News

Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat. Cîțu anunță negocieri cu partidele. Ciolacu: ”PSD își asumă să intre la guvernare”. Update

Negocierile pentru alcătuirea unui nou Guvern au eșuat. PNL a mers pe varianta unui Cabinet minoritar, iar lista miniștrilor a fost validată. După ce nu a reușit să adune o majoritate în Parlament, premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul.
Nicolae Ciuca sia depus oficial mandatul de premier desemnat Citu anunta negocieri cu partidele Ciolacu PSD isi asuma sa intre la guvernare Update
ADVERTISEMENT
02-11-2021
08:15

Marcel Ciolacu: ”România nu vrea un Guvern minoritar”

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, a declarat în urmă cu puțin timp că PSD este dispus să ajungă la guvernare. Potrivit unor surse Digi 24, PSD are și câteva nume stabilite pentru formarea noului Executiv: Marius Constantin Budăi la Ministerul Muncii, iar Alexandru Rafila la Sănătate.

”PSD își asumă să intre la guvernare. Am constatat că anumiți lideri politici nu pot să treacă prin Parlament un Guvern minoritar. România nu vrea un Guvern minoritar”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

02-11-2021
07:43

Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat

Nicolae Ciucă a renunțat în mod oficial, marți, la funcția de premier desemnat, din partea PNL, anunță Digi 24. Nicolae Ciucă a trimis o scrisoare prin fax, prin care informează Parlamentul referitor la gestul său. Urmează și o reuniune a Birourilor Permanente Reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, în cadrul căreia se va anula audierea miniștrilor, care ar fi trebuit să aibă loc astăzi.

02-11-2021
07:27

Ionuț Moșteanu: ”Până acum nu au fost negocieri, pentru că PNL nu a vrut”

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat, marți, din nou, că PNL trebuie să decidă dacă vrea sau nu refacerea coaliției. Acesta crede că Ludovic Orban și liberalii lui susținători ar dori o guvernare PNL-USR-UDMR, față de restul colegilor din PNL.

”USR susține refacerea coaliției de centru dreapta. Este nevoie de niște reforme. PNL trebuie să decidă. Ori cu PNL, ori cu PSD. Stă toată țara după meciurile PNL.

Nu a fost nicio discuție de refacere a coaliției. Până acum nu au fost negocieri, pentru că PNL nu a vrut (…) Păreau că s-au cam înțeles aseară cu PSD.

S-a tot vorbit despre acele voturi ale lui Ludovic Orban. Mă aștept ca el și susținătorii lui să voteze un Guvern PNL-USR-UDMR.

Trebuie să începem cât mai repede negocierile. S-a pierdut mult timp”, a spus Ionuț Moșteanu într-o declarație de presă.

01-11-2021
20:38

Vasile Dîncu: "Nu vom merge cu propunere de premier la negocieri"

Imediat după ce Nicolae Ciucă a decis că își depune mandatul, Vasile Dîncu a explicat că cel mai probabil nu vor merge la viitoarele consultări cu președintele cu o propunere de prim-ministru.

În momentul acesta, mingea este la președintele României și PNL. Noi suntem circumspecți, dar asta nu înseamnă că suntem negativiști.

Ne gândim că prima lor variantă este să îl readucă pe Dacian Cioloș la masa negocierilor pentru a reface o majoritate.

Dacă nu vor recurge la acest lucru, așteptăm să vedem ofertele pe care le vor face altor partide.

Noi le-am propus program, am propus și Guvern de tehnocrați, dar nu am discutat serios la varianta participării PSD la o guvernare.

Există multe compatibilități între PSD și PNL, ei au în hotărârea unui for important decizia de a nu colabora cu PSD. Nu spunem din start că vrem să participăm, pentru că nu ne-a invitat nimeni.

Nu vom merge cu propunere de premier, nu putem să facem o majoritate în acest moment, să repetăm greșeala de acum sau cea a lui Dacian Cioloș…nu vom face asta”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

01-11-2021
20:15

Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR: ”PNL să decidă dacă o ia spre stânga sau spre dreapta”

La scurt timp după ce Nicolae Ciucă a anunțat depunerea mandatului de premier desemnat, a venit și o primă reacție din partea USR.

Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Moșteanu, face un apel către PNL să decidă cât mai repede dacă vor să o ia către PSD sau către refacerea coaliției cu USR și UDMR.

”PNL trebuie să decidă mâine dacă o ia spre stânga sau spre dreapta, spre PSD sau spre USR. Înainte de consultări trebuie să fie o discuție între partide.

Au decis ceva de un bun simți politic și de o logică primară. Dacă au 25% nu pot să facă 51%. Ar fi trebuit să o facă de săptămâna trecută.

Să nu mai tragă de timp și să decidă în BPN dacă vor refacerea coaliției cu USR și UDMR sau se duc spre PSD”, a spus Moșteanu la Digi24.

01-11-2021
19:45

Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier: ”Fac din nou apel la responsabilitate și maturitate”

Nicolae Ciucă și-a depus în mod oficial mandatul de premier desemnat. Într-o declarație de presă făcută alături de Florin Cîțu, acesta a declarat că a luat această decizie după discuțiile din BEx-ul partidului.

Din nou, Ciucă a făcut un apel la responsabilitate și maturitate politică. Acesta a evitat să spună dacă tot el va fi următorul premier desemnat de președinte.

”Am pornit în toate demersurile de la realitate. Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții. Am sperat să reușesc să cristlizez o soluție politică. Au fost două decizii azi ale celor două partide politice care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt pe care l-am discutat în BEX. Acesta a decis retragerea mandatului. Am să depun mandatul.

Fac din nou apel la responsabilitate și maturitate, astfel încă să se găsească o formulă. Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României. Dumnealui va lua decizia nominalizării. Realitatea e cea care a determinat ca în această seară să se convoace BEX și să de decidă depunerea mandatului.

Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. La nivelul BEX sa luat decizia ca eu să îmi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi desemnat premier”, a spus Ciucă.

La rândul său, Florin Cîțu a spus că, pe lângă decizia BEx ca Nicolae Ciucă să-și depună mandatul se va propune în BPN flexibilizarea mandatului și începerea de negocieri cu partidele democratice.

”Am avut BEX, au fost luate 2 decizii – premierului desemnat i s-a propus depunerea mandatului. A doua decizie este de a propune BPN flexibilizarea mandatului și negocieri cu toate forțele politice”, a spus premierul interimar.

01-11-2021
19:12

Nume importante din PNL propun excluderea lui Ludovic Orban din partid

Răzvrătit împotriva actualei conduceri PNL și a președintelui statului Klaus Iohannis, Ludovic Orban ar putea fi exclus din partid.

Potrivit Știrpesurse, nume importante din PNL, precum Emil Boc și Gheorghe Flutur au propus excluderea fostului președinte. Această propunere BEX ar putea fi votată într-o nouă ședință de BPN care va avea loc marți la PNL.

Alături de Orban mai sunt propuși la excluderea din PNL deputații Ionel Dancă și Alexandru Kocsis, apropiați de fostul premier.

01-11-2021
18:44

Liderul PNL Timiș: ”Nu vrem să mai mergem pe un guvern minoritar. Ne dorim o flexibilizare a mandatului”

Alin Nica, președintele PNL Timiș, a apus că încă nu s-a adoptat nicio decizie finală în ședința PNL, însă el și colegii săi merg pe abandonarea ideii unui guvern minoritar și pe o flexibilizare a mandatului premierului desemnat.

”Încă discutăm. Nicolae Ciucă nu și-a depus încă mandatul. Discutăm mai multe variante și o să acordăm un vot. Nu vrem să mai mergem pe un guvern minoritar.

Ne dorim o flexibilizare a mandatului pentru a putea discuta cu celelalte partide”, a declarat Nica la Antena3.

01-11-2021
18:09

Nicolae Ciucă își va depune mandatul de premier desemnat

Nicolae Ciucă a anunțat în Biroul Executiv al PNL, de luni seara, că își depune mandatul de premier. Decizia, luată din cauza faptului că Executivul său nu beneficiază de susținere în Parlament.

Potrivit calculelor din acest moment, după ce USR și PSD au declarat că nu votează Cabinetul liberal, Nicolae Ciucă se îndrepta către un eșec la votul de învestitură programat pentru miercuri.

Luni seara, la sosirea la sediul liberalilor, întruniți în ședință de urgență, Ciucă a spus că ”PNL ar avea mai multe șanse dacă ar relua negocierile”, scrie Digi24.

01-11-2021
17:53

PNL, ședință de urgență pe tema viitorului Guvernului Ciucă

Liderii PNL se reunesc într-o ședință de urgență care este programată a începe la ora 20.00, anunță Digi24.

Întâlnirea liberalilor are loc cu mai puțin de o zi înainte ca miniștrii propuși de premierul desemnat Nicolae Ciucă să intre la audierile din Parlament.

Sursa citată notează că luni seara s-ar discuta flexibilizarea mandatului de negociere al premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru formarea unei majorități parlamentare.

De asemenea, liberalii nu exclud ca Ciucă să-și depună mandatul pentru a câștiga timp de negociere.

În cursul acestei seri, filiala PNL Satu Mare a anunțat susținerea continuării discuțiilor pentru formarea unei majorități și propune ca premierul desemnat să-și depună mandatul.

”Ținând cont că din deciziile luate oficial de PSD și USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susținere politică și nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-și depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu același premier desemnat sau cu un altul susținut de majoritatea conducerii partidului”, a scris liderul PNL Satu-Mare, Adrian Cozma, pe Facebook.

01-11-2021
10:24

PSD ia în calcul să-l propună pe Marcel Ciolacu premier

O ședință a social-democraților s-a finalizat la această oră. Potrivit unor surse Digi 24, PSD ia în calcul să-l propună pe Marcel Ciolacu premier dacă Guvernul Nicolae Ciucă nu va trece mai departe și, totodată, își menține astfel poziția de a nu vota acest Executiv.

30-10-2021
15:28

Miniştrii Guvernului Ciucă vor fi audiaţi marţi. Votul de învestire va avea loc a doua zi

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Nicolae Ciucă vor fi audiaţi marți, 2 noiembrie, în comisiile de specialitate.

Totodată, plenul reunit al Parlamentului în care se va da votul de învestire, va avea loc miercuri, la la ora 12:00, scrie Agerpres.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Senatului, Anca Dragu, după decizia luată sâmbătă de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

“Am avut şedinţa Birourilor permanente reunite şi am stabilit că marţi vor începe audierile, marţi la ora 10,00, şi se desfăşoară pe parcursul întregii zile şi miercuri de la ora 12.00 va fi plenul reunit pentru votul asupra programului şi echipei guvernamentale condusă de premierul desemnat, domnul Ciucă”, a declarat Anca Dragu.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis că USR nu va susţine un guvern minoritar.

Aceasta a declarat sâmbătă că este nevoie de un executiv majoritar pentru ca măsurile luate să nu se blocheze în Parlament şi să se ajungă la negocierea fiecărui proiect legislativ în parte. 

“Noi nu susţinem un guvern minoritar. România are nevoie de un guvern majoritar astfel încât toate măsurile ce trebuie luate, atunci când ajung în Parlament să nu se blocheze, pentru că acesta e minusul unui guvern minoritar, de fapt nu poate conduce.

Orice ordonanţă de urgenţă pe care o iniţiază ajunge în Parlament unde începe… nu ştii ce iese din Parlament şi începe negocierea pe fiecare proiect legislativ.

Deci măsurile pe care trebuie să le implementăm, nu avem certitudinea că se pot implementa cu un guvern minoritar”, a declarat Dragu, la Palatul Parlamentului.

Ea a amintit că nu au existat discuţii formale ale reprezentanţilor USR cu PNL pentru formarea unui guvern.

30-10-2021
12:31

Lista Guvernului şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat sâmbătă, 30 octombrie, că lista Guvernului şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament.

Birourile Permanente ale celor două Camere urmează să decidă calendarul audierii în comisii a miniştrilor propuşi şi data şedinţei comune pentru învestirea noului Cabinet.

”Programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgenţă ce trebuie luate la nivelul guvernului pentru a rezolva criza pandemică, de asemenea, o altă prioritate este cea legată de creşterea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente.

Cea de-a treia este foarte bine articulată la PNRR, care a fost aprobat de curând, şi în felul acesta doresc să menţionez că la nivelul fiecărui capitol din programul de guvernare sunt cuprinse măsurile de reformă”, a afirmat Nicolae Ciucă, conform News.ro.

Referitor la susţinerea Guvernului, premierul desemnat a precizat că nu putem să fim nerealişti şi să nu luăm în seamă calculul matematic”

”Fac apel din nou la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea membrilor Parlamentului. Avem nevoie de stabilitate, avem de nevoie de soluţii pentru a depăşi această situaţie de criză, nu vreau să dramatizez, dar dacă vrem cu adevărat să privim realitatea, e suficient să privim la televizor şi să vedem ce se întâmplă în unităţile de primiri urgenţe”, a adăugat Nicolae Ciucă.

”Sunt foarte încrezător că prin acest program de guvernare putem să continuăm ceea ce s-a realizat. Practic, programul de guvernare nu este unul nou, am analizat tot ceea ce s-a realizat din vechiul program şi am analizat partea de continuitate, împreună cu PNRR”, a mai transmis premierul desemnat.

29-10-2021
14:29

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, după validarea listei de miniștri de către liberali: ”Matematic, Guvernul nu are șanse să treacă”

Liberalii au validat lista de miniștri propusă de premierul desemnat Nicolae Ciucă și programul de guvernare. Pentru acesta din urmă au fost aprobări în unanimitate, dar pentru lista de miniștri a fost o abținere.

Drept urmare, premierul nominalizat va depune sâmbătă, la Parlament, lista cu miniștrii și programul de guvernare. Votul de învestitură va avea loc săptămâna viitoare.

Nicolae Ciucă crede că din punct de vedere matematic nu există șanse ca Executivul său să fie învestit. 

”Am prezentat in Biroul executiv propunerile pentru ministerele pe care PNL va propune pentru ministerul Justitiei pe Alina Gorghiu, pentru ministerul Economie Florin Roman, pentru ministerul Apărarii Cătălin Predoiu, la Agricultura pe Mircea Fechet și la Cercetare pe domnul Robert Sighiartau.

Matematic, Guvernul nu are șanse să treacă. Ținând cont de situația în care ne găsim astăzi, am hotărât să merg cu programul de guvernare și programul în Parlament. De astăzi până miercuri mai este timp. Această criză politică trebuie rezolvată de politicieni”, a spus Nicolae Ciucă, după o ședință cu PNL, în cadrul unei conferințe de presă.

Lista integrală de miniștri poate fi găsită în rândurile următoare.

29-10-2021
14:11

Miniștrii lui Ciucă, validați de PNL

Lista de miniștri propuși de Nicolae Ciucă în Guvernul pe care ar urma să-l conducă a fost validată de PNL, transmite Digi 24.

29-10-2021
10:53

Kelemen Hunor critică decizia PNL de a merge în Parlament cu un Guvern minoritar: ”Nu văd cele 234 de voturi necesare”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, critică decizia conducerii PNL de a se prezenta în Parlament cu un Guvern minoritar.

Actualul vicepremier interimar susține că nu vede în acest moment de unde ar putea veni cele 234 de voturi pentru învestirea guvernului condus de Nicolae Ciucă.

”Eu nu ştiu pe ce se bazează colegii noştri care spun că mergem cu guvern minoritar şi vom obţine votul necesar pentru a învesti guvernul. Dacă fiecare se gândeşte doar la orgoliul lezat şi la interesul de partid, atunci nu va trece, că nu are cum să treacă.

Dacă se gândeşte la o perspectivă mai largă – negociem pe parcurs – atunci va trece. În acest moment eu nu văd cele 234 de voturi, dar, până săptămâna viitoare – marţi miercuri când se votează – se mai poate discuta”, a declarat Kelemen Hunor, conform Digi24.

Despre subiectul alegerilor anticipate, dorite de PSD, preşedintele UDMR spune că acestea nu vor schimba nimic, însă AUR ar putea obține mai multe mandate în Parlament.

”Se poate ajunge la anticipate, dar anticipatele nu vor schimba nimic. Va fi aceeaşi structură a Parlamentului – cu un PSD peste 40%, cu un AUR sărit mult peste ceea ce cred eu că e bine pentru România, cu USR, PNL slăbite extrem de mult şi cu noi – sper că vom fi acolo unde suntem şi acum”, a mai spus liderul UDMR.

29-10-2021
07:52

Marcel Ciolacu: ”PSD nu va vota un Guvern minoritar. Poate PNL are o înțelegere cu USR”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că formațiunea sa nu va vota un Guvern minoritar PNL-UDMR. Acesta pune încrederea liberalilor pe o posibilă înțelegere cu USR.

”PSD rămâne consecvent și consideră că soluția unui guvern minoritar e o greșeală foarte mare și nu putem susține așa ceva. Dacă este această siguranță la PNL, înseamnă că au o înțelegere cu USR. 

În acest moment, când ai mai multe crize, îți trebuie un guvern stabil, cu o majoritate în Parlament. Un guvern minoritar este o ruptură între Guvern și Parlament”.

Cu certitudine, PSD nu va vota un guvern minoritar, nu este luată o decizie în acest sens, dar acest lucru o să-l recomand colegilor mei”, a spus Marcel Ciolacu, vineri dimineața.

În ceea ce privește alegerile anticipate, Ciolacu spune că acestea sunt o variantă. 

29-10-2021
07:42

Schimbări pe lista posibilă a miniștrilor din Guvernul Ciucă. Alina Gorghiu, în cărți la Justiție

Au loc schimbări de ultim moment pe lista posibililor miniștri pe care Nicolae Ciucă îi va avea în cabinetul său minoritar. 

Potrivit Digi24, față de ultima listă prezentată, apar modificări la Justiție, Transporturi, Agricultură și Digitalizare. Iată componența de ultimă oră:

  • Prim-ministru: Nicolae Ciucă
  • Vicepremier: Kelemen Hunor

Miniștrii PNL:

  • Ministerul Apărării Naţionale: Cătălin Predoiu
  • Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
  • Ministerul Finanțelor Publice: Dan Vîlceanu
  • Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
  • Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan
  • Ministerul Energiei: Virgil Popescu
  • Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet
  • Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu
  • Ministerul Transporturilor: Marcel Boloş
  • Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru
  • Ministerul Justiției: Alina Gorghiu
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii: Robert-Ionatan Sighiartău
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Florin Roman

Miniștrii UDMR:

  • Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Hegedus Csilla
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tánczos Barna
  • Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard
29-10-2021
04:16

Cum arată lista posibililor miniștri din Guvernul Ciucă

După întâlnirea de la Vila Lac cu președintele Klaus Iohannis, conducerea PNL și-ar fi menținut decizia de a merge înainte cu un Guvern minoritar alături de UDMR.

Astfel, vineri, la ora 11.00, este programată o ședință a Biroului Executiv Național, în care va fi discutată lista miniștrilor, urmând ca apoi conducerea extinsă a partidului, Biroul Politic Național, să aprobe viitorul cabinet.

Potrivit Digi24, Executivul Ciucă ar putea avea următoarea componenţă, cu mențiunea că la Apărare, Transporturi şi Justiție încă se pot modifica nominalizările:

Miniștrii PNL din Guvern:

  • Ministerul Apărării Naţionale: Simona Cojocaru (?)
  • Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
  • Ministerul Finanțelor Publice: Dan Vîlceanu
  • Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
  • Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan
  • Ministerul Energiei: Virgil Popescu
  • Ministerul Agriculturii: Daniel Constantin
  • Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu
  • Ministerul Transporturilor: Cristian Bușoi (?)
  • Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru
  • Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu (?)
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii: Pavel Popescu
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Florin Roman

Miniștrii UDMR:

  • Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Hegedus Csilla
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tanczos Barna
  • Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard.

Sursa citată mai informează că audierea miniștrilor ar urma să aibă loc marți, iar votul în plen pentru învestirea guvernului, miercuri.

28-10-2021
19:29

PNL nu renunță la ideea Guvernului minoritar - surse politice

Conform unor informații apărute pe surse, Partidul Național Liberal nu a abandonat ideea de a propune un Guvern minoritar și acesta să fie susținut de către Parlament, notează Digi24.

Nicolae Ciucă va depune sâmbătă lista cu miniștrii propuși încercând să construiască un nou Guvern și să deblocheze criza politică și să gestioneze criza sanitară cu care se confruntă România.

28-10-2021
16:54

Liberalii se întâlnesc cu președintele Klaus Iohannis la Vila Lac

Potrivit unor surse politice Adevărul, liberalii au mers la Vila Lac pentru a discuta cu preşedintele Klaus Iohannis despre cum își vor forma noul Guvern și inclusiv despre lista de miniştri.

La întâlnire iau parte: prim-vicepreşedinţii partidului, dar și preşedintele PNL Florin Cîţu, secretarul general Dan Vîlceanu şi premierul desemnat Nicolae Ciucă.

28-10-2021
14:40

Ședință de urgență la Palatul Victoria pentru definitivarea listei miniștrilor

Joi seara s-au întrunit la Palatul Victoria mai mulți membri ai PNL, într-o ședință de urgență ce are ca scop definitivarea programului de guvernare și lista miniștrilor.

La această întâlnire participă Florin Cîțu, premierul desemnat Nicolae Ciucă, Robert Sighiartău, Rareș Bogdan, dar și liderul UDMR, Kelemen Hunor.

28-10-2021
09:36

Florin Cîțu: ”Avem mandat pentru guvern minoritar PNL-UDMR. Lista de miniștri, gata până sâmbătă”

Președintele PNL și premierul interimar, Florin Cîțu, a anunțat, joi, că mandatul aprobat de partid este pentru guvern minoritar PNL-UDMR, pe care nu l-a schimbat, pentru că nu are motive.

Cîțu mai adaugă faptul că formațiunea pe care o conduce a arătat maturitate și responsabilitate. El mai spune că dacă PSD și USR înțeleg importanța momentului, vor vota acest guvern.

”Ar trebui să fie votul săptămâna viitoare, după ce se depune lista miniștrilor. Relația mea e cu domnul Ciucă e foarte bună, în ultimele zile am stat foarte multe ore împreună. Nu știu dacă o să avem o discuție cu președintele astăzi. Mandatul nostru nu s-a flexibilizat, e același mandat cu Guvern minoritar PNL UDMR.

Domnul premier desemnat trebuie să aibă discuții pentru a convinge partidele să ne susțină cu vot în Parlament. PNL a arătat că înțelege importanța momentului prin care trece România, nu am văzut concesii de la PSD sau USR. Nu vor să fie la guvernare, foarte bine, votați acest Guvern. Este Guvern minoritar, nu poate să stea pe termen lung, putem să discutăm peste opt, nouă luni.

În acest moment, îmi e clar că doar PNL înțelege prin ce trece România, celelalte partide fac declarații și atât. PSD își schimbă opinia: nu vrea să intre la guvernare, vrea să intre la guvernare, vrea guvern de tehnocrați.

Până acum, singurul partid care a a arătat maturitate și responsabilitate și luat o decizie fermă e PNL. O să fie gata lista de miniștri până sâmbătă. Cred că astăzi aflăm varianta finală pentru portofoliul celor de la UDMR”, a spus Cîțu. 

28-10-2021
08:57

PNL, ședință în BEx, vineri, pentru a discuta lista de miniștri a Cabinetului Ciucă

Conducerea PNL a convocat pentru vineri, la ora 11, o ședință a Biroului Executiv pentru a discuta lista de miniștri cu care premierul desemnat, Nicolae Ciucă, se va prezenta sâmbătă, în Parlament, anunță G4Media

Sursa citată mai notează că joi ar fi programată și o întâlnire între conducerea PNL și președintele Klaus Iohannis, așteptat să revină din vizita oficială întreprinsă în Egipt.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la sediul partidului, că răbdarea românilor începe să ia sfârșit, iar liderii politici trebuie să ia decizii pentru a debloca această criză politică întinsă deja pe mai multe săptămâni.

Liderul social-democrat a spus că nu exclude învestirea unui guvern de tehnocrați condus de actualul premier desemnat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

În același timp, Ciolacu a spus că toate variantele sunt pe masă și ia în calcul ”tot ce este posibil pentru deblocarea acestei crize”.

Ultimele zile în negocierile pentru viitorul Guvern. Ciolacu: ”Iau în calcul orice decizie pentru deblocarea crizei”

În continuare, discuțiile dintre PSD și premierul desemnat să alcătuiască o majoritate, Nicolae Ciucă, sunt în plină desfășurare, anunță Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

”Fac apel la toți liderii politici cu reprezentare parlamentară că deja întindem prea mult coarda. Răbdarea românilor este la final și clasa politică trebuie să ia o decizie.

Întotdeauna, cea mai proastă decizie este când nu iei nicio decizie. Am discuții în continuare cu domnul prim-ministru desemnat Nicolae Ciucă”, a declarat Ciolacu, la sediul PSD, joi dimineața.

ADVERTISEMENT

Întrebat de jurnaliști dacă ia în calcul o variantă cu Ciucă premier peste un guvern de tehnocrați, acesta a răspuns că ”e o posibilitate care nu trebuie exclusă”.

”Prima propunere a PSD a fost să venim cu un guvern de tehnocrați, de specialiști, până la alegerile generale anticipate.

ADVERTISEMENT

Iau în calcul tot ce este posibil pentru deblocarea acestei crize. Nu condiționez pe nimeni cu nimic, cred că răbdarea românilor se apropie de sfârșit, iar liderii politici trebuie să ia decizii”, a mai spus Ciolacu.

Nicolae Ciucă, așteptat să depună sâmbătă lista cu miniștri

Marcel Ciolacu a reamintit că răbdarea populației se apropie de sfârșit, iar Nicolae Ciucă trebuie să depună până sâmbătă lista cu miniștri din noul Guvern.

”Cred că răbdarea românilor începe să ia sfârșit, iar liderii politici trebuie să ia decizii. Până sâmbătă e termenul de depunere a listei de miniștri”, a mai declarat liderul PSD.

În urmă cu o zi, premierul desemnat Nicolae Ciucă anunța că își va juca șansa până la capăt și că sâmbătă seara va fi gata programul de guvernare și lista de miniștri.

”Îmi voi juca șansa până la capăt. Nu-mi depun mandatul. Mandatul meu e pentru Guvern minoritar. Sâmbătă seara vom depune programul de guvernare și lista de miniștri”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri seara.

ADVERTISEMENT