News

Liberalii, decizii pentru formarea Guvernului. S-a votat conducerea rotativă. Florin Cîțu: “PNL va avea primul premier”. Update

Negocierile pentru formarea noului Guvern continuă. PNL a avut o ședință marți seară și s-a căzut de comun acord cu rotația premierilor în interiorul coaliției, atâta timp cât prima propunere este cea a unui liberal.
Liberalii decizii pentru formarea Guvernului Sa votat conducerea rotativa Florin Citu PNL va avea primul premier Update
ADVERTISEMENT
16-11-2021
19:23

Cîtu: ”S-a votat decizia de a avea primul premier din partea PNL”

Liberalii au hotărât în ședință ca primul premier din rotație să fie al PNL. Florin Cîțu speră ca negocierile să se termine cât mai rapid și a precizat că liberașii nu renunță la cota unică.

În acest moment, mandatul este simplu, nu l-am schimbat până acum. S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri cu primul premier din partea PNL. Propunerea noastră va merge apoi la președintele României care are atributul constituțional.

 Toți vrem investirea acestui Guvern, eu am crezut că va fi gata în weekend, încă lucrăm la programul de guvernare, mai ales despre taxe. Nu vom renunța la cota unică, asta este important. PNL nu a vrut să pună nicio condiție PSD, nu știu despre asta (n. red. că PSD nu acceptă propunerea Florin Cîțu ca premier)”, a spus Florin Cîțu într-o declarație de presă.

16-11-2021
18:55

PNL e de acord cu rotația premierilor

Partidul Național Liberal este de acord cu rotația premierilor în cadrul coaliției de guvernare cu PSD și UDMR, iar primul premier urmează să fie din partea PNL. notează surse politice ale Digi24.

Liberalii sunt de acord să susțină și altă propunere în afara persoanei lui Florin Cîțu, dacă social-democrații nu acceptă varianta numirii președintelui PNL.

16-11-2021
16:02

Discuții pe tema rotației premierilor vor fi reluate miercuri

Discuțiile vor continua miercuri pe tema rotației premierilor PNL și PSD în vederea formării noului Guvern, a precizat premierul interimar Florin Cîțu, după o nouă rundă de negocieri eșuate în acest sens. Însă, au fost dezbateri mai concrete pe alte teme, precum justiția, certificatul verde sau majorarea veniturilor.

“Am mai făcut un pas important spre a finaliza acest program de guvernare. Am avut două discuţii astăzi. Prima a fost despre certificatul verde. Încercăm să găsim o soluţie să deblocăm situaţia. Putem să rămânem şi cu această prevedere să plătim de la buget pentru anumită perioadă. Astăzi sau mâine o să fie varianta finală. (…) Era proiectul meu de lege care văd că acum a fost amendat în Parlamentul României şi eu am spus 45 de zile, dar să vedem dacă rămâne aşa”, a afirmat Cîţu, la Palatul Parlamentului, după negocierile cu reprezentanţii PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale.

De asemenea, Forin Cîțu a spus că se caută soluții pentru majorarea veniturilor românilor.

“Măsura cu care au venit iniţial social-democraţii, au mai spus-o, nu este un secret, înseamnă 11 miliarde în plus la buget, dar un deficit de 17 miliarde de lei la buget. Căutăm măsuri intermediare, căutăm şi alte surse de venit care pot să vină din reduceri de cheltuieli sau din alte variante, optimizări fiscale şi aici suntem. Mai avem acum o variantă pe care o vom evalua în această seară şi cu care vom veni mâine. S-au schimbat puţin lucrurile, dar ne-am uitat şi la redevenţe, de exemplu cât încasăm din redevenţe şi ce se întâmplă acolo, deci sunt mai multe variante. (…) Sunt mai multe variante. Cea de 11% este mult prea mult şi atunci căutăm variante. (…) Nu este vorba doar despre pensii. Aici sunt mai multe măsuri pe care trebuie să le luăm în calcul. Este vorba şi de alocaţii, sunt mai multe cheltuieli pe care trebuie să le luăm în calcul la tot pachetul. Impactul este mare. (…) Suntem într-o direcţie bună. Toată lumea a înţeles că nu se poate cu ceea ce venisem toţi în discuţie şi fiecare încearcă să găsească soluţii”, a mai explicat premierul interimar.

Despre variantele asigurării majorării veniturilor, Cîțu a spus: “Se lucrează pe cele două simple, pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri, doar aşa poţi să creezi spaţiu fiscal. Partea de venituri, optimizarea fiscală aşteptăm estimarea de la e-facturare şi celelalte măsuri pe care deja le-am luat. Sunt câteva măsuri în PNRR şi vedem dacă putem să le implementăm mai repede. Sunt luate toate în calcul”.

Nu s-au purtat discuții despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

“Eu nu am spus că trebuie negociat pe PNRR. Şi eu am spus foarte clar că, dacă acolo poate şi găseşte o uşă deschisă în PNRR şi la Bruxelles, putem să ne uităm după aceea”, a mai afirmat preşedintele PNL.

 Au mai existat discutii pe tema Justitie, dar nu foarte ample, 

“Justiţia s-a discutat foarte puţin. Noi aşteptăm textul. Acolo lucrurile sunt clare. Suntem toţi de acord că vrem să respectăm MCV-ul, să eliminăm aceste cerinţe, dar aşteptăm textul de la specialiştii jurişti”, a mai afirmat Cîţu.

Întrebat și despre desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie,  Cîțu a răspuns: “Cred că da.”

16-11-2021
14:41

Florin Cîțu: ”Nu o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier la Cotroceni”

După o nouă rundă de negocieri ale PNL cu PSD, Florin Cîțu este de părere că cele două partide trebuie să meargă la consultările cu președintele României cu o propunere comună de premier și nu separat.

”Împreună cu cei de la PSD trebuie să găsim această variantă şi mergem împreună. Această coaliţie trebuie să meargă cu numele de premier. (…) Este vorba de coaliţie, este un premier al coaliţiei. Nu va merge PNL cu un premier la Cotroceni. (…) Asta e soluţia cu care vom merge. Nu o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier”, a spus Florin Cîțu, într-o declaraţie de presă la Palatul Parlamentului.

Noi negocieri pe tema numirii unui premier vor urma să aibă loc miercuri în jurul orei 16:00

16-11-2021
14:03

Marcel Ciolacu: ”PSD a decis rotatia premierilor, PNL trebuie să facă acest lucru”

Liderii PNL și PSD pare că nu se înțeleg în privința rotației premierilor.

”PSD a decis rotatia premierilor, PNL trebuie să facă acest lucru. Domnul Ciucă să vină premier pentru următorii trei ani este exlcus. Da, cred că până la sfârșitul săptămânii vom avea un Guvern”, a spus și Marcel Ciolacu, la Parlament

16-11-2021
11:21

Florin Cîțu, declarații despre negocierile cu PSD

Florin Cîțu a transmis că fără programul de guvernare nu se poate vorbi despre un nume de premier. 

„Nu putem merge mai departe dacă nu ne înțelegem pe programul de guvernare. Nu ajungem la premier dacă nu avem program de guvernare.

Diseară voi discuta despre programul de guvernare. Mandatul pe care îl avem acum e clar și nu s-a schimbat”, a spus el.

De asemenea, el a transmis că celelalte partide emit pretenții, lucru care arată că ele nu vor să fie, de fapt, la guvernare.

Depre posibilitatea ca Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu să fie premier, liderul PNL a spus:

„PNL nu pune astfel de condiţii, noi vorbim de principii. Suntem singurul partid care nu pune astfel de condiţii. Celalalte partide pun tot felul de condiţii, adică ei nu vor să fie la guvernare.

USR îşi propune preşedintele partidului, PSD la fel”, a spus el.

Despre șansa ca Nicolae Ciucă să fie iarăși prim-ministrul, Florin Cîțu a spus că propunerea acestuia a fost doar pentru guvernul minoritar.

„Nicolae Ciucă a fost propunere de premier, a fost un vot pentru un Guvern minoritar. În acest moment, avem o decizie de a forma un guvern în jurul PNL”, a precizat premierul interimar.

 

16-11-2021
09:51

Florin Cîțu ar fi discutat la telefon cu Klaus Iohannis. Ce i-ar fi cerut președintele

Președintele Klaus Iohannis pare a se implica în negocierile pentru formarea noii coaliții guvernamentale PNL-PSD-UDMR.

Conform G4Media, care citează surse liberale, o discuție telefonică între șeful statului și președintele PNL, Florin Cîțu, a avut loc luni seară.

Iohannis i-ar fi transmis premierului interimar să vină la consultări cu o propunere agreată cu celelalte partide.

Între timp, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că la ora 13:00 va avea loc, la Parlament, o nouă întâlnire a liderilor celor trei partide, PNL, PSD şi UDMR, pentru finalizarea negocierilor pe programul de guvernare.

”La ora 13.00 avem o întâlnire la Parlament, cu PNL, UDMR şi minorităţile, continuăm programul de guvernare. Astăzi, sper ca împreună cu ceilalţi să terminăm programul de guvernare”, a spus Ciolacu.

Negocierile PNL – PSD și UDMR pentru viitorul Executiv par a fi intrate pe ultima sută de metri. Marți, la sediul formațiunii sale din Kiseleff, Marcel Ciolacu a declarat că mai sunt de pus la punct capitolele Finanţe, proiecţia bugetului pe anul viitor şi Justiţie din programul de guvernare.

Continuă negocierile pentru viitorul Guvern

Liderul social-democrat şi-a exprimat speranța ca în cursul acestei zile să fie finalizat programul de guvernare.

ADVERTISEMENT

”Mai avem să închidem Ministerul de Finanţe şi proiecţia bugetului pe anul viitor şi domeniul Justiţie unde lăsăm specialiştii să vină cu propuneri”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.

Președintele PSD a mai adăugat că, după ce va fi finalizat programul de guvernare, vor începe negocierile politice pe posturile de premier și miniștri.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește funcţia de premier, Ciolacu a spus că încă nu s-a discutat despre acest subiect, dar a spus că PSD va intra în cursă pentru această poziție

”Nu. Nu am avut această discuţie. Vom vedea ce o să rezulte din negocierile politice, după ce terminăm programul de guvernare o să avem negocierile politice. Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare pentru prim-ministru, dar sunt ferm convins că va face acest lucru”, a adăugat liderul social-democraților.

ADVERTISEMENT

PNL, ședință decisivă în BPN pentru stabilirea propunerii de premier

Între timp, în PNL lucrurile par a fi destul de tensionate. Liderii liberali se vor reuni marți seară în ședința Biroului Politic Național (BPN) pentru a stabili numele candidatului de premier și varianta finală de program de guvernare convenit cu PSD, scrie G4Media.

Conform sursei citate, pe lângă Florin Cîțu, care este și președintele partidului, în discuțiile interne din PNL a reapărut numele lui Nicolae Ciucă, premierul desemnat anterior de Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Statutar, în acest moment, decizia partidului este ca propunerea de premier a PNL să fie președintele partidului, adică Florin Cîțu.

Public, varianta Cîțu este respinsă categoric de PSD, care a anunțat că nu îl poate susține pe actualul premier, demis chiar în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de PSD.

Date fiind aceste puncte de plecare, liderii PNL vor discuta marți de la ora 19.00 dacă să schimbe propunerea de premier, astfel încât aceasta să fie acceptată și de PSD – condiție esențială pentru realizarea unei coaliții de guvernare.

ADVERTISEMENT