News

Neînțelegeri în Coaliție privind ”Taxa de solidaritate“ propusă de UDMR. Ciucă: “Anul acesta nu vom introduce noi taxe”. Update

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut în discuțiile coaliției pe tema bugetului introducerea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro.
08.12.2021 | 15:26
Neintelegeri in Coalitie privind Taxa de solidaritate propusa de UDMR Ciuca Anul acesta nu vom introduce noi taxe Update
ADVERTISEMENT
08-12-2021
16:00

Nicolae Ciucă, veste bună pentru companii: "Anul acesta nu vom introduce noi taxe"

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut noi declarații cu privire la introducerea taxei de solidaritate pentru marile companii.

Acesta a spus miercuri, 08 decembrie, înainte de ședința coaliției PNL-PSD-UDMR, că în programul de guvernare și-au asumat faptul că anul acesta nu vor introduce noi taxe.

Nu se știe însă dacă taxa va fi introdusă din 2022. 

08-12-2021
13:27

Florin Cîțu nu e de acord cu taxa de solidaritate: ”Nu este un comportament normal din partea statului”

Neînțelegerile din coaliția PNL-PSD-UDMR pe tema taxei de solidaritate par departe de a fi rezolvate. Miercuri, președintele PNL, Florin Cîțu, a criticat din nou taxa discutată în coaliția de guvernare.

Fostul premier a spus că nu este un comportament normal din partea statului să penalizeze companii care au plătit taxe în avans în perioada crizei, ca statul să aibă bani la buget pentru pensii și salarii. 

”În perioada aceasta de criză, aceste companii pe care noi vrem să le penalizăm prin această taxă au dat bani și în avans pentru ca noi să avem bani la buget.

Au fost companii care au plătit înainte ca să avem bani la buget la pensii și salarii. Nu este un comportament normal din partea statului să penalizeze aceste companii. Nu am înțeles care ar fi destinația acestor bani și de ce să se facă acum”, a spus Cîțu.

Liberalii au respins propunerea UDMR. Fostul premier Florin Cîțu a anunțat că PNL se opune acestei variante, însă premierul Nicolae Ciucă a declarat că discuțiile continuă.

„Am să discut cu fiecare dintre cei care sunt responsabili în cadrul coaliţiei pe acest subiect şi vom lua o decizie împreună“, a spus prim-ministrul.

ADVERTISEMENT

În discuțiile care au avut loc în ședințele coaliției de guvernare s-a convenit că introducerea acestei „taxe de solidaritate“ încă de la începutul anului viitor ar fi inoportună, întrucât ar da dovadă de impredictibilitate pentru mediul de afaceri.

Această concluzie este susținută și de social-democrați, deși aceștia susțin în principiu taxarea. „Nu ai cum să schimbi taxe de pe o zi pe alta“, au spus surse din PSD citate de Digi24.

ADVERTISEMENT

De ce insistă UDMR pentru o taxă de 1%

Kelemen Hunor spune că „taxa de solidaritate“ poate fi introdusă pentru cel mult trei ani.

„Sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetăţeni şi cu acea societate unde faci profit şi pe seama căreia faci profit. Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea, nimeni nu vrea să alunge investitorii, nimeni nu vrea să facă rău nimănui”, a spus Hunor marți seară, la TVR.

„E vorba despre o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile, poate să fie şi doi-trei ani de zile, dar nu asta este important, nu este ceva permanent. Au existat deja mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii acceptă mai greu, dar eu spun aşa: o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru o perioadă de un an de zile înseamnă un venit important“, a explicat liderul UDMR.

ADVERTISEMENT

Peste 300 de companii mari ar fi afectate

UDMR estimează că „taxa de solidaritate“ ar putea aduce la bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de lei.

Peste 300 de mari companii, atât private, cât și de stat, ar urma să fie taxate, în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman și Carrefour.

ADVERTISEMENT

Potrivit profit.ro, Dacia ar plăti încă 37 milioane euro, iar OMV Petrom, încă 30 milioane euro la bugetul de stat, raportat la ultima cifră de afaceri. Statul ar încasa peste un miliard de euro de la toate companiile care ar depăși borna cifrei de afaceri fixată.

Kelemen Hunor consideră că, prin discuţii cu mediul de afaceri, se poate stabili o soluţie.

„A fost o propunere, o direcţie de acţiune. Se poate merge apoi pe deductibilităţi, se pot găsi modalităţi prin care firmele să fie ajutate pe termen mediu şi chiar lung, dar în acest moment avem nevoie de resurse bugetare, iar această taxă este una dintre resursele posibile“, a concluzionat liderul UDMR.

PNL nu este de acord cu o taxă de solidaritate

Președintele PNL, Florin Cîțu, consideră că taxa nu este justificată.

„Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări. Bineînțeles că am susținut asta în coaliție. Așa, pe hârtie, pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă două luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii“, a declarat Florin Cîțu.

„Nu-și are loc o astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri versus impozitarea pe profit“, a mai spus fostul premier.

Taxa îngrijorează companiile importante din țara noastră. Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham) a cerut coaliției de guvernare să renunțe la intenția de a introduce o taxă de solidaritate, precizând că această măsură descurajează investițiile și extinderea companiilor în România.

Consiliul Investitorilor Străini cere, de asemenea, renunțarea la această măsură. Taxa penalizează tocmai categoriile de companii care se conformează fiscal şi care au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive din pandemie, arată Consiliul.

ADVERTISEMENT