News

Negocieri pentru formarea noului Guvern. Ce scenarii susțin PNL, PSD, USR și UDMR

Mai mulți politicieni marcanți din PNL, PSD, USR și UDMR au vorbit miercuri, la Digi24, despre negocierile pentru formarea noului Guvern.
03.11.2021 | 22:03
Negocieri pentru formarea noului Guvern Ce scenarii sustin PNL PSD USR si UDMR
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă și-a depus mandatul cu care fusese investit de către președintele României, observând că nu reușește să contureze o majoritate parlamentară și că nu există sprijin pentru un Guvern minoritar.

Negocierile au fost reluate astăzi pentru formarea unui nou Guvern, liberalii insistând că acest lucru trebuie să se întâmple în jurul PNL.

ADVERTISEMENT

Scenariile PNL, PSD, USR și UDMR pentru formarea noului Guvern

“Pentru noi singura negociere pe care ne-o dorim este refacerea coaliției cu UDMR și PNL, exact același program de guvernare și exact aceleași ministere și aceeași structură de miniștri.

PNL are două opțiuni, PSD sau USR și UDMR, asta e cert. Mi se pare firesc că partidul care este mai mare să dea prim-ministrul, doar într-un singur caz, partidul junior a dat premierul, nu cel mai mare. Noi am avut deja o nominalizare de prim-ministru, nu vom face altă nominalizare.

ADVERTISEMENT

Dacă PNL își dorește să meargă pe calea reformei, cu USR-ul, e nevoie să aibă această discuție (n. red. cu parlamentarii lui Orban). Dacă nu se merge cu USR și se merge cu PSD, este treaba dânșilor.

Țara noastră este totuși neguvernată de ceva timp, există un Guvern interimar, dar care nu poate da ordonanțe de urgență.

ADVERTISEMENT

Considerăm că timpul care trece este în detrimentul românilor, de aceea am acordat această perioadă de 24 de ore ca să nu pierdem timp”, a declarat Claudiu Năsui, USR, la Digi24.

Vice-președintele PNL, Alina Gorghiu, a explicat care este strategia liberalilor și de ce nu au avansat încă nicio propunere concretă de premier.

ADVERTISEMENT

“Mandatul PNL este de a găsi o majoritate astfel încât să putem ieși din această fundătură în care ne aflăm cu toții, toate partidele parlamentare.

Am mai stabilit că în jurul PNL vrem să refacem majoritatea, nu am avansat niciun fel de nume, e foarte important să ajungă acest mesaj în spațiul public, deoarece a avansa un nume poate să ducă la periclitarea negocierilor.

S-au mai discutat principii, teme și mai departe de aici găsesc cât se poate de firești genul acesta de întâlniri și negocieri între partidele politice, finalul fiind să avem un Guvern stabil pe următorii trei ani.

Încercăm să găsim o soluție și oricâte întâlniri sunt necesare cu orice partid parlamentar responsabil trebuie făcute.

Varianta Guvernului minoritar am văzut nu s-a soldat cu investirea, am renunțat la genul acesta de scenariu, avem acum obligația să găsim o majoritate.

Dacă se va ajunge la formula USR-UDMR și PNL va trebui să se stea de vorbă și cu parlamentarii, haideți să le spunem informal, ai domnului Orban, deoarece ei sunt încă membri ai Partidului Național Liberal.

Această discuție nu a avut loc, deoarece am așteptat să avem finalizate discuțiile cu ambele partide. Rațiunea este să limităm orice scenariu care să genereze instabilitate politică”, a afirmat Gorghiu.

Gabriel Zetea, PSD: “24 de ore este un termen prea lung pentru negocieri”

“În discuțiile cu PNL, USR, UDMR, cu președintele României trebuie să înțelegem cumva că am revenit în timp, anul trecut după alegerile parlamentare când constatăm un lucru, PSD este partidul cu cel mai mare număr de parlamentari.

În toate discuțiile pe care le avem discutăm ca și cum avem timp, termenul dat de Dacian Cioloș de 24 de ore este prea lung, contează prea puțin cine sunt miniștri, cine e prim-ministru, contează să luăm măsuri.

Toate cererile PSD sunt lucruri de bun simț, vorbim de antivirale în farmacii, prezența fizică a elevilor la cursuri cu testare săptămânală, vorbim de certificatul verde, dar cu toate categoriile incluse la nivel european. 

Se pot discuta aceste lucruri, pentru că ele nu au fost discutate, am avut doar crize politice și am scris protocoale”, a declarat Gabriel Zetea.

Csoma Botond, deputat UDMR, a explicat de ce partidul dorește să îl propună pe Kelemen Hunor ca prim-ministru și ce în ce condiții ar renunța la această desemnare.

“Noi l-am mai propus pe domnul Kelemen, când domnul președinte l-a desemnat pe domnul Cioloș. Eu cred că dacă l-ar fi denumit domnul președinte atunci, ar fi avut mai multe șanse să coaguleze o majoritate decât domnul Cioloș.

L-am propus pe domnul Kelemen pentru că este un politician matur, responsabil și cu experiență și credem că poate fi prim-ministrul României.

Dacă vedem că nu avem șanse să coagulăm o majoritate în jurul domnului Hunor, putem renunța la această propunere, dacă se conturează o majoritate în jurul unei persoane propusă de la PNL.

Refacerea coaliției este mai complicată, pentru că trebuie să vorbim și cu facțiunea Orban din PNL, dar din ce am înțeles, dânșii ar fi de acord cu refacerea coaliției”, a declarat Csoma Botond.

ADVERTISEMENT