News

Negocieri SUA – Rusia în Arabia Saudită privind pacea din Ucraina. Financial Times: Discuțiile de luni, privind Marea Neagră, neliniștesc România

Negocierile SUA-Rusia privind Marea Neagră în Arabia Saudită stârnesc îngrijorare în România și în Bulgaria. Ce riscuri văd țările aflate la malul mării.
24.03.2025 | 11:43
Negocieri SUA  Rusia in Arabia Saudita privind pacea din Ucraina Financial Times Discutiile de luni privind Marea Neagra nelinistesc Romania
Negocieri SUA - Rusia în Arabia Saudită privind pacea din Ucraina. România este îngrijorată. Sursa foto: Colaj Fanatik, Pixabay, Profimedia
ADVERTISEMENT

Negocierile SUA-Rusia privind Marea Neagră, reluate luni în Arabia Saudită, provoacă îngrijorare în rândul statelor europene riverane, în special în România, scrie Financial Times. Oficialii de la București privesc cu suspiciune orice potențial acord care ar putea oferi mai multă libertate de mișcare marinei ruse, într-o regiune deja tensionată de războiul dintre Rusia și Ucraina.

Negocierile SUA-Rusia în Arabia Saudită, neliniștesc România

Discuțiile au loc în contextul unei inițiative mai largi promovate de fostul președinte american Donald Trump, care vizează încheierea rapidă a războiului din Ucraina. Negocierile se poartă bilateral, fără implicarea directă a țărilor europene, ceea ce alimentează și mai mult neliniștile României și Bulgariei, conform Financial Times. Una dintre temele principale de pe agendă este un posibil armistițiu maritim care să permită reluarea exporturilor de cereale, combustibil și alte produse prin Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, a precizat că discuțiile vizează un acord prin care „ambele părți să poată transporta din nou grâne, combustibil și să reînceapă comerțul”. Oficialii americani și cei ruși au descris aceste discuții ca fiind „tehnice”, în cadrul cărora participă reprezentanți de nivel mediu, și nu politicieni de rang înalt.

Chiar și așa, trimisul special al lui Trump pentru Rusia, Steve Witkoff, a transmis duminică pentru Fox News că „luni, în Arabia Saudită, veți vedea un progres real, mai ales în ceea ce privește un armistițiu maritim în Marea Neagră pentru navele celor două țări”. Delegația rusă este condusă de Grigori Karasin, diplomat de carieră și președinte al comisiei pentru afaceri internaționale din camera superioară a parlamentului, și de Serghei Beseda, consilier al FSB.

ADVERTISEMENT

România și Bulgaria, îngrijorate de negocierile pentru pace

România și Bulgaria, ca state litorale ale Uniunii Europene, privesc cu neîncredere aceste demersuri. Un oficial din regiune a declarat pentru Financial Times că „aceasta este vecinătatea noastră și nu avem încredere în ruși, dacă li se permite mai multă libertate de mișcare”. Moscova este interesată de restabilirea unui acord care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale fără a fi atacată, însă un astfel de acord ar putea veni cu relaxarea sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident.

Rutele maritime din Marea Neagră se află astfel din nou pe agenda internațională. Rusia ar dori să își reia exporturile de produse agricole și îngrășăminte, ceea ce ar putea reprezenta o lovitură pentru unitatea sancțiunilor occidentale. În schimb, Ucraina vrea garanții pentru protejarea infrastructurii energetice și a instalațiilor critice. Discuțiile de duminică dintre SUA și Ucraina au fost descrise de ministrul Apărării de la Kiev, Rustem Umerov, ca fiind „constructive”.

ADVERTISEMENT

Cum au decurs discuțiile pentru pace cu Ucraina

Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andriy Yermak, a declarat că discuțiile s-au concentrat pe obiectivele strategice ale Ucrainei. De cealaltă parte, Moscova a precizat că este pregătită să accepte o pauză limitată privind infrastructura energetică, dar nu și o încetare generală a ostilităților. Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea că un astfel de armistițiu ar putea fi folosit de Ucraina pentru a se reînarma.

ADVERTISEMENT

Un oficial ucrainean, sub protecția anonimatului, a transmis agenției AFP că obiectivul Kievului este obținerea unui acord cel puțin parțial de încetare a focului, axat pe infrastructura critică și Marea Neagră. Pentru a crește presiunea în această direcție, Ucraina l-a desemnat pe ministrul Apărării, Rustem Umerov, să conducă delegația. Din echipă mai fac parte și Pavlo Palisa, Andrii Sybiha și Andriy Yermak.

Nu este clar cine face parte din delegația americană, însă Reuters scrie că ar fi vorba despre Andrew Peek, din Consiliul de Securitate Națională, și Michael Anton, responsabil de planificare strategică în cadrul Departamentului de Stat.