News

Negocierile pentru oprirea războiului din Ucraina: „Un reality-show al păcii”. Gestul riscant al lui Putin de a-l lăsa pe Trump să aștepte la telefon

De ce discuțiile dintre Trump și Putin nu au adus niciun Progres în conflictul din Ucraina și ce înseamnă aceasta pentru Europa
20.03.2025 | 10:25
Negocierile pentru oprirea razboiului din Ucraina Un realityshow al pacii Gestul riscant al lui Putin de al lasa pe Trump sa astepte la telefon
Donald Trump( sursa foto: White House) și Vladimir Putin( sursa foto Kremlni.ua). Noi discuții privind pacea din Ucraina
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina este departe de a se fi sfârșit. Ultima discuție dintre Donald Trump și Vladimir Putin a rămas mai degrabă la nivelul unei conversații, liderul de la Kremlin continuând să bombardeze infrastructura energetică, deși promisese că nu va mai face acest lucru. Totodată, ultima discuție dintre cei doi lideri nu l-a pus într-o lumină favorabilă pe șeful Casei Albe, acesta oferind multe concesii Moscovei, lucru susținut de oficialii europeni. Mai mult decât atât, Trump a fost sfidat de omologul său, fiind pus să aștepte încă o oră până la convorbirea telefonică. Mihail Cernea, specialist în etică militară, a făcut o scurtă radiografie a convorbirii dintre cei doi.

Războiul din Ucraina e câștigat deja de Rusia? Imaginea lui Trump după discuția cu Putin

Discuția telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin nu s-a încheiat cu nimic concret, cei doi lideri vor urma să discute din nou miercuri.  Marți, Donald Trump și Vladimir Putin au convenit asupra unei opriri temporare a atacurilor, pe o perioadă de 30 de zile, limitată exclusiv la loviturile asupra infrastructurii energetice, o măsură mult mai restrânsă decât armistițiul complet propus de SUA și susținut de Kiev, notează și Politico. Cum a ieșit Trump din discuția cu omologul rus ne explică Mihail Cernea.

ADVERTISEMENT

„Trump o va prezenta ca o mică victorie de etapă, ca și cum ar fi reușit să demareze procesul de pace. Ceea ce își dorește cel mai mult este să arate că își îndeplinește promisiunea din campanie, că va aduce pacea în Ucraina și că negociază de la egal la egal cu Vladimir Putin. Cred că așa se vede Trump din punctul lui de vedere.

Din punctul Europei și al Ucrainei, situația nu se vede deloc bine, deoarece, până la urmă, Trump i-a oferit într-un fel trei concesii lui Vladimir Putin. O concesie ar fi un armistițiu legat de infrastructura energetică, care, fără îndoială, avantajează Rusia în fața Ucrainei, pentru că țintele principale ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei erau țintele care țineau de infrastructura energetică rusească, de capacitatea Rusiei de a vinde petrol și gaze naturale, pe când, când vine vorba de Ucraina, Rusia nu țintește doar infrastructura energetică, de obicei civilă. Apropo, țintește școli, spitale, o întreagă campanie de teroare care, în continuare, este permisă sub umbrela acestui așa-zis armistițiu.

ADVERTISEMENT

A doua cedare pe care o vedem este legată de cum este poziționată negocierea Ucrainei, care este un capitol într-un dosar mai mare al relațiilor dintre Federația Rusă și Statele Unite, ceea ce, bineînțeles, pune Rusia în avantaj, deoarece are ce să ofere sau speră că are ce să ofere pentru a determina SUA să scadă ajutorul pentru Ucraina sau să forțeze încheierea conflictului într-un fel dezavantajos pentru Ucraina.

Al treilea avantaj este că, de asemenea, telefonul de ieri îi oferă timp lui Vladimir Putin. Nu am văzut vreo încercare a administrației Trump de a pune presiune asupra Federației Ruse, drept urmare, Rusia încă are timp să elimine cu totul armata ucraineană din Kursk și să nu fie de acord cu un armistițiu care presupune rămânerea trupelor ucrainene pe teritoriul Rusiei, o problemă de prestigiu politic intern pentru Vladimir Putin”, a explicat pentru FANATIK specialistul în etică militară.

ADVERTISEMENT

În războiul din Ucraina: Putin vrea să se contureze ca o Mare Putere

Liderul rus a refuzat să semneze armistițiul de 30 de zile negociat de echipa lui Trump cu Ucraina în Arabia Saudită, impunând ca condiție pentru un acord complet oprirea ajutorului militar extern și a schimbului de informații cu Ucraina, cerințe respinse anterior de aliații europeni. Mai mult, potrivit specialiștilor Putin nu dorește neapărat un acord acum, ci mai degrabă o amânare a lui pentru a câștiga și mai mult timp pe front. Totodată, de la discuție a lipsit chiar unul dintre actorii principali, Ucraina, o greșeală spun experții.

ADVERTISEMENT

„Acesta este visul lui Vladimir Putin, el vrea să readucă Rusia la statutul de mare putere. Știm foarte bine că, din punct de vedere al capacităților, Rusia este mai degrabă o mare putere regională, dar nu o mare putere mondială, în afară de armele nucleare, desigur, iar Vladimir Putin și-a dorit revenirea la acest statut.

Practic, convorbirea cu Donald Trump îl face pe Putin să pară că are acest statut. De ce? Tocmai pentru că nu l-a inclus pe Zelenski, nu i-a inclus nici pe aliații europeni ai acestuia și pare că înțelegerile care se fac în acest domeniu sunt între americani și ruși, iar celelalte țări implicate direct sau mai puțin direct nu sunt sau nu par, cel puțin în momentul de față, parte din conversație.

Este o gafă a administrației Trump din punctul meu de vedere, mai ales că, până acum, nu-i așa, principiul administrației Biden și al europenilor a fost foarte simplu: nici o discuție despre Ucraina fără Ucraina. Iată că am avut o discuție despre Ucraina fără Ucraina, la cel mai înalt nivel al politicii internaționale”, a mai subliniat Mihail Cernea.

Trump, un afacerist sau strateg în discuțiile cu Putin?

Donald Trump a suspendat ajutoarele militare pentru Ucraina, ca urmare a conflictului său cu președintele Zelenski. Suspendarea afectează toate echipamentele militare americane în tranzit, inclusiv armamentul aflat pe mijloace de transport aerian sau naval, sau în Polonia. Care este totuși strategia pe termen lung a președintelui american în cazul războiului din Ucraina? Pierde sau câștigă politic?

„Este o discuție complexă, dar care nu poate să nu ia în considerare cum este văzută Ucraina în interiorul politicii interne americane. Foarte multe dintre lucrurile pe care le face Trump sunt de înțeles, mai ales uitându-ne la politica internă și la mișcarea Maga.

În campania electorală, știm foarte bine că, din cauza modului în care este polarizată societatea americană, s-au făcut eforturi retorice considerabile în interiorul comunității Maga pentru a pune războiul din Ucraina pe seama lui Joe Biden și a democraților în general și pentru a poziționa, drept urmare, Partidul Republican și pe Trump în particular ca fiind împotriva războiului din Ucraina.

Drept urmare, chiar dacă din Europa arată foarte prost, din interiorul mișcării Maga, având în vedere eforturile retorice care s-au făcut pentru a distruge imaginea lui Zelenski în interiorul mișcării Maga, arată foarte bine. Asta arată că Trump, în fine, nu mai aruncă cu bani aiurea în acest conflict al lui Joe Biden, de care americanii aparent nu au nevoie. Acesta ar fi unul dintre elemente”, a mai declarat pentru FANATIK Mihail Cernea.

Lupta orgolilor. Putin l-a sfidat pe Trump?

Vladimir Putin a amânat cu o oră discuția cu omologul său de la Casa Albă, un gest riscant comentează specialiștii.

„Sincer, mi s-a părut un gest riscant din partea lui Vladimir Putin, având în vedere ceea ce este, în mod evident, un ego fragil în cazul lui Donald Trump. Mi s-a părut un gest riscant care riscă să-l antagonizeze pe Trump și nu știm cum va reacționa dacă Putin îi pierde respectul și admirația. Nici eu nu am înțeles de ce l-a pus să aștepte, mai ales că, dacă ne uităm cu atenție, de când a câștigat Trump alegerile, strategia lui Putin a fost una de apropiere, în ciuda faptului că din Rusia erau voci sceptice cu privire la acțiunile lui Trump față de Federația Rusă.

Putin a menținut o relație bună, s-au tot sunat, l-a lăudat pe Trump. Știm foarte clar că răbdarea lui Trump nu este punctul său forte și există un risc nu neapărat ca Trump să se reapropie de Europa, ci ca liderul american să se rupă și de Rusia într-un fel. Cred că și de aceea Donald Trump și Vladimir Putin încearcă să tărăgăneze cât mai mult această decizie, pentru că sunt între ciocan și nicovală.

Există o zonă în politica rusă care nu doar că vrea continuarea războiului, ci vrea ca Europa, Marea Britanie și SUA să fie învățate o lecție cu privire la puterea rusească, pe de-o parte.

Pe de altă parte, răbdarea limitată a lui Trump poate afecta Rusia dacă acesta decide să impună sancțiuni mai dure, cum ar fi cele privind produsele petroliere și gazele naturale ale Rusiei. Se poate negocia cu Arabia Saudită ca prețul să scadă mai mult și economia rusă să fie și mai afectată, astfel încât războiul să devină greu sustenabil. Știm că, de multe ori, Donald Trump acționează și din orgoliu, nu doar ca un om de afaceri”, a mai explicat specialistul în etică militară.

Pacea în Ucraina, un obiectiv ratat pentru moment de Trump

Dorința lui Trump de a fi cel care aduce pacea în Ucraina este departe de a se realiza, având în vedere acțiunile Rusiei, și totodată e greu de acceptat de către Ucraina un acord de pace care să avantajeze doar Moscova.

„Foarte greu de prevăzut ce se va întâmpla, însă un lucru e clar: discuția va fi dificilă. Condițiile puse de Federația Rusă nu par a conduce către pace. Să ne amintim că Trump a presat Ucraina să se ducă la masa negocierilor, așa cum vor fi ele, prin sistarea ajutorului militar și a ajutorului care ține de informațiile oferite de comunitatea de intelligence. Iar ceea ce cere Vladimir Putin pentru continuarea discuțiilor de pace este fix ceea ce și-a dorit Ucraina să evite atunci când a venit la masă. Așadar, nu văd cum aceasta ar putea fi o ofertă pe care Ucraina să o accepte.

Ba mai mult, Trump nu controlează ce se întâmplă cu armamentul francez, german, britanic, care poate continua să ajungă în Ucraina. Singurul mod în care Trump ar putea să convingă țările europene să anuleze ajutorul militar pentru Ucraina ar fi, poate, prin niște sancțiuni care vor degrada și mai mult relația dintre SUA și statele europene. Nu pare că Putin vrea să negocieze serios încă. Poate, după ce războiul se va desfășura exclusiv pe teritoriul ucrainean, vom vedea o formă de negociere. Până atunci, vom avea o discuție lungă, spectaculoasă, un reality-show al păcii, fără să avem neapărat o realitate a păcii”, a mai adăugat Mihail Cernea.

Uniunea Europeană, un scut pentru Ucraina

Șefa diplomației europene Kaja Kallas a transmis că în urma discuției dintre Trump și Putin a reieșit un lucru extrem de clar: Rusia nu este dispusă să facă concesii. Oficialii europeni nu au văzut cu ochi buni discuția dintre cei doi lideri. Mai mult, cu un Trump care pare până acum să țină partea Moscovei, Europei pare că îi revine rolul de a se transforma într-un scut protector pentru Ucraina, deși asta poate veni la pachet cu consecințe din partea Statelor Unite.

„Până acum, așa se pare, semnalele indică faptul că există multe țări europene puternice care au voința de a continua sprijinul față de Ucraina. Vedem discuții mult mai serioase despre reînarmarea Europei decât până acum.

Dacă oficialii europeni cred că, dacă Rusiei i se permite o victorie clară în Ucraina, mai devreme sau mai târziu Articolul 5 va fi testat în Europa, iar țările europene vor fi nevoite să intervină direct, preferă să evite această situație. Astfel, opțiunea rațională pentru europeni, evident excludem din discuția asta Ungaria, care are alte obiective, ar fi ca pacea în Ucraina să fie durabilă și să nu pună Rusia în avantaj sau să-i dea Rusiei senzația că poate continua cu conflicte militare pe continentul european”, a mai arătat Mihail Cernea.