Fotbal international

Nebunie în Iran după victoria cu Țara Galilor de la Cupa Mondială. Peste 700 de deținuți au fost eliberați

Iran a învins Țara Galilor și păstrează șanse de calificare în optimi, iar succesul a fost sărbătorit în țară prin eliberarea mai multor deținuți.
28.11.2022 | 18:07
Nebunie in Iran dupa victoria cu Tara Galilor de la Cupa Mondiala Peste 700 de detinuti au fost eliberati
Iran a învins Țara Galilor și păstrează șanse de calificare în optimi, iar succesul a fost sărbătorit în țară prin eliberarea mai multor deținuți. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După eșecul categoric în fața Angliei, persanii au făcut un meci extraordinar în fața galezilor și s-au impus cu 2-0.

Val de eliberări în Iran după succesul cu Țara Galilor de la Cupa Mondială

Victoria istorică în fața Țării Galilor, care păstrează Iranul cu șanse la calificarea în optimile Cupei Mondiale, a fost sărbătorită cu mult fast de fani, iar autoritățile de la Teheran au luat o decizie total neașteptată.

ADVERTISEMENT

Peste 700 de deţinuţi au fost eliberaţi din închisorile din întreaga țară, hotărârea fiind luată pe fondul euforiei create de succesul obținut de trupa lui Carlos Queiroz, care acum va întâlni SUA într-un meci decisiv de calificare.

”În urma unui ordin special al şefului sistemului judiciar după victoria echipei naţionale de fotbal împotriva celei din Ţara Galilor, 709 deţinuţi au fost eliberaţi din diferite închisori din ţară”, a anunţat agenţia Autorităţii Judiciare Mizan Online, citată de RMC Sport.

ADVERTISEMENT

Printre aceştia se numără și ”câteva persoane arestate în timpul evenimentelor recente”, se arată în comunicatul oficial, fără a se oferi mai multe detalii. Agenţia se referă la protestele declanşate de moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani care a murit după ce a fost arestată de poliţie pentru că ar fi încălcat codul vestimentar.

Fanii iraniei au fluierat propriul imn la partida cu Țara Galilor

Iranul a avut o susținere importantă la partida cu Țara Galilor de la Cupa Mondială, dar unii fani au avut probleme cu forțele de ordine din cauza mesajelor cu caracter politic. O femeie care purta un tricou cu chipul Mahsei Amini și pe care scria ”Femei, viață, libertate”, unul dintre sloganurile protestelor din Iran nu a fost lăsată să intre în stadion.

ADVERTISEMENT

În timpul meciului, unii iranieni care fluturau steaguri cu cuvintele ”Femei, viață, libertate” au avut probleme cu oficialii de securitate. Un purtător de cuvânt al comitetului de organizare a afirmat că regulile FIFA interzic articolele cu ”mesaje politice, ofensive sau discriminatorii”.

Fanii Iranului au dominat fondul sonor la meciul cu Țara Galilor, fiind mult mai numeroși decât europenii, dar au surprins înainte de primul fluier, atunci când majoritatea dintre ei și-au fluierat propriu imn, în semn de protest față de regimul politic de acasă.

ADVERTISEMENT

Iranul este subiectul unui scandal internațional după ce Mahsa Amini a murit după ce a fost reținută de poliția iraniană. Femeia de 22 de ani fusese arestată de către forțele de ordine ale regimului ayatollahului Ali Khamenei din motive de moralitate. Ea s-a făcut vinovată pentru că nu și-a purtat corect hijab-ul.

ADVERTISEMENT