News

Negocieri la Bruxelles cu deficitul bugetar pe masă. Ciolacu: ”Am avut cheltuieli neprevăzute pentru a ajuta Ucraina”

România negociază la Bruxelles deficitul bugetar, în timp ce premierul Marcel Ciolacu a găsit scuza pentru acesta: ajutorul dat de țara noastră Ucrainei.
28.08.2023 | 11:27
Negocieri la Bruxelles cu deficitul bugetar pe masa Ciolacu Am avut cheltuieli neprevazute pentru a ajuta Ucraina
Negocieri la Bruxelles cu deficitul bugetar pe masă. Ciolacu: ”Am avut cheltuieli neprevăzute pentru a ajuta Ucraina”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Miniștrii finanțelor, muncii și ai fondurilor europene din România se află la Bruxelles unde vor discuta cu Comisia Europeană pentru a-i convinge pe oficialii de la Bruxelles că deficitul bugetar mărit al României e de fapt rezultatul ajutorului dat de țara noastră Ucrainei. Aceste cheltuieli ar trebui să fie iertate de oficialii UE.

Negocieri la Bruxelles cu deficitul bugetar pe masă

Potrivit Financial Times, premierul Marcel Ciolacu a acordat un interviu corespondentului de la București și a dat asigurări că țara noastră nu va fi penalizată pentru depășirea deficitului. Între timp, așa cum se întâmplă de doi ani de zile, toate eșecurile pe plan politic sau economic, precum și scumpirile sau inflația, sunt cauzate de Vladimir Putin sau războiul din Ucraina, un alibi perfect al tuturor politicienilor în aceste vremuri.

ADVERTISEMENT

România spera să-și reducă deficitul la 4.4% din PIB, însă banca centrală a proiectat un deficit de 7.5%, adică cu mult peste limita admisă de 3%, moment în care Comisia Europeană ar putea lansa acțiuni disciplinare. Bucureștiul se află oricum sub incidența procedurii de deficit excesiv încă de dinaintea pandemiei de coronavirus, conform sursei citate.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pentru Financial Times că deficitul bugetar va scădea cu siguranță în 2023, însă s-a ferit să ofere cifre exacte. “Acum trei ani aveam o situaţie economică foarte diferită faţă de cea de acum. România este acum stabilă, având a doua rată de creştere în Europa, care vine din investiţiile străine directe.

ADVERTISEMENT

Dar, bugetul a trebuit să fie reorganizat pentru a ajuta Ucraina, în special în ceea ce priveşte transporturile de cereale”, a explicat Ciolacu. Așadar, vinovatul de serviciu în acest moment e Vladimir Putin, cel care a provocat războiul din Ucraina și fără de care economia României ar fi bubuit.

“Acestea au fost cheltuieli neprevăzute. Avem nevoie de o excepţie de la regulile fiscale”, a completat Ciolacu, cu mențiunea că e convins că România nu va fi sancționată de către Uniunea Europeană. Între timp, un purtător de cuvânt al premierului a punctat că Marcel Ciolacu va merge la Bruxelles pentru a discuta pe tema fondurilor PNRR, dar și pe tema deficitului bugetar.

ADVERTISEMENT

Cu toate că efortul României de a ajuta Ucraina a costat scump țara nostră, Bucureștiul va continua să ajute Kievul în special când vine vorba de transporturile de cereale, în afara razei de acțiune a Rusiei. Astfel, România va dubla capacitatea principalului port la Marea Neagră și a căii de navigație pe Dunăre pentru a ajuta Ucraina.

“Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023. Pentru a facilita acest lucru, am crescut capacitatea atât în portul Constanţa, cât şi pe căile de acces către portul Constanţa pentru a face acest lucru posibil. Ne-am mobilizat cât de bine am putut. Ne-am învăţat bine lecţiile despre ruși.

ADVERTISEMENT

Suntem la zero dependenţă faţă de energia sau resursele ruseşti. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiţionat”, a completat Marcel Ciolacu, actualul premier al României. În încheiere, Ciolacu a subliniat că România va începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16, cu toate că țara noastră fost mereu rezervată în ceea ce privește asistența militară acordată Kievului.

ADVERTISEMENT