News

Negociatorul-șef al Rusiei: ”Ucraina, dispusă să îndeplinească cerințele fundamentale ale Kreminului”

Ucraina s-ar fi arătat dispusă să accepte cerințele importante ale Rusiei, pentru care a insistat în ultimii ani, a transmis negociatorul șef al Kremlinului, Vladimir Medinski.
30.03.2022 | 20:47
Negociatorulsef al Rusiei Ucraina dispusa sa indeplineasca cerintele fundamentale ale Kreminului
Vladimir Medinski, șeful delegației ruse de negociere, spune că Ucraina ar fi acceptat din cerințele principale ale Kremlinului. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Noi detalii apar despre negocierile de marți dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc la Istanbul. Potrivit șefului delegației Kremlinului, Vladimir Medinski, Kievul s-ar fi arătat dispus să accepte cerințe mai vechi ale Rusiei, dintre cele mai importante.

Ucraina ar fi făcut o listă cu cerințele Rusiei pe care le-ar fi acceptat

Vladimir Medinski a făcut o astfel de mărturisire în cadrul televiziunii naționale, Rossiya 24. Mai mult, el a spus că Ucraina ar fi făcut o listă cu ceea ce ar fi căzut de acord.

ADVERTISEMENT

”Ucraina și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini acele cerințe fundamentale asupra cărora Rusia a insistat în ultimii ani.

Dacă aceste obligații sunt îndeplinite, atunci amenințarea creării unui punct de sprijin NATO pe teritoriul ucrainean va fi eliminată.

ADVERTISEMENT

Ne-au dat principiile unui posibil viitor acord scrise pe hârtie.”, a transmis Vladimir Medinski, miecuri seară, în cadrul televiziunii locale, Rossiya 24, scrie apnews.com

Ucraina ar fi acceptat să nu adere la NATO

Printre lucrurile cu care delegația ucraineană ar fi fost de acord, în schimbul păcii, sunt refuzul de a adera la NATO sau renunțarea la armele nucleare.

ADVERTISEMENT
  • ”refuzul aderării la NATO, fixarea statutului de neutralitate al Ucrainei;
  • renunțarea la arme nucleare, precum și deținerea, achiziționarea și dezvoltarea altor tipuri de arme de distrugere în masă;
  • renunțarea la desfășurarea bazelor militare străine și a contingentelor militare;
  • obligația de a desfășura exerciții militare cu participarea forțelor armate străine numai de comun acord cu statele garante, inclusiv Rusia”, a mai dezvăluit Vladimir Medinski.

Liderul delegației ruse a ținut să puncteze faptul că Ucraina și-a declarat disponibilitatea de a negocia cu Rusia pentru prima dată”.

ADVERTISEMENT

Iar printre cele referitoare la negocieri, Vladimir Medinksi a mai transmis că ”poziția de principiu a țării noastre față de Crimeea și Donbas rămâne neschimbată”. Asta după ce Kievul a propus marți o perioadă de 15 ani ca să fie soluționată problema Crimeii, despre care reamintim că a fost anexată ilegal de Rusia în anul 2014.

Rusia și Ucraina se află, miercuri, 30 martie 2022, la ziua 35 de război. Conflictul a izbucnit pe data de 24 februarie 2022.

ADVERTISEMENT