Fotbal intern

Ne “îmbătăm cu apă rece” în amicale! Dezastru în meciurile oficiale, după victorii “mincinoase”

12.11.2020 | 11:28
Ne imbatam cu apa rece in amicale Dezastru in meciurile oficiale dupa victorii mincinoase
ADVERTISEMENT

România a înscris nu mai puțin de cinci goluri în amicalul cu Belarus, scorul la pauză fiind 4-0, dar meciurile amicale ne-au indus întotdeauna în eroare, de la victoria incredibilă cu Germania sau Spania, care nu mai pierduse acasă de doi ani, la victoriile cu Suedia și Turcia.

Naționala lui Mirel Rădoi a câștigat cu 5-3 amicalul cu Belarus și “tricolorii” au un moral bun cu patru zile înainte de meciul cu Norvegia, dar poate fi considerată o victorie “mincinoasă”, ținând cont de faptul că mereu am avut rezultate pozitive în partidele amicale, care însă au fost urmate de eșecuri pe bandă rulantă.

ADVERTISEMENT

Cel mai bun exemplu sunt victoriile cu Spania (1-0) și Germania (5-1), când Ciprian Marica și mai ales Mihăiță Pleșan au făcut meciuri memorabile, însă care au rămas doar niște cifre goale pe hârtie, nedublate de calificări.

România, campioana meciurilor amicale: victorie incredibilă cu Germania, scor 5-1, pe vechiul Giulești (28 aprilie 2004)

În 13 meciuri cu multiplii campioni mondiali și europeni, România a reușit doar două victori, una în celebrul amical de pe Giulești, când Mihăiță Pleșan a făcut meciul vieții, iar “tricolorii” spulberau campioana mondială en-titre cu 5-1.

ADVERTISEMENT

Prima victorie cu Germania a fost obținută tot într-un amical, pe 22 noiembrie 1967, când România se impunea cu 1-0. La 37 de ani după acea victorie a urmat acest 5-1 pentru noi. Pleșan (min. 21), Raț (min. 23), Dănciulescu (min. 36, 43) și Caramarin (min. 84) au marcat în acel meci, iar Lahm a redus din diferență cu două minute înainte de final.

După victoria memorabilă cu Germania, a urmat însă o înfrângere în Irlanda, la Dublin, la doar o lună distanță, britanicii câștigând partida cu 1-0, după un meci fără istorie.

ADVERTISEMENT

România câștigă cu 1-0 amicalul cu Spania și pune stop unei invincibilități de doi ani a ibericilor pe teren propriu

România face din nou un meci incredibil în amicalul de la Cadiz în fața viitoarei campioane mondiale Spania, iar Ciprian Marica aduce victoria “tricolorilor” cu un gol marcat în minutul 58, deși ibericii nu mai pierduseră pe teren propriu de aproximativ doi ani de zile.

De atunci, echipa Spaniei a cucerit două titluri de campioană Europeană (2008 şi 2012), precum şi primul său titlu de campioană a lumii, în 2010, la Mondialul din Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Spaniolii aveau în teren jucători precum Iker Casillas, Fernando Morientes, Sergio Ramos, Navarro, Fabregas, David Villa sau David Silva, în timp ce noi îi aveam pe Măldărășanu, Dani Coman, Răzvan Cociș, Mugurul Buga sau Daniel Niculae. După victoria din 16 noiembrie 2006, pentru naționala României a urmat un 0-0 la Amsterdam cu Olanda.

Pentru “tricolori” au urmat și alte rezultate notabile în meciuri amicale, cu naționale mai bine cotate precum Chile, Turcia, Israel sau Suedia

În 2012, nu puțini s-au entuziasmat după victoria cu sudamericanii din Chile, după ce România a fost chiar condusă cu 2-0 pe teren propriu, dar a revenit și a câștigat cu 3-2, pe 13 iunie 2017, prin golurile marcate de Bogdan Stancu în minutul 31, Nicolae Stanciu, cu o execuție superbă în minutul 60 și Alexandru Băluță, care aduce victoria cu două minute înainte de fluierul final. După victoria cu Chile, a urmat un meci chinuit cu Armenia, scor 1-0, pe teren propriu, cu un gol marcat de Maxim în minutul 90+1.

România a reușit să se impună și în fața puternicei naționale a Turciei, într-un nou meci amical și naționala lui Cosmin Contra reușea să câștige la debutul ca selecționer cu scorul de 2-0. Ambele goluri au fost marcate de Gheorghe Grozav, în minutele 42 şi 69, în meciul disputat la Cluj, pe data de 9 noiembrie 2017. După victoria cu Turcia, a urmat un eșec răsunător cu Olanda, scor 0-3, pe 14 noiembrie, chiar pe teren propriu.

După victoria cu Turcia, a urmat un nou succes pentru naționala lui Cosmin Contra, bineînțeles într-un alt meci amical, de astă dată în compania Israelului, chiar la ei acasă. Naționala României se impunea cu 2-1 la Netanya, pe 24 martie 2018, și pentru echipa noastră a marcat Nicolae Stanciu și George Țucudean, în minutul 64, respectiv 84.

Rezultatele bune din meciurile amicale au continuat și tricolorii au obținut o victorie suprinzătoare cu Suedia, care în meciurile oficiale “ne-a dat cu terenul în cap”. Pe 27 martie 2018, România câștiga cu 1-0 în fața Suediei cu un gol marcat de Dorin Rotariu în minutul 57, după o partidă în care suedezii au jucat cu mai multe rezerve. Când a venit vorba de jocuri oficiale, Suedia ne-a bătut la București fără emoții, cu 2-0, un an mai târziu și România rata o nouă calificare la un turneu final.

______________________________________________________________________________________________________

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,75 este cota pentru „ambele marchează” la meciul România-Norvegia. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT