News

Negocieri pentru formarea viitorului Guvern. Sorin Grindeanu: ”Marcel Ciolacu, cea mai bună variantă de premier”. Update

Încă o zi de negocieri și discuții pentru formarea viitorului Guvern. Liderii principalelor partide politice aflate în cursă pentru alcătuirea viitoarei majorități au făcut noi declarații pe această temă.
05.11.2021 | 13:14
Negocieri pentru formarea viitorului Guvern Sorin Grindeanu Marcel Ciolacu cea mai buna varianta de premier Update
ADVERTISEMENT
05-11-2021
11:14

Sorin Grindeanu: ”Marcel Ciolacu, cea mai bună variantă de premier”

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, este de părere că liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, este în acest moment cea mai bună variantă de premier al unui viitor Executiv PNL-PSD.

Întrebat despre viitorii membrii au Guvernului, fostul premier a mai spus că aceștia ar trebui să fie numele din prima linie a partidului. 

”Pare în acest moment că lucrurile sunt scăpate de sub control. Azi lucrăm la găsirea acestor soluții. Clasa politică ar trebui să realizeze că suntem într-un moment grav, iar oamenii așteaptă soluții și nu ceartă. 

Da, consider că Marcel Ciolacu ar trebui să fie propunerea de premier. Este cea mai bună variantă.

De aceea ne-am întâlnit și astăzi pentru a propune soluții. Miniștri Executivului ar trebui să fie cei din prima linie a partidului. Deocamdată nu s-a pronunțat ieri niciun nume”, a declarat Grindeanu, la sediul PSD.

05-11-2021
10:44

Marcel Ciolacu, despre posibila alianță cu PNL: ”Nu avem altă soluție politică. Îmi asum acest proiect”

Alianța de guvernare dintre PNL și PSD este tot mai aproape de a se concretiza. Președintele social democraților, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, că singura soluție politică este realizarea unei alianțe cu liberalii.

Liderul PSD anunță că își asumă acest proiect. Ciolacu a mai precizat că cele două partide au depăşit momentul în care ”am făcut socotelile de sondaje, de procente, de poziţionări”.

”Ieri, ca și reprezentat al PSD, am avut prima întâlnire cu domnul Cîțu, președintele PNL. Sunt ferm convins, din acest moment, atât eu, cât și colegul meu domnul Cîțu vom fi sub un asediu al unor oameni care au alte priorități, al celor care vor încerca să ne demonstreze că direcția în care am plecat nu e cea corectă. Fiecare dintre noi știm ce am greșit. Îmi pare rău, cu adevărat voi ați greșit mai mult fiindcă ați fost la putere.

„Eu vreau să vă asigur de buna mea credință și după discuția de ieri vă spun că am depășit momentul în care am făcut socotelile de sondaje, de procente, de poziționări. Eu consider că în acest moment de răscruce al României, nu avem altă soluție politică.

Dacă vom continua războiul dintre cele două partide mari la anul în martie vom vorbi de o nouă criză politică, de alegeri anticipate și să nu credeți că cei care vor să stăpânească această țară prin dezbinarea românilor se vor opri aici. Îmi asum acest proiect, sper să reușim să îl realizăm, dar categoric în acest proiect eu nu mă voi angrena decât cu partenerii sociali într-un mod activ”, a declarat liderul PSD.

Tot vineri, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au mai declarat, la unison, că UDMR va face parte din viitorul Executiv.

”Cred că este necesar ca UDMR-ul și minoritățile naționale să fie prinse în această construcție politică. Nu mai trebuie să vorbim de un guvern de coaliție, ci trebuie să vorbim despre guvernul României”, a spus Marcel Ciolacu.

”UDMR va face parte din guvern, sunt partenerii noștri și va face parte din orice formulă de guvern”, a spus și Florin Cîțu.

Prezent vineri, 5 noiembrie, la evenimentul ”Topul Naţional al firmelor private din România”. Florin Cîțu a făcut noi declarații despre negocierile pe care PNL le duce în aceste zile cu PSD și USR în privința unei noi majorități parlamentare.

Negocieri pentru formarea viitorului Guvern. Florin Cîțu, dezamăgit de declarațiile lui Dacian Cioloș

Premierul interimar s-a declarat extrem de dezamăgit de o declarație făcută joi de fostul partener de coaliție, Dacian Cioloș, cel care a spus că varianta ca liderul liberal să fie desemnat premier este o ”glumă”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește o posibilă guvernare alături de PSD, Cîțu a spus că decizia finală a formării unui guvern cu formațiunea condusă de Marcel Ciolacu va aparține forurilor statutare ale PNL.

Întrebat de zvonul apărut în presă conform căruia PNL și PSD ar putea da un premier prin rotație, liderul liberal a spus că ”este pe masă această variantă”.

ADVERTISEMENT

”În PNL, așa cum știți foarte bine, decizia o va lua partidul, nu o va lua președintele. Deciziile se vor lua în partid.

A fost o discuție bună cu PSD. Acum nu putem peste noapte să spune că totul este roz între PNL şi PSD, dar ce pot să spun este că suntem responsabili. Am pornit la acest drum pentru a face un Guvern.

ADVERTISEMENT

Ne uităm la cea mai bună soluţie pentru PNL şi pentru România şi trebuie să găsim o formulă prin care să guvernăm România în următoarea perioadă, dar, repet, decizia pentru PNL va fi luată în PNL”

Nu s-a discutat aproape deloc despre portofolii și funcția de premier. Este pe masă această variantă (premier prin rotație)

ADVERTISEMENT

În acest moment, mandatul pe care l-am avut a fost de a discuta atât cu PSD, cât și cu USR.

Noi am avut o discuție bună cu cei de la USR, dar am văzut o declaraţie în spaţiul public a domnului Cioloş care iarăși pune sub umbră autoritatea preşedintelui PNL.

E complicat să negociezi cu cineva care spune că atunci când vorbeşti de preşedintele PNL ar fi o glumă să fie premier, dar menţinem dialogul şi discutăm”, a spus Florin Cîțu.

Ce a spus Cioloș de varianta Cîțu premier

Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat joi că PNL trebuie să aleagă și că USR va intra la negocieri doar după ce liberalii vor spune foarte clar că vor refacerea coaliției.

Întrebat dacă ar accepta o variantă cu Florin Cîțu premier, Cioloș a răspuns: ”Asta e o glumă. Să încheiem acest subiect”.

”Asta e o glumă, să terminăm cu lucrurile astea. Tot aud discuțiile astea, să încheiem acest subiect care din punctul nostru de vedere e încheiat. Să discutăm de lucruri serioase, program de guvernare, cum va funcționa coaliția. Asta e un subiect închis, reîncălzit.

Ieri am fost clari că suntem de acord că premierul să vină de la PNL. În rest, poziția USR e arhicunoscută în ceea ce privește un nou premier în cazul în care se reface coaliția”, a spus Cioloș la Digi24.

ADVERTISEMENT