News

Ne pregătim de o nouă pandemie? „În martie, 60% din cazuri vor fi cu tulpina nouă”

25.01.2021 | 07:54
Ne pregatim de o noua pandemie In martie 60 din cazuri vor fi cu tulpina noua
ADVERTISEMENT

Medicul epidemiolog Octavian Jurma avertizează că noua tulpină de Covid-19 poate fi considerată o nouă pandemie care vine peste vechea pandemie.

Jurma estimează că 60% din cazurile de Covid din București vor fi cu noua variantă de coronavirus, originară din Marea Britanie, până în luna martie 2021.

ADVERTISEMENT

Epidemiologul cere ca toate marile orașe din România să efectueze secvențierea pentru a afla dacă noua tulpină a SARS-CoV-2 a ajuns în respectivele localități.

Octavian Jurma se teme că o nouă pandemie este tot mai aproape

E important să se efectueze secvenţierea şi în marile oraşe: Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, pentru că sentimentul meu este că perioada de sărbători a omogenizat distribuţia acestui virus în ţară. E ca şi cum ar fi debutul unei noi pandemii, tehnic vorbind o putem considera o noua pandemie peste vechea pandemie”, a declarat medicul la Digi24.

ADVERTISEMENT

Jurma cere autorităților să ia măsuri pentru a limita răspândirea virusului. „Ce trebuie să facem este să reducem numărul de infectări cu orice preţ”, a declarat Jurma.

Bărbatul a dat exemplul Israelului care a decis să suspende toate zborurile internaționale de pasageri tocmai pentru a evita importul noilor tulpini de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Estimarea îngrijorătoare a specialistului vine după ce doi bărbați din București au fost depistați cu noua tulpină de Covid-19. Mai mult, la una dintre persoane 9 din 10 contacți sunt infectați cu noua tulpină.

9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR.

ADVERTISEMENT

Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătății rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină SARS-CoV-2:

Pacientul lucrează la o școală din București.
În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).
În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.

Confirmarea infectărilor cu varianta B1.1.7 se va face prin secvențiere în următoarele zile.
Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate”, a transmis Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT