News

Negocieri reluate în dosarul nuclear iranian. SUA și aliații speră la ce e mai bine, dar sunt pregătiți pentru ce e mai rău

SUA și aliații săi reiau discuțiile despre acordul nuclear cu Iranul fără prea mult optimism. SUA anunță că sunt „pregătite să folosească alte opțiuni” dacă diplomația eșuează.
29.11.2021 | 15:04
Negocieri reluate in dosarul nuclear iranian SUA si aliatii spera la ce e mai bine dar sunt pregatiti pentru ce e mai rau
Negocierile pentru revenirea Iranului la acordul nuclear, reluate după 6 luni Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Părțile Planului comun de acțiune (JCPOA) se vor reuni din nou la Viena după aproape șase luni pentru a discuta o revenire reciprocă la acord atât a SUA, cât și a Iranului, dar pauza a dat timp pentru noi obstacole să prindă rădăcini.

Negocieri reluate în dosarul nuclear iranian

Vineri, Iranul a anunțat noi progrese în îmbogățirea uraniului, ceea ce reduce timpul de care ar avea nevoie Teheranul pentru a dezvolta o armă nucleară, dacă alege, un anunț menit în mod clar să ofere Iranului putere de negociere atunci când va ajunge la Viena pentru discuții.

ADVERTISEMENT

Alte părți din acord, inclusiv Germania, Regatul Unit, Marea Britanie, Franța, China și Rusia, revin la discuții cerând ca negocierile să continue de unde au rămas.

Surse europene au dezvăluit pentru CNN că se așteaptă ca iranienii să trateze întâlnirea ca pe o „primă rundă”. Oficialii americani și-au exprimat îngrijorări similare.

ADVERTISEMENT

Guvernul recent ales de la Teheran va trimite la Viena un nou set de negociatori care au subliniat nevoia unei relaxări complete a sancțiunilor americane, nu a respectării acordului, în timp ce oficialii americani au spus că nu au absolut niciun plan să ofere Iranului stimulente pentru a discuta.

SUA și aliații speră la ce e mai bine, dar sunt pregătiți pentru ce e mai rău

Iar înalți oficiali americani au avertizat în mod repetat că, dacă progresele în programul nuclear iranian și capacitatea de îmbogățire a uraniului continuă fără încetare, ar putea face ca beneficiile JCPOA să fie renegociate, ceea ce ar forța SUA să urmărească alte opțiuni.

ADVERTISEMENT

„Încă avem speranța că diplomația poate găsi o cale”, a declarat Brett McGurk, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, la Dialogul de la Manama organizat de Institutul Internațional de Studii Strategice. „Dar dacă nu poate găsi o cale, suntem pregătiți să folosim alte opțiuni.”

„Nu există nicio îndoială, nu vom permite Iranului să obțină o armă nucleară, punct”, a spus McGurk. „Și când vine vorba de utilizarea forței militare pentru a împiedica o țară să obțină o armă nucleară, acesta este un obiectiv foarte realizabil”.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul special al SUA pentru Iran, Rob Malley, scris într-un tweet după o întâlnire din 18 noiembrie cu aliații din Orientul Mijlociu și părțile europene participante la acord că Iranul ar putea alege una dintre cele două căi: „continuarea escaladării crizei nucleare sau întoarcerea reciprocă la JCPOA, creând oportunități pentru relații economice și diplomatice regionale. Timpul pentru a alege este scurt”.

Surse familiare cu pregătirile pentru discuții spun că părțile urmăreau îndeaproape vizita directorului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, la Teheran, săptămâna trecută, considerând-o ca un indiciu al abordării discuțiilor de la Viena a Iranului.

Grossi a declarat ulterior consiliului AIEA că discuțiile au fost „neconcludente”.

Una dintre problemele controversate rămase este că Iranul refuză accesul inspectorilor de la AIEA la instalația de producție a de la Karaj, despre care rapoartele sugerează că și-a reluat operațiunile.

„Acest lucru afectează serios capacitatea [AIEA] de a restabili continuitatea cunoștințelor în cadrul atelierului [Karaj], care a fost recunoscut pe scară largă ca esențial în legătură cu revenirea la JCPOA”, a declarat Grossi într-o ședință a Consiliului guvernatorilor de miercuri.

Asociația pentru controlul armelor a remarcat că refuzul Iranului de a permite AIEA să instaleze noi camere sau să confirme că producția nu a fost reluată ar putea submina încercările de a revitaliza JCPOA și regimul său strict de verificare, dacă nu este posibil să completeze pe deplin înregistrările programului nuclear al Iranului.

Refuzul Teheranului de a acorda acces la Karaj generează, de asemenea, speculații și îngrijorare cu privire la ceea ce, exact, face Iranul, a spus ACA.

SUA, pregătite de măsuri alternative

Joi, Misiunea SUA la Organizațiile Internaționale de la Viena a declarat la reuniunea AIEA că „dacă necooperarea Iranului nu este remediată imediat… în special restabilirea continuității accesului la informații despre Karaj, Consiliul nu va avea de ales decât să se reunească în mod extraordinar într-o sesiune înainte de sfârșitul acestui an pentru a aborda criza.”

Între timp, vineri, Iranul a anunțat că stocul său de uraniu îmbogățit cu 60% a crescut la 30 de kilograme, iar cantitatea sa de uraniu îmbogățit cu 20% a crescut, de asemenea.

Ambele niveluri sunt mult mai apropiate de uraniul pentru arme, care este îmbogățit cu peste 90%.

Potrivit Asociației pentru Controlul Armelor, îmbogățirea uraniului la 20% „constituie aproximativ 90% din munca necesară pentru îmbogățirea la calitatea armelor”.

Pe măsură ce stocurile Iranului cresc, spune ACA, timpul de îmbogățire sau timpul necesar pentru a produce suficient uraniu îmbogățit la calitatea de arme pentru o bombă scade.

ACA estimează că timpul actual de îmbogățire al Iranului este probabil de aproximativ o lună, în scădere față de 12 luni cât era în perioada în care JCPOA era pe deplin implementat.

Îmbogățirea a fost limitată în temeiul JCPOA, pe care SUA l-au părăsit unilateral în mai 2018 sub fostul președinte Donald Trump. Iranul a reluat îmbogățirea anul trecut pentru a face presiuni pe SUA să relaxeze sancțiunile.

„O propunere foarte incertă”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a reflectat la ambiguitatea din jurul discuțiilor reluate pe 22 noiembrie, numind revenirea reciprocă la conformitatea cu JCPOA „o propunere foarte incertă”.

A doua zi, Price le-a spus reporterilor de la Washington: „sperăm ca noul guvern din Iran să apară la Viena și să se prezinte la Viena gata să negocieze cu bună-credință pentru a construi pe baza progresului care a fost realizat în ultimele șase runde de negocieri”.

Dar el a adăugat că SUA „au fost foarte clar că nu suntem pregătiți să luăm măsuri unilaterale” pentru a relua discuțiile. Fostul președinte Donald Trump a retras SUA din acord în 2018.

Surse familiare cu pregătirile pentru discuții au declarat că SUA și aliații săi nu sunt într-un punct în care să ofere Iranului măsuri de consolidare a încrederii, dar un oficial a spus că există posibilitatea ca SUA și aliații săi să o facă mai târziu, în cursul negocierilor.

În consecință, stimulentele pentru Iran nu vor fi discutate la întâlnirile de săptămâna aceasta de la Viena, unde SUA și aliații se vor concentra pe pur și simplu să ia temperatura discuțiilor și să încerce să avanseze de unde au plecat cu luni în urmă, au explicat surse americane și europene.

„Planul B”

Toți cei implicați în discuții sunt atenți la timpul care este tot mai scurt. Potrivit surselor citate de CNN, încă mai este timp pentru a ajunge la o înțelegere, dar probabil că se va epuiza până la sfârșitul anului viitor.

Deocamdată, au spus că nu există încă un „Plan B” inflexibil și rapid.

Criticii acordului spun că administrația Biden a sacrificat avantajele în negociere, reducând presiunea asupra Iranului, în timp ce acesta își construiește programul nuclear.

„Politica față de Iran a administrației Biden eșuează și, fără o corectare semnificativă a cursului, acea politică va avea ca rezultat fie arme nucleare iraniene, fie un război care să oprească această dezvoltare”, a declarat Mark Dubowitz, CEO al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a precizat că Israelul va fi pregătit să acționeze dacă este necesar. Adresându-se delegaților la o conferință de securitate lângă Tel Aviv, marți, Bennett a spus că „dacă există o revenire la JCPOA, Israelul, evident, nu este parte la acord și nu este obligat prin acesta”.

Bennett s-a plâns că, după ce acordul nuclear a fost semnat în 2015, „Statul Israel pur și simplu s-a culcat. Eram ocupați cu alte lucruri. Vom învăța din această greșeală. Ne vom menține libertatea de acțiune”, a spus el.

Furtună diplomatică

În ultimele săptămâni, oficialii americani au condus un val de reuniuni diplomatice cu puterile regionale și cu alte părți la acord, lucrând pentru a construi un front unit.

Președintele Joe Biden sa întâlnit cu parteneri europeni pentru a discuta despre Iran în timpul reuniunilor G7 din iunie din Marea Britanie.

În ultimele săptămâni, secretarul de stat Antony Blinken a discutat și cu aliații europeni, precum și cu China și Rusia, despre Iran. Și Malley sa întâlnit recent cu țările din Golf, oficiali israelieni și parteneri europeni în cadrul JCPOA.

„Cred că iranienii sunt convinși că au o opțiune spre est cu Rusia și China prin care pot eluda presiunea sancțiunilor”, a spus McGurk duminică. „Și asta este pur și simplu greșit. Și așa cred că ne apropiem de discuțiile de la sfârșitul lunii noiembrie ca un front destul de unit cu P5+1”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Proprietarul casei în care locuia a acuzat-o că a furat mobilierul și a...
Proprietarul casei în care locuia a acuzat-o că a furat mobilierul și a fugit. Sportiva a răspuns acum controverselor
Firma soției lui Adriean Videanu a fost dată în judecată alături de Nicușor...
Firma soției lui Adriean Videanu a fost dată în judecată alături de Nicușor Dan. Ce nereguli s-au descoperit
Cu cine se iubeşte Paula, văduva lui Leo Iorga! Şi-a refăcut viața lângă...
Cu cine se iubeşte Paula, văduva lui Leo Iorga! Şi-a refăcut viața lângă un artist care și-a făcut studio în casă ei și i-a compus o piesă
Începe pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași. Programul evenimentelor din 2024
Începe pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași. Programul evenimentelor din 2024
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și...
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Drama teribilă a interpretei Angela Rusu: ”Tumoare la rinichi, am ajuns pe antidepresive!”...
Drama teribilă a interpretei Angela Rusu: ”Tumoare la rinichi, am ajuns pe antidepresive!” Exclusiv
Ana Dumitrașcu, Cosmina din Scara B, dezvăluiri din culisele serialului de la PRO...
Ana Dumitrașcu, Cosmina din Scara B, dezvăluiri din culisele serialului de la PRO TV: „Răzvan Vasilescu își pierde răbdarea uneori”
Amalia Bellantoni îi dă lovitura de grație Dianei Șoșoacă, după ce i-a blocat...
Amalia Bellantoni îi dă lovitura de grație Dianei Șoșoacă, după ce i-a blocat candidatura la CCR: ”Am cerut suspendarea SOS România”
Cât de gravă este starea de sănătate a lui Alfred Bulai? Sociologul știa...
Cât de gravă este starea de sănătate a lui Alfred Bulai? Sociologul știa încă de joi că va chema ambulanța la domiciliu
Cătălin Botezatu a recunoscut totul. Da, așa este!
Cătălin Botezatu a recunoscut totul. Da, așa este!
Detaliul care n-a scăpat Danei Budeanu la nunta anului. Are legătură cu dr....
Detaliul care n-a scăpat Danei Budeanu la nunta anului. Are legătură cu dr. Gheorghiţă!
RĂSTURNARE în CAZUL ȘOȘOACĂ! CCR a ANUNȚAT EXACT
RĂSTURNARE în CAZUL ȘOȘOACĂ! CCR a ANUNȚAT EXACT
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi...
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi și mulți dintre copii se înspăimântă de ei”
Sucul bogat în vitamina A care te va ajuta să scapi complet de...
Sucul bogat în vitamina A care te va ajuta să scapi complet de petele de pe față