Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a comentat, marți, măsura luată de Germania de introducerea controalelor la toate frontierele sale terestre pentru a combate imigrația ilegală, care a devenit din nou o problemă politică majoră pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz în fața ascensiunii extremei drepte în țară. Context în care, a spus Negrescu, „este tot mai dificil pentru noi să obținem acea unanimitate privind intrarea noastră în spațiul Schengen”.
Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European și eurodeputat PSD, a afirmat, marți, că României îi va fi dificil să obțină o aderare completă la spațiul Schengen, în contextul unor noi măsuri restrictive la frontierele europene, din cauza migrației ilegale, cel mai recent exemplu fiind Germania, care a decis, luni, să reintroducă controale la frontieră.
„Din păcate, tot apar astfel de situații, nu doar în cazul Germaniei, privind introducerea unor noi controale la frontieră, în contextul în care anul trecut am revizuit regulamentul Schengen și, astfel, începând cu anul acesta, statele membre pot introduce aceste controale periodic, cu o durată limitată la șase luni, în baza unor explicații foarte clare, pe care în cazul acesta Germania le-a furnizat. Știți foarte bine tensiunile politice în jurul acestei teme a migrației, din Germaniei”, a declarat Negrescu pentru B1TV.
În aceste condiții, a spus vicepreședintele legislativului UE, a problemelor generate de migrație, România va întâmpina dificultăți în a obține o unanimitate în Consiliul UE pentru o aderare complete la spațiul european de liberă circulație, fiind favorizate și „abordările populiste”, cum a fost cea a Austriei în ce privește România.
„Practic, este tot mai dificil pentru noi să obținem acea unanimitate în Consiliu privind intrarea noastră în spațiul Schengen, în contextul acestor probleme generate de migrație. Ați văzut, probabil, chiar ieri, anunțul guvernului de la Budapesta, care intenționează să trimite autobuze cu refugiați, cu migranți, direct la Bruxelles. Deci această temă devine în continuare un subiect controversat la nivel european și poate genera abordări populiste, precum abordarea pe care a avut-o guvernul austriac, în ceea ce înseamnă aderarea României la spațiul Schengen”, a explicat Victor Negrescu.
Negrescu a precizat că acestea nu înseamnă că România nu trebuie să mai insiste în continuare pentru acest „drept”, mai ales că țara noastră este un factor de securitate la frontierele comune și nu este cauza problemelor generate de migranții ilegali.
„Nu este simplu. Cu toate acestea, noi trebuie să insistăm în continuare să obținem acest drept al României. România nu este sursa acestor probleme generate de migranții ilegali. România contribuie la securitatea frontierelor noastre comune la nivel european și poate ca urmare a ceea ce am reușit să facem cel puțin în ultimii ani îi putem ajuta și pe ceilalți să nu se mai confrunte cu situații similare și să avem o abordare comună”, a mai declarat Victor Negrescu.
Începând cu 16 septembrie, Germania va introduce controale la toate frontierele sale terestre, în cadrul eforturilor sale de a intensifica lupta împotriva imigrației ilegale și de a proteja populația, a anunțat luni, ministrul de Interne Nancy Faeser.
„Continuăm să aplicăm linia noastră dură împotriva imigrației ilegale”, a declarat Faeser, referindu-se la noile măsuri. Controalele cu Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia și Danemarca vor fi introduse timp de șase luni începând cu 16 septembrie.
Acestea se vor adăuga controalelor deja în vigoare la frontierele cu Polonia, Republica Cehă, Austria și Elveția. Berlinul consideră că aceste dispoziții sunt necesare „pentru a proteja securitatea internă împotriva amenințărilor actuale ale terorismului islamist și ale criminalității transfrontaliere”.
Ministerul de Interne afirmă că a informat autoritățile Uniunii Europene cu privire la aceste măsuri excepționale, care fac derogare de la normele privind libera circulație în spațiul Schengen. Cu toate acestea, această poziție mai dură ar putea tensiona relațiile dintre Germania și vecinii săi, mai ales că coaliția de guvernare a declarat, de asemenea, luni, că dorește să crească numărul de migranți respinși la frontierele Germaniei.
Austria a avertizat deja că „nu va accepta persoane respinse din Germania”, conform declarațiilor ministrului de interne Gerhard Karner pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. Politica în materie de azil și imigrație a revenit în centrul dezbaterilor din Germania odată cu ascensiunea puternică a partidului de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania) care a obținut rezultate record la două alegeri regionale la începutul acestei luni.