News

Negocierile pentru viitorul Guvern, în impas. Florin Cîțu și Kelemen Hunor anunță eșecul discuțiilor. Dacian Cioloș: „Pentru noi nu există altă formulă de majoritate”. Update

Eșec la discuțiile de miercuri, dintre premierul desemnat Dacian Cioloș, Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian. Nu au găsit o soluție pentru ieșirea din criza politică actuală.
13.10.2021 | 19:20
Negocierile pentru viitorul Guvern in impas Florin Citu si Kelemen Hunor anunta esecul discutiilor Dacian Ciolos Pentru noi nu exista alta formula de majoritate Update
Negocieri pentru viitorul Guvern. Dacian Cioloș: ”Cerem responsabilitate din partea PNL și UDMR”. Când au loc primele discuții. Sursa foto: Inquam Photos/George Călin
ADVERTISEMENT
13-10-2021
16:25

Declarațiile lui Dacian Cioloș după întâlnirea cu Florin Cîțu și Kelemen Hunor

Dacian Cioloș anunță că întâlnirea cu Florin Cîțu și Kelemen Hunor de miercuri seară a fost una eșuată, deoarece nu a fost luată nicio decizie.

Acesta a anunțat că va avea loc o nouă întrunire, vineri.

„Vineri vom avea o nouă întâlnire în care să vedem care sunt deciziile în conducerile celor două partide, dar am înțeles că în principal Florin Cîțu are nevoie de această discuție, care va avea loc mâine în conducerea partidului.

Ne-am dori o decizie cât mai rapidă, pentru că, din punctul nostru de vedere, trebuie să fim în măsură să oferim un Guvern cu soluții concrete cât mai repede”, a transmis Dacian Cioloș.

Totodată, el a spus că așteaptă deciziile din partea celorlalte partide, adică PNL și UDMR.

„Așteptăm decizia PNL și UDMR dacă sunt gata să înceapă negocierile și noi ne gândim la formula prin care putem merge cât mai repede în Parlament cu propunere de Guvern”, a mai spus Cioloș.

Întrebat de jurnaliști despre posibilitatea de a reface coaliția de guvernare, liderul USR a precizat că sunt luate în calcul toate variantele.

„Nu sunt excluse aceste posibilități, pentru că am auzit, și de-o parte și de cealaltă, că formula viabilă și cea mai realistă pentru o majoritate în Parlament, care să funcționeze, este între cele trei partide, cu susținerea minorităților.

A fost foarte clar că pentru noi nu există altă formulă de majoritate, nici cu PSD, nici cu AUR”, a mai spus el.

De asemenea, Dacian Cioloș a precizat că PNL poate propune un alt nume de premier, dar mai întâi trebuie discutată nominalizarea făcută deja de președintele Iohannis, anume a sa.

13-10-2021
15:41

Dacian Cioloș, Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian nu au găsit o soluție pentru ieșirea din criza politică

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat după negocierile cu Dacian Cioloș, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian că nu s-a ajuns la nicio concluzie în vederea viitorului Guvern.

”Dacian Cioloș dorește să refacă coaliția.Noi vrem ca România să nu rămână în criză. Nu s-a discutat nimic despre ministere. Azi nu am ajuns la o concluzie. Nu noi am creat criza. Responsabilitea găsirii unei majorități este a lui Dacian Cioloș, premierul desemnat, Vom vedea ce se va întâmpla în zilele următoare.

Rezolvarea coaliției, este responsabilitatea AUR-USR-PSD. Este un vot politic, o coaliție care a fost testată în Parlamentul României”, a declarat Florin Cîțu după negocieri.

Florin Cîțu a spus și că PNL va propune un alt lider la Camera Deputaților, după ce Ludovic Orban a demisionat

”Vom avea o persoană la Camera Deputaților. Deocamdată, îl avem pe Florin Roman”, a declarat liderul PNL.

Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a făcut declarații după discuții. Kelemen Hunor crede că trebuie lăsat orgoliul la o parte și a constatat o lipsă de încredere.

”Am constat lipsa de încredere. Ținta noastră este să găsim soluții pentru valul patru al pandemiei. Tot ce înseamnă alte priorități le vom lăsa pentru anul viitor.Sper că se va mai lăsa din orgoliu. Nu putem schimba nimic”, a spus și Kelemen Hunor.

13-10-2021
14:10

Dacian Cioloș, primele declarații înainte de întâlnirea despre formarea viitorului Guvern

Dacian Cioloș, premierul desemnat, a precizat că discuțiile cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian de miercuri au loc pentru a găsi o soluție pentru România, în criza politică actuală.

De asemenea, el a spus că oferă un parteneriat pentru a se putea forma majoritatea parlamentară necesară formării unui nou Guvern.

„Le ofer un parteneriat așa cum ne dorim, sper toți, ca să putem forma o majoritate parlamentară”, a precizat liderul USR.

„Ce sunt ei dispuși să ofere, de fapt, României? Pentru că va trebui să oferim o soluție pentru România”, a mai spus Dacian Cioloș.

13-10-2021
08:14

PSD insistă pentru alegeri anticipate. Alexandru Rafila: ”Mergem pe varianta unui guvern tehnic”

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, spune că formațiunea din care face parte este deschisă negocierilor și discuțiilor cu premierul desemnat Dacian Cioloș. În același timp, medicul îl avertizează pe liderul USR că asta nu înseamnă că social-democrații îl vor vota în Parlament.

Rafila subliniază din nou faptul că PSD vrea un guvern de tehnocrați care să pregătească eventuale alegeri anticipate în primăvară.

”Bineînțeles că noi nu suntem opuși dialogului, vor fi discuții, dacă dl Cioloș decide, dar asta nu înseamnă că îl vom și susține. Cu un partid care are 12% este puțin probabil să reziste.

Mergem pe varianta un guvern tehnic care să organizeze în primăvară alegeri anticipate, un guvern care să conțină persoane care să aibă răspunsuri la problemele sanitare și economice”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, la Realitatea PLUS.

13-10-2021
05:55

Dacian Cioloș se întâlnește miercuri cu Florin Cîțu și Kelemen Hunor, la sediul PNL

Miercuri, la sediul PNL, va avea loc prima întâlnire dintre Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor (UDMR) după ce liderul USR a fost desemnat de Klaus Iohannis să alcătuiască un nou Guvern.

Marți seara, Cioloș a anunțat că întâlnirea cu preşedinţii partidelor care au format coaliţia de guvernare va avea loc fără echipele de negociere.

Întrebat, la B1 TV, dacă este adevărat că miercuri va avea o întâlnire doar cu preşedinţii partidelor care au fost în coaliţie, fără echipele de negociere, Cioloş a răspuns:

”Da. Asta a fost propunerea domnului preşedinte Florin Cîţu şi, evident, am acceptat-o, pentru că vreau să avem această discuţie indiferent de formă. E important să ne vedem, să discutăm direct şi să vedem care e deschiderea, apetitul colegilor din coaliţie să reîncepem discuţiile serioase, ca să ştim şi noi ce avem de făcut”.

Premierul desemnat a mai precizat că nu dorește să negocieze o majoritate cu PSD și AUR pentru că nu există ”compatibilități politice”. Cioloș a repetat faptul că intenția partidului său este acea de a negocia și a discuta în vedere refacerii coaliției de guvernare.

”Nu este în intenţia noastră de a negocia o majoritate cu PSD şi AUR, am spus lucrul acesta foarte clar. Nu avem compatibilităţi politice. Noi ne asumăm aici nişte măsuri de guvernare care cred că nu sunt compatibile cu felul în care PSD şi AUR văd lucrurile. Am spus lucrul acesta de la început.

Intenţia noastră este să discutăm cu partenerii din coaliţie şi să refacem această majoritate. Ne-am asumat această responsabilitate şi vom avea o primă discuţie să vedem cum se poziţionează, dincolo de declaraţii publice”, a mai declarat Dacian Cioloș la postul de știri citat.

12-10-2021
16:27

Dacian Cioloș, mesaj pe rețelele de socializare despre nominalizarea ca premier

Dacian Cioloș a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care precizează că mulți oameni s-au arătat îngrijorați de faptul că a fost desemnat pentru funcția de premier de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, el a precizat că a primit chiar sute de mesaje pe acest subiect, mulți considerând că există un joc politic ascuns în spatele acestei nominalizări.

„Am primit sute de întrebări și mesaje legate de nominalizarea mea ca premier în acest moment de criză. Cei care mi-au scris sunt îngrijorați că am fost atrași într-o capcană politică sau că mi s-a oferit această soluție pentru a mi se închide oportunitatea unei candidaturi prezidențiale”, a precizat Cioloș.

De asemenea, Dacian Cioloș a spus că nimeni nu ar trebui să fie îngrijorat de ce se întâmplă cu cariera lui din politică și a atras atenția asupra faptului că România se confruntă cu cel mai dur val al pandemiei de până acum.

„Nu e cazul să se îngrijoreze nimeni pentru cariera mea politică sau pentru candidatura mea la președinție. Suntem în plină pandemie și se pierd sute de vieți omenești în fiecare zi, iar societatea noastră trebuie să iasă din fascinația jocului politic și să se îngrijoreze pentru adevăratele motive. Principala greșeală a politicienilor este că au crezut mereu că totul este despre ei”, a precizat Dacian Cioloș.

„Nu suntem într-o situație de calm și bunăstare socială în care să ne permitem să tărăgănăm decizii măsurând cu șublerul ce avantaje ne ies dacă speculăm momentul. Noi am ales să acționăm”, a mai scris președintele USR.

12-10-2021
13:04

Lider PNL, atac la Dacian Cioloș înainte de negocieri: ”Mi-e greu să cred că putem construi cu cineva care știe doar să demoleze”

Florin Roman, o voce importantă din PNL, a vorbit, marți, în Parlament, despre negocierile pe care premierul desemnat Dacian Cioloş le-a anunţat cu cei de la PNL în privința refacerii coaliției.

Liberalul a anunțat că o decizie privind modul în care partidul va trata această invitaţie va fi luată marţi seară, în şedinţa Biroului Permanent al partidului.

În același timp, vicepreședintele Camerei Deputaților a ținut să lanseze o serie de atacuri la adresa USR și a liderului său. Roman a spus că îi este greu să creadă că se mai poate construi ceva cu foștii aliați, după ce USR a contribuit decisiv la dărâmarea Guvernului Cîțu.

”Domnul Cioloş a fost principalul vinovat de căderea Guvernului de dreapta. A fost uşor să dărâme, acum trebuie să şi construiască.

Mi-e greu să cred că, după ce a dărâmat Guvernul de dreapta, după ce a fost susţinut de PNL pentru portofoliul Agriculturii, pentru portofoliul de comisar european, pentru portofoliul de prim-ministru în acel Guvern tehnocrat, iar domnul Cioloş ne-a răspuns cu dărâmarea Guvernului, mi-e greu să cred că putem construi cu cineva care ştie doar să demoleze.

Iar domnul Cioloş este foarte priceput doar în a demola, nu în a construi”, a spus deputatul PNL, conform Agerpres.

Luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să îl desemneze pe liderul USR Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru.

”Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern”, a spus Cioloș după primirea veștii.

ADVERTISEMENT

La nici 24 de ore după desemnare, liderul USR a anunțat că deja a pus la cale planul pentru a negocia alcătuirea unei majorități alături de foștii parteneri din coaliție, PNL și UDMR.

Negocieri pentru viitorul Guvern. Dacian Cioloș anunță discuții cu PNL și UDMR

Într-o conferință de presă organizată marți, la sediul USR, Dacian Cioloș dezvăluie că a discutat telefonic cu liderii PNL și UDMR, iar o primă rundă de negocieri cu aceștia pentru refacerea coaliției de guvernare va avea loc miercuri după-amiază.

ADVERTISEMENT

”Obiectivul nostru este să pregătim un guvern care să poată fi votat rapid în Parlament. Vom apela la partenerii noștri de guvernare, PNL și UDMR pentru a semna un acord de coaliție.

Nu cred că aceste partide vor refuza discuțiile, pentru că astfel vom prelungi această perioadă de criză. Sunt convins că aceste partide vor da dovadă de responsabilitate în această perioadă.

ADVERTISEMENT

USR nu se teme să-și asume guvernarea, chiar dacă va fi o iarnă grea. Important e să alcătuim un guvern cât mai repede.

Încercăm să refacem coaliția în forma ei inițială. Cerem responsabilitate din partea PNL și UDMR”, a spus premierul desemnat.

ADVERTISEMENT

Premierul desemnat a mai precizat că în această dimineață a vorbit la telefon cu liderul PNl, Florin Cîțu, și a stabilit o întâlnire pentru miercuri, fapt confirmat apoi și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor și cu Varujan Pambuccian, reprezentantul minorităților naționale din Parlament.

Obiectivele de guvernare anunțate de Dacian Cioloș

În ieșirea publică de marți, Dacian Cioloș a anunțat primele măsuri pe care viitorul Guvern le are în vedere pentru a rezolvat problemele arzătoare din țară: criza sanitară, criza economică etc.

”USR e un partid matur. Știm că situaţia socială și sanitară sunt grave, avem şi o iarnă grea. Important este să instalăm un guvern cât mai repede.

Pentru a gestiona creșterea prețurilor la energie suntem gata să discutăm soluții precum reducerea TVA la energie de la 19% la 5%. De asemenea, propunem subvenționarea CET-urilor și credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi

În justiție trebuie desființată SIIJ, condiție esențială pentru ridicarea MCV. În PNRR avem obiective de reformă: eliminarea pensiilor speciale, reforma pensiilor – și acest lucru trebuie făcut până în 2022.

Reforma companiilor de stat: vrem să eliminăm excepțiile de la numirile de profesioniști în conducerea lor. Obiectivul nostru e numirea rapidă a unui guvern care să lucreze pentru români”, a mai afirmat Cioloș.

ADVERTISEMENT