News

Negocieri PNL, USR PLUS, UDMR. ”A fost o zi plină. Nimeni nu e pe deplin fericit”

19.12.2020 | 23:29
Negocieri PNL USR PLUS UDMR A fost o zi plina Nimeni nu e pe deplin fericit
Negocieri PNL, USR PLUS, UDMR. ”A fost o zi plină. Nimeni nu e pe deplin fericit”. Foto: Inquam / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

PNL, USR PLUS și UDMR au încheiat o nouă zi de negocieri. Liderii partidelor din coaliție au venit cu precizări importante sâmbătă seară. S-a anunțat când ar trebui să fie terminat programul de guvernare, dar și când ar putea fi prezentat noul Guvern.

Discuțiile au continuat astăzi după ce vineri, 18 decembrie, s-a anunțat că Florin Cîțu este propunerea pentru premier. De asemenea se stabilise cum vor fi împărțite cele 18 ministere, 9 urmând să ajungă la PNL.

ADVERTISEMENT

„A fost o zi plină astăzi. Un număr semnificativ de ore în care chiar am muncit. Nimeni nu e pe deplin fericit, nimeni nu e pe deplin nefericit. Suntem acolo unde trebuie să fim la momentul acesta. Progresele sunt semnificative”, a precizat Dan Barna.

Continuă discuțiile PNL, USR PLUS, UDMR. Când va fi prezentat noul Guvern?

Foto: Inquam Photos

„În estimările noastre, cred că terminăm programul de guvernare mâine sau cel mai târziu luni”, a afirmat premierul propus, liberalul Florin Cîțu.

Viitorul premier a spus că au fost finalizate mai multe discuții care vizează finanțele țării, fondurile europene, dar și digitalizarea.

ADVERTISEMENT

Liderul USR, Dan Barna, a precizat că se dorește stabilirea unui Guvern până la Crăciun dar că există și posibilitatea ca noul Executiv să fie prezentat până la încheierea anului 2020.

Colegul său de la USR PLUS, Dacian Cioloș, a fost foarte tranșant. ”Astăzi nu am împărțit sinecuri”, a spus fostul premier al României.

ADVERTISEMENT

Negocieri pentru formarea Guvernului. Ce spune Dacian Cioloș?

„Nu vom împărți și nu vom transforma în sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativă în instituțiile și structurile deconcentrate în acele agenții care sunt conduse de directori generali, care sunt funcționari publici și care trebuie numiți prin concurs. Guvernul va clarifica în perioada următoare separarea aceasta clară.

Astăzi nu am împărțit sinecuri. Am discutat despre acele agenții care au în frunte demnitari. Ne asigurăm că aceia vor aplica un program de guvernare”, a spus Dacian Cioloș, liderul PLUS.

ADVERTISEMENT

PNL, USR PLUS, UDMR au cotinuat negocierile care privesc viitoarea guvernare, iar liderul liberalilor, Ludovic Orban, a venit cu mai multe precizări.

Foto: Inquam Photos

Am discutat și detaliile de funcționare în interiorul Guvernului, ministerelor, secretari de stat, președinți de agenții. De asemenea, am finalizat o orientare a modului în care urmează să fie definite pozițiile de rang 2 și 3 din structura Guvernului.

Există două tipuri de agenții, vorbim de autorități, oficii, inspectorate. Există acelea conduse de persoane care dețin funcții de demnitate publică, adică de secretari de stat și subsecretari de stat. Acestea sunt funcții de răspundere politică. Aceste funcții vor fi exercitate de reprezentanți ai formațiunilor politice din coaliție.(…)

În ceea ce privește palierul administrativ, de funcție publică, atât la nivel național, cât și la nivelul structurilor din teritoriu, care pot fi regionale sau la nivel județean, noi susținem o modificare clară în legislația din domeniul funcției publice, astfel încât toate să fie ocupate prin concurs transparent”, a spus Orban.

ADVERTISEMENT