Negocieri eşuate între PSD şi UDMR. Kelemen Hunor: “Nu vom participa la votul pentru moţiune”

Negocieri eşuate între PSD şi UDMR. Kelemen Hunor spune că UDMR-ul nu va vota moţiunea, decizia fiind luată în unanimitate . "Nu vom fi în sală", a precizat acesta. În acelaşi timp, în...
21.06.2017 | 00:08
Negocieri esuate intre PSD si UDMR Kelemen Hunor Nu vom participa la votul pentru motiune
ADVERTISEMENT

Negocieri eşuate între PSD şi UDMR. Kelemen Hunor spune că UDMR-ul nu va vota moţiunea, decizia fiind luată în unanimitate . “Nu vom fi în sală”, a precizat acesta. În acelaşi timp, în urma informaţiilor apărute pe surse conform cărora PSD va amâna votul de miercuri, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că este vorba doar de zvonuri: “Mâine la 11:00 începe şedinţa unde se va da votul pe moţiunea de cenzură”.
UPDATE 14:10. Kelemen Hunor: “Am decis în unanimitate sa nu participam la motiunea de cenzura. Nu vom fi în sală”.

Acesta a mai spus că nu a vorbit astăzi nici cu Ponta, nici cu Grindeanu.

Kelemen Hunor a acuzat “naţionaliştii de serviciu” care s-ar fi activat după pornirea discuţiilor de ieri cu PSD. Şeful UDMR a mai anunţat că protocolul de colaborare mai vechi cu PSD a rămas în vigoare, el urmând să fie analizat la finalul acestei sesiuni parlamentare.

ADVERTISEMENT

“UDMR nu se poziţionează în nici o tabără, nu votează nici cu Grindeanu, nici cu Dragnea, nici împotriva lui Grindeanu, nici împotriva lui Dragnea. Nu ne-a convins nicio tabără fiindcă nu ne aşezăm nici pe partea unuia, nici pe partea celuilalt. N-am avut negocieri cu nimeni. Am avut discuţii. Este o diferenţa uriaşă”, a spus Kelemen Hunor.

“Principiul e că nu ne amestecăm în treburile unui partid”, a spus acesta.

“Interesele maghiarilor din România sunt afectate de prostia nationaliştilor. Cursul valutar este un interes comun. Eu cred că minoritatea maghiară nu este respectată in România”, a completat Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

UPDATE 14:05. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că mâine, la ora 11:00, începe şedinţa în care se va da votul pe moţiunea de cenzură.

“Ce pot să vă spun este că văd în ultimele zile o activare a unei reţelei care funcţionează de o bună bucată de vreme şi lasează tot felul de zvonuri. Mâine la 11:00 începe şedinţa unde se va da votul pe moţiunea de cenzură”, a spus acesta, adăugând că întotdeauna la moţiune se fac discuţii în toate direcţiile.

ADVERTISEMENT

UPDATE 13:41. Moţiunea de cenzură ar putea fi amânată, conform unor surse citate de Realitatea TV. Mâine ar putea să fie doar dezbătută.

De asemenea, sursele citate precizează că parlamenterii PSD au fost convocaţi din nou la discuţii, urmând ca la ora 18:00 să aibă loc o şedinţă de urgenţă, la Hotelul Rin.

ADVERTISEMENT

UPDATE 12 54. Abia acum va începe şedinţa. Cei din UDMR l-au aşteptat pe Kelemen Hunor să vină.

UPDATE 12.36. Liderii UDMR au început să vină la şedinţă. Cseke Attila a anunţat că la finalul şedinţei se va lua o decizie privind poziţia UDMR pentru votul la moţiune.

UPDATE 11:55. Înţelegerea PSD – UDMR a picat, conform unor surse.

La ora 12:30 urmează să aibă şedinţa pentru a decide cum vor vota miercuri deputaţii şi senatorii UDMR la moţiune. Sunt luate în calcul trei variante: fie membri UDMR vor rămâne în sală însă nu vor vota, fie nu vor participa la moţiune, fie fiecare parlamentar UDMR va vota după propria conştiinţă.
A mai rămas o singură zi până la moţiunea de cenzură, dar PSD şi UDMR au blocat negocierile, după ce şedinţa celor trei comisii în care urma să se dezbată proiectul de lege pentru etnicii maghiari s-a anulat, iar de pe ordinea de zi a plenului a fost retras proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din Romania. În cele trei comisii urma să se discute scăderea pragului de 20%, cât este in prezent, la 10% al numărului persoanelor aparţinând minorităţii naţionale din totalul populatiei unei localităţi necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne. La 12.30 cei din UDMR au o şedinţă pentru a decide ce vor face la moţiune.

UPDATE 11.30. “S-a făcut o propunere de către grupul PSD, grupul UDMR a fost categoric împotrivă pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate”, a spus Cseke Attila.

Update 11.13 Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din Romania – una dintre conditiile puse de UDMR pentru a vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu alaturi de PSD-ALDE – a fost retras de pe ordinea de zi, a anuntat marti senatorul UDMR Cseke Attila. El spune ca “nu stie ce s-a intamplat de ieri pana astazi”.

Update 11.00. Şedinţa celor trei comisii s-a anulat, după ce membrii comisiei au primit un sms de la Eugen Nicolicea. Cei din UDMR vor avea o şedinţă de la 11.30.
Scandal în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor din cauza proiectelor de lege cerute de UMDR şi susţinute de majoritate. Un deputat PNL şi-a obligat colegii să asculte cântece patriotice. El spune că astfel vrea să le atragă atenţia celor de la PSD care, spune el, „vând ţara pentru susţinerea moţiunii de cenzură”.

Pe de altă parte, liderii PMP au legat steagul României de uşa biroului preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Ei spun că PSD negociază interesele României pentru votul privind moţiunea de cenzură.

Şedinţa de luni, amânată pentru marţi la 10.00
Luni, după ce senatorii puterii au urgentat, în comisii, adoptarea proiectului care prevede ca 15 martie să fie declarată Ziua Maghiarilor din România, UDMR este la un pas să obţină noi victorii în Parlament.

Trei comisii din Camera Deputaţilor au fost convocate luni seară, din scurt, pentru a da undă verde unui alt proiect important pentru comunitatea maghiară, cel referitor la extinderea folosirii limbii materne şi la posibilitatea arborării steagului secuiesc.

Proiectul UDMR de amendare a Legii administraţiei publice locale conţine mai multe modificări importante. Una dintre ele priveşte pragul de la care administraţiile locale şi instituţiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl doreşte redus la 10%.

Alte două articole aduc şi ele modificări esenţiale.

Primul se referă la unităţile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10% şi prevede că autorităţile administraţiei publice locale „pot adopta şi folosi, alături de însemnele oficiale ale României şi ale unităţii administrativ-teritoriale respective şi alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale”.

Al doilea articol prevede că autorităţile publice locale şi entităţile din subordinea lor „au dreptul de a inscripţiona clădirile şi anexele clădirilor aflate în administrare (…) în limba minorităţii naţionale în cauză, conform tradiţiei locului şi a specificului limbii minoritare”.

Camera Deputaţilor este prima sesizată.

Predoiu: Troc politic

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat,luni, negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne, afirmând că nu se urmăreşte ridicarea standardelor privind protecţia minorităţilor,ci este vorba despre „un troc” politic

„Suntem astăzi în Parlament martorii unui abuz pe care PSD-ALDE îl comit nu numai împotriva intereselor României, dar şi împotriva ideii de parlamentarism, chiar şi împotriva ideii de convieţuire paşnică între majoritate şi minoritate. (…) Este incalificabil gestul faţă de respectul care se cuvine Parlamentului. Este incalificabil ceea ce ni se propune prin acest proiect de lege pe care l-am văzut şi care este în continuare subiect al acestui troc, prin care principii fundamentale ale dreputurilor omnului, standarde privind protecţia minorităţilor sunt călcate în picioare”, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu, cu privire la negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR asupra proiectului de lege care prevede scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne.

Cătălin Predoiu a afirmat că România are cele mai înalte standarde din Europa privind respectul minorităţilor naţionale, afirmând că demersul PSD este un „troc politic”, nu o încercare de a ridica aceste standarde.

Care este miza: 30 de parlamentari UDMR

După ce PSD şi UDMR au purtat negocieri, rezultatul moţiunii este previzibil, dacă cei 30 de parlamentari maghiari vor vota moţiunea de cenzură: Guvernul Grindeanu au urma să pice. Pe de altă parte, nu este exclus să se mai poarte negocieri cu alţi parlamentari. Asta în timp ce PSD-ALDE sancţionează aleşii care au trecut de partea lui Grindeanu. În schimb, mai exista un semnal de alertă: pe ordinea de zi a Biroului Permanent există o solicitare din partea a trei comisii, juridică, pentru administraţie publică şi drepturile omului, de a lucra în paralel cu plenul Camerei Deputaţilor, începând cu ora 10.00.

Citeşte mai mult pe realitatea.net

ADVERTISEMENT