Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a anunțat, duminică, că a făcut o interpelare la Comisia Europeană referitor la propunerile și fondurile pe care le are în considerare pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor meteo extreme asupra populațiilor, ținând cont de dezastrele provocate de ciclonul Boris în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.
„Am interpelat Comisia Europeană cu privire la propunerile și alocările financiare pe care le are în vedere și le susține pentru a preveni și limita efectele generate de fenomenele climatice extreme asupra populației, în contextul pagubelor produse de Ciclonul Boris în mai multe state din Centrul și Estul Europei care au condus, din păcate, la pierderea de vieți omenești”, a scris Victor Negrescu pe pagina sa Facebook.
Europarlamentarul a precizat că, având în vedere calitatea sa de negocietor-șef al legislativului Uniunii Europene pentru bugetul blocului comunitar, susține un buget mărit pentru instrumentele financiare în ce privesc situațiile de urgență și calamitățile, „atât pentru mecanismul de protecție civilă cât și pentru acordarea de despăgubiri și pentru realizarea de investiții destinate prevenției”, potrivit lui Negrescu.
Bilanțul inundațiilor din Europa Centrală a crescut duminică la opt morți, iar mii de persoane au fost evacuate din casele lor în Republica Cehă, după ce mai multe zile de ploi torențiale au făcut ca râurile să iasă din matcă în mai multe părți ale regiunii. O persoană s-a înecat în Polonia, un pompier a murit în Austria, șase persoane au murit în România și patru persoane sunt date dispărute în Republica Cehă.
Ciclonul Boris afectează întreaga Europă Centrală și de Est, provocând pagube și inundații în Republica Cehă, Slovacia, Polonia și România. Mii de persoane au fost evacuate, iar operațiunile au continuat duminică în Polonia, România și Republica Cehă, unde sute de mii de locuințe sunt fără electricitate.
Ploile abundente au început la începutul zilei de vineri și se așteaptă să dureze cel puțin până luni în Republica Cehă și Polonia. În România, bilanțul inundațiilor din județul Galați a ajuns la șase decese, în timp ce mii de case au fost șubrezite iar în șapte județe sunt peste 20.000 de persoane afectate.
Inundațiile provocate de ploile abundente vor crește în Europa Centrală în contextul unei încălziri globale în medie cu 1,5°C, conform unui raport din 2022 al experților în climă ai IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)