur România va juca fără spectatori meciul de acasă cu Danemarca. Putem să îi învingem pe danezi cu un stadion gol?
– Va fi un meci foarte greu şi decisiv. Trebuie să batem sută la sută Danemarca pentru a rămîne în continuare în cărţi pentru locul doi. Nu contează ce atuuri avem sau nu, ce puncte slabe, ce minusuri… Trebuie să învingem cu orice preţ!

Ce şanse de calificare la Mondial crezi că mai are România?
– Mai avem şanse destule de calificare, dar de pe locul doi. Mai sînt partide de jucat şi putem ajunge la baraj. Acolo, va fi foarte greu pentru că sigur vom întîlni o echipă foarte puternică. Ne vom juca şansa pînă la final şi trebuie să credem în noi şi în faptul că vom ajunge la Mondial.

“E imposibil să revin acum în România”

Care este situaţia ta la echipa de club?
– Una proastă pentru mine, pentru că nu joc. Echipa stă foarte bine în clasament, pe locul trei, şi concurenţa pentru un loc de titular este foarte mare.

Pleci de la Terek? Se vorbea despre un posibil împrumut la Dinamo.
– Nu cred că voi pleca la iarnă nicăieri. Încă nu am avut o discuţie clară cu antrenorul sau cu cineva din conducere. Sînt şanse mari să rămîn la Terek. Este greu să mă întorc acum la Dinamo sau în ţară. Cei de aici nu mă vor lăsa să plec împrumut şi nu cred că există în România vreo echipă care să plătească peste un milion de euro pentru un transfer plus salariul meu.

“Mutu va aduce jucători mari! Dinamo poate produce surpriza în lupta pentru titlu”

Adi Mutu este manager la Dinamo. Cum vezi tu ca suporter această numire?
– Venirea lui Adi la Dinamo în conducere este de bun augur. El a fost un fotbalist mare, a jucat la echipe de top şi are multe relaţii în străinătate. Prieteniile pe care şi le-a creat îl vor ajuta să facă transferuri foarte bune pentru Dinamo şi sînt convins că va aduce şi cîţiva jucători cu nume mari.

Cum vezi şansele fostei tale echipe la titlu? Se poate lupta cu Steaua?
– Deocamdată, Dinamo este destul de departe de titlu. Steaua a făcut transferuri importante şi are un avans în acest moment, dar Dinamo trebuie să tragă tare în acest retur. Apoi, în play-off, cînd se vor înjumătăţi punctele, lucrurile vor sta altfel. Vor fi şi meciuri mai tari, mai multe derby-uri, şi Dinamo ar putea produce surpriza!

11 goluri a marcat Gabi Torje în 54 de partide jucate pentru naţionala României

“Nu mi-am pus mari speranţe! Polonia a venit temătoare la Bucureşti, dar noi nu am fost la nivelul la care se aşteptau şi au prins curaj, pentru că ne tremurau picioarele. În repriza a doua mi-a fost ruşine, a fost ca în curtea şcolii, un haos total. Poate că în cazul în care Daum făcea o altă echipă, am fi pierdut cu 5-0. Am încetat să mai fiu diplomat! La acel meci cu Albania, echipa noastră naţională şi-a pierdut identitatea. Adversarii nu ne mai respectă! Toţi vor să ne bată de acum! Cred că este cea mai slabă echipă naţională din istoria fotbalului românesc” – Gică Popescu