News

Negocieri decisive între SUA și Rusia. Ce e dispus să discute Washingtonul pentru a amortiza criza din Ucraina

Cu doar o zi înaintea discuțiilor bilaterale de la Geneva dintre SUA și Rusia au apărut informații conform cărora americanii sunt dispuși să discute anumite teme importante pentru Moscova.
09.01.2022 | 10:30
Negocieri decisive intre SUA si Rusia Ce e dispus sa discute Washingtonul pentru a amortiza criza din Ucraina
ADVERTISEMENT

Au mai rămas doar câteva ore până la negocierile cruciale între Rusia și SUA, care vor avea loc luni la Geneva. Moscova continuă să aducă la granița cu Ucraina echipamente militare, amenințând că va lua măsuri militare dacă americanii și aliații săi nu vor răspunde preocupărilor de securitate ale Kremlinului.

Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post, America este dispusă să discute despre limitarea rachetelor și a exercițiilor militare în estul Europei.

ADVERTISEMENT

Un oficial cu rang înalt din administrația americană a declarat că Statele Unite şi aliaţii lor sunt gata să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune, conform unor surse Reuters, transmite Digi24.

Negocieri SUA-Rusia. Americanii sunt dispuși să discute despre limitarea rachetelor și a exercițiilor militare în estul Europei

Dacă SUA şi aliaţii lor europeni vor face progrese în negocierile cu Rusia nu este foarte clar, comentează Reuters. Sursa citată de cunoscuta publicație a precizat însă că Statele Unite ale Americii nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfăşurării de trupe americane sau despre poziţionarea forţelor americane în ţările NATO din regiune.

ADVERTISEMENT

Delegația de la Washington care participă la negocieri este condusă de adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, iar Moscova este reprezentantă de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe.

Negocierile din Elveția vor fi urmate miercuri de o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, iar joi de o sesiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena.

ADVERTISEMENT

Putin vrea să se pună capăt extinderii către Est a NATO şi vrea garanţii de securitate, cereri pe care SUA le consideră inacceptabile.

Rusia și SUA pot ajunge la unele „înțelegeri”, transmite un oficial american

Agenţia spaniolă EFE citează un oficial american (fără a-l numi), care declară că se poate ajunge la unele „înţelegeri” cu Rusia în legătură cu desfăşurarea de rachete în Europa şi manevrele militare, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Suntem deschişi să vorbim despre aceasta, pentru că noi credem că putem obţine progrese, însă cu o menţiune: consultându-ne întotdeauna cu aliaţii noştri şi doar dacă este vorba despre reciprocitate”, a spus sursa americană.

Declaraţiile oficialului de la Washington au fost făcute în cadrul unei convorbiri telefonice cu mai mulţi jurnalişti, printre care şi un ziarist de la agenţia de presă spaniolă.

„Ambele părţi trebuie să-şi ia practic acelaşi angajament”, a mai precizat înaltul oficial american.

ADVERTISEMENT