News

Consultări la Cotroceni. Klaus Iohannis a anunțat numele noului premier. Nicolae Ciucă, şedinţă informală cu viitorii miniştri

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat drept candidat la funcția de prim-ministru pe Nicolae Ciucă, anunțul fiind făcut la finele consultărilor cu partidele politice de la Cotroceni.
22.11.2021 | 11:23
Consultari la Cotroceni Klaus Iohannis a anuntat numele noului premier Nicolae Ciuca sedinta informala cu viitorii ministri
ADVERTISEMENT
22-11-2021
18:06

Nicolae Ciucă, şedinţă la Palatul Victoria, luni seara

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a avut o şedinţă informală cu toţi viitorii miniştri din cabinetul său, luni seara. Întâlnirea are loc în condiţiile în care mâine, viitorul prim-ministru va merge la Parlament pentru a depune programul de guvernare şi lista de miniştri.

 

22-11-2021
12:05

Președintele Iohannis: „Am acceptat propunerea majorității formate”

Iată principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

-„S-au încheiat consultările. Am constatat că s-a format în Parlament o majoritate solidă din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. Au dorit să vină împreună la consultări și am avut o discuție foarte bună. Majoritatea mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. Îl desemmnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în Parlamentul României ca să obțină votul de încredere.

Declarațiile candidatului la postul de premier, Nicolae Ciucă:

-„Am lucrat cu celelalte partide să putem agrega un  program de guvernare și să se constituie o coaliție solidă în Parlament ca să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea țării pentru a fi în măsură de a rezolva problemele produse de pandemie, de criza energetică și pentru implementare PNRR.

-„Este cât se poate de evident când pentru prima dată în programul de guvernare avem un  procent substanțial în ce privește derularea unui program de investiții solide și a unui program de măsuri sociale care să acopere problemele generate de criza în  care ne găsim. Sper ca de joi să ne putem apuca serios de treabă.

22-11-2021
11:47

AUR s-a dus la Cotroceni cu o listă de semnături pentru demiterea președintelui

Delegația AUR care a participat la consultările de la Cotroceni a mers cu un formular pentru susținerea demersului de demitere a președintelui.

În formular erau trecute domiciliul și numele șefului statului, iar cei de la AUR i-au cerut să semneze pentru propria sa demitere.

I-am înmânat documentul unui consilier pentru că pur și simplu au fost de formă aceste consultări”, a spus copreședintele George Simion.

Referindu-se la conținutul discuțiilor, Simion a citat dintr-o poezie a lui Octavian Goga: „Cu privirea-i rece, mut, sta suveranul.

I-am spus păsurile milioanelor de români  care nu sunt de acord cu guvernul dumnealui, iar domnul Iohannis a fost monosilabic ca de obicei (…) Sperăm să-i vină mintea la cap și să semneze și Klaus Iohannis pe formularul de demitere al lui Klaus Iohannis”, a mai spus Simion.

22-11-2021
11:21

Consultările cu partidele s-au încheiat. Președintele face declarații la ora 14

Președintele Klaus Iohannis a finalizat consultările cu partidele politice odată cu încheirea convorbirii cu delegația AUR.

Administrația Prezidențială a anunțat că șeful statulu  va face declarații de presă de la ora 14.00, la Palatul Cotroceni.

22-11-2021
11:03

AUR a intrat la consultările cu președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a început discuțiile cu delegația AUR, condusă de către cei doi președinți ai partidului, George Simion și Claudiu Târziu.

22-11-2021
10:57

Kelemen Hunor: „Suntem obligați să facem reforme”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că o majoritate atât de largă precum cea constituită acum trebuie să treacă la reforme importante în stat, inclusiv în ce privește revizuirea Constituției.

Am căzut de acord să mergem de acord să mergem pe varianta premierului prin rotație. Susținem cu toții acest lucru. Când ai o majoritate largă în Parlament, dincolo de problemele de actualitate, trebuie să te gândești cum faci pe termen lung, ce reforme trebuie să faci. Suntem obligați să facem reforme mai consistente inclusiv revizuirea Constituției.  Sper că de data aceasta speranța într-o guvernare stabilă va fi mai lungă, nu așa scurtă cum am avut anul trecut”, a afirmat președintele UDMR, după consultările de la Cotroceni.

22-11-2021
10:47

Cîțu: „Dacă nu făceam coaliția acum, alternativele erau mai dure pentru români”

După consultările de la Cotroceni, președintele PNL Florin Cîțu a spus că va monitoriza activitatea guvernului susținând că o coaliție cu PSD a devenit necesară pentru soluționarea crizei politice.

Este un  moment ca românii să știe de ce am luat aceste decizii în PNL.  Sunt două luni în care nu am găsit o majoritate și am ajuns la acest compromis. Dacă nu făceam această coaliție acum, alternativele erau mult mai dure pentru români. Această coaliție nu este necondiționată, voi monitoriza cum  va funcționa și mă voi asigura că interesele românilor nu vor fi puse sub semnul întrebării”, a declarat Florin Cîțu.

În ce privește criticile care i s-au adus de către Raluca Turcan, potrivit căreia nu vor mai fi bani de pensii și salarii până la finele anului, Cîțu a spus: „Putea să vină astăzi la ședința BPN, nu în presă. Este ministrul Muncii, să-și asume dacă nu mai sunt fonduri.

Cîțu a evitat să comenteze desfășurarea ședinței conducerii PNL, spunând că sunt chestiuni de administrare internă a partidului.

22-11-2021
10:05

Delegație comună a PSD, PNL, UDMR și a minorităților la Cotroceni

Consultările de la Cotroceni au început cu discuții între președintele Klaus Iohannis și o delegație comună a partidelor care vor face parte din viitoarea coaliție: Marcel Ciolacu și Paul Stănescu din partea PSD, Nicolae Ciucă și Florin Cîțu din partea PNL, Kelemen Hunor și Cseke Attila din partea UDMR și Varujan Vosganian din partea parlamentarilor minorităților naționale.

Cred că-i bine că am ajuns în faza asta când se conturează formarea unui guvern”, a declarat președintele Klaus Iohannis la începutul discuțiilor, care au continuat apoi în spatele ușilor închise.

22-11-2021
09:36

PSD, după ce l-a acceptat pe Ciucă premier: ”Pachetul social este mai important decât funcția de premier”. Care e structura Guvernului

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a confirmat oficial că PNL va avea premierul pentru următorul an și jumătate în Guvernul PNL-PSD-UDMR. Acesta a prezentat și structura Executivului.

Luni, cele 3 partide vor merge la Cotroceni cu propunerea Nicolae Ciucă primul premier în sistemul de rotație cu PSD. Partidul condus de Marcel Ciolacu va avea 9 ministere, între care Finanțe, Apărare, Transporturi, și funcția de secretar general, asimilată celei de ministru, PNL va avea 8 portofolii, UDMR – 3.

”Votul pentru structura guvernului cuprinde 9 ministere PSD și o funcți de ministru pentru secretarul general al guvernului (SGG) finanțe, apărare, economiei, transporturi, agricultură, sănătate, muncă și protecție sociale, culturii, ministerului și familiei.

UDMR păstrează cele trei ministere, dezvoltare, mediu și sport, iar PNL: justiție, externe, fonduri europene, energie, educație, cercetare, IMM și turism.

Pentru ca acest pachet social să avem garanția că poate fi implementat ne-am asigurat că avem instrumentele necesare, și vorbim de muncă, sănătate, finanțe publice.

Marcel Ciolacu și secretarul Paul Stănescu vor merge cu un program de guvernare comun PNL-PSD-UDMR și cu o structură comună. Pachetul social este mai important chiar și decât funcția de premier. La prima rotație aceasta revine PNL, iar a doua la PSD”, a spus Oprea.

22-11-2021
09:24

USR nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni

Președintele USR, Dacian Cioloș, a anunțat, luni dimineața, că partidul pe care îl conduce nu va participa la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema formării noului guvern.

Fostul premier desemnat l-a acuzat pe Klaus Iohannis că ”și-a abandonat rolul de negociator” și că este ”nașul acestei monstruoase coaliții PSD PNL UDMR”.

”USR nu merge la consultări. Klaus Iohannis și-a abandonat rolul de mediator, i-a abandonat pe români, și-a asumat rolul de naș al acestei monstruoase coaliții.

USR nu poate să gireze un nou FSN, care va avea întreaga putere în statul român. Știm ce s-a intamplat atunci când PSD și aliat s-au aliat și cand PSD a fost la conducerea statului  USR va face Opoziție. PNL nu mai are legătură cu liberalismul. 

USR nu va vota un guvern capturat de PSD, un partid care a masacrat Legile Justiției și a gazat românii. PNL legitimează un Guvern care are toate premisele să revină la stratagemele patentate de Iordache și Nicolicea”, a declarat Cioloș.

22-11-2021
09:00

PSD, vot în unanimitate pentru intrarea la guvernare și structura Guvernului

În ședința care a început luni, la ora 10.00, la sediul partidului din Kiseleff, conducerea PSD a votat în unanimitate intrarea la guvernare alături de PNL și structura guvernului, notează G4Media.

Conform sursei citate, liderul Marcel Ciolacu ar fi spus, la întâlnire, că a acceptat ca PSD să nu dea primul funcția de premier pentru a impune pachetul de măsuri sociale.

22-11-2021
07:39

Marcel Ciolacu: ”Se termină instabilitatea politică”. PSD decide luni titularii ministerelor din Guvern

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat luni, înaintea ședinței social-democraților, că le va propune colegilor ambele variante privind partidul care va avea primul premier și a anunțat că este posibil ca mâine să fie votați noii președinți de la Senat și Camera Deputaților.

”O să propun ambele variante – care partid va avea primul premier și care sunt condițiile și ce negocieri au avut loc. Cel mai important este ce au românii de câștigat: se termină o instabilitate politică creată de fosta guvernare de dreapta”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu a mai adăugat că titularii de ministere urmează să fie aprobați într-o nouă ședință a partidului, după consultările de la Palatul Cotroceni.

În ceea ce privește noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a afirmat: ”Există un calendar și este posibil acest lucru – noul președinte de la Camera Deputaților și de la Senat”.

22-11-2021
06:27

PNL, două schimbări în lista posibililor miniștri din Guvern

Cu doar câteva ore înainte de consultările cu Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, în sânul partidelor care vor alcătui noua coaliție de guvernare au loc schimbări de ultim moment.

Conform Știripesurse, după o serie de discuții interne, PNL ar fi recurs la două modificări importante. La Ministerul Fondurilor Europene va fi Dan Vîlceanu și nu Marcel Boloș, iar la Ministerul Digitalizării va fi deputatul Florin Roman și nu Robert Sighiartău.

Iată cum ar arăta, în noua formulă, Guvernul Ciucă:

  • Premier – PNL – Nicolae Ciucă
  • Vicepremier – PSD – Vasile Dîncu / Sorin Grindeanu
  • Vicepremier – UDMR – Kelemen Hunor

Ministere PNL:

  • Justiție – Cătălin Predoiu/ Alina Gorghiu
  • Interne – Lucian Bode
  • Educație – Sorin Cîmpeanu
  • Energie – Virgil Popescu
  • Fonduri Europene – Dan Vîlceanu
  • Externe – Bogdan Aurescu
  • Digitalizare – Florin Roman
  • IMM și Turism – Daniel Cadariu

Ministere PSD:

  • Secretarul General al Guvernului – Marian Neacșu (posibil)
  • Finanțe – Adrian Câciu
  • Apărare – Vasile Dincu
  • Sănătate – Alexandru Rafila
  • Muncă – Marius Budăi
  • Agricultură – Adrian Chesnoiu
  • Transporturi – Sorin Grindeanu
  • Cultură – Titus Corlățean/ Lucian Romașcanu
  • Economie – Radu Oprea
  • Ministerul familiei – Gabriela Firea

Ministere UDMR:

  • Dezvoltare – Cseke Attila
  • Mediu – Tanczos Barna
  • Sport – Eduard Novak

Luni, 22 noiembrie, România ar putea intra în linie dreaptă pentru un viitor Guvern PNL – PSD – UDMR. Cele 3 formațiuni politice poartă ultimele discuții și negocieri înainte de consultările cu Klaus Iohannis.

La Cotroceni, președintele statului îl va nominaliza pe cel care va conduce noul Executiv. În cărți sunt liberalul Nicolae Ciucă și președintele social-democraților, Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Neoficial, fostul ministru al Apărării este numele care va conduce viitorul Cabinet, iar singurele necunoscute sunt o serie dintre numele care se vor afla în fruntea ministerelor.

Ziua decisivă pentru Guvernul PNL-PSD-UDMR. Iohannis anunță premierul, după consultări cu partidele parlamentare

Înainte de consultările cu președintele Klaus Iohannis, PNL şi PSD trebuie să valideze în forurile de conducere premierul cu care vor merge în faţa preşedintelui, după ce au decis, de comun acord, că premierii PNL şi PSD vor intra prin rotaţie, câte un an şi jumătate.

ADVERTISEMENT

În acest moment, liberalii, social democrații și cei de la UDMR trebuie să se pună de comun acord dacă primul premier va fi Nicolae Ciucă, de la PNL, sau Marcel Ciolacu, de la PSD.

PNL a stabilit deja, în BEx, că premierul propus va fi Nicolae Ciucă, primul al ”rotației”. Dincolo, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, trebuie să primească acordul partidului pentru a ceda în faţa PNL şefia Guvernului, pentru primul an şi jumătate, urmând ca PSD să intre cu premier din 1 iulie 2023.

ADVERTISEMENT

Dacă nu vom asista la o răsturnare de situație, lucrurile par a fi destul de simple. Există deja două structuri de Executiv, cu premier PNL şi premier PSD.

În prima și cea mai probabilă, cu premier PNL, PSD-ul va avea cel mai multe ministere, 10, în timp ce PNL va avea doar 8, iar UDMR 3. Conform înțelegerii, PNL pierde ministerele Finanţelor, cu SGG-ul, Dezvoltarea Regională şi Transporturile, dar va primi Justiția.

ADVERTISEMENT

PNL, PSD și UDMR, împreună la negocierile de la Cotroceni

La prânz, Klaus Iohannis a convocat consultări cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui premier care să conducă viitorul Guvern de coaliție.

Conform unui anunțat postat pe site-ul Administrației Prezidențiale, discuțiile vor avea loc de la ora 12, conform următorului program:

  • Ora 12:00:

– Partidul Național Liberal (PNL)

– Partidul Social Democrat (PSD)

– Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

  • Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 13:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale”, anunță Administrația Prezidențială.

La finalul discuţiilor de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis va face un anunț privind desemnarea oficială a premierului. Conform Constituţiei, acesta are la dispoziţie 10 zile pentru a prezenta lista Guvernului şi programul de guvernare,

ADVERTISEMENT