News

Nelu Tătaru a fost la SJU Ploiești, unde situația a devenit critică: ”Asimptomaticii vor fi testaţi acasă de Ambulanţă”

03.09.2020 | 13:53
Nelu Tataru a fost la SJU Ploiesti unde situatia a devenit critica Asimptomaticii vor fi testati acasa de Ambulanta
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a fost în vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. Situația îngrijorătoare din ultima vreme l-a determinat pe Tătaru să ia câteva decizii radicale.

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a tras un semnal de alarmă în legătura cu personalul insuficient și aparatura folosită. De asemenea, angajații s-au plâns de faptul că unitatea este supraaglomerată.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat, medicii s-au arătat revoltați că uneori sunt peste 50 de pacienți infectați cu noul coronavirus, într-un spațiu destinat pentru doar 17 persoane.

Ce a decis Nelu Tătaru după vizita la SJU Ploiești

Ministrul Sănătății a precizat că persoanele asimptomatice vor fi testate acasă de către echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), iar spitalul suport şi celelalte unităţi care se ocupă de gestionarea cazurilor COVID-19 trebuie să îşi amenajeze izolatoare.

ADVERTISEMENT

“Astăzi (joi n.r.), în urma informaţiilor venite de ieri (miercuri n.r.), am ajuns la Ploieşti tocmai pentru a evalua situaţia patologiei COVID şi non-COVID. Pentru patologia COVID sau suspecţi, am avut discuţii dimineaţă la Ambulanţă, ceea ce înseamnă că toţi asimptomaticii vor fi testaţi acasă de Ambulanţă, urmând ca rezultatul confirmat sau nu să ducă aceşti pacienţi către spitalele care au patologie COVID sau non-COVID, în funcţie de rezultatul testului, pentru investigaţii suplimentare.

La SJU, avem o suprapopulare a UPU cu mulţi pacienţi care rămân în izolare în UPU, când ei ar trebui să fie în izolare în alte spitale sau în secţii care corespund cu comorbidităţile pe care le prezintă acel pacient până la venirea unui test. Venirea unui test negativ – rămâne în acea secţie, venirea unui test pozitiv – este dirijat către spitalul suport, care în acest moment este Câmpina”, a declarat Tătaru.

ADVERTISEMENT

Ministrul Nelu Tătaru a precizat că mai sunt spitale implicate în acest circuit şi toate ar trebui să aibă izolatoare.

“Mai avem un spital – Băicoi – care va trebui să preia tot ce înseamnă infecţioase, după cum şi spitalul din Breaza, pe care va trebui să îl reaşezăm, şi spitalul din Drajna, pentru pneumologie. Spitalul din Câmpina şi celelalte spitale vor trebui să îşi constituie acele izolatoare în care pacienţii pot fi testaţi acolo, nemaivenind aici, colmatând UPU, iar rezultatul testului va impune şi direcţionarea acestor pacienţi către spitale fază I, fază II sau suport pentru cei COVID pozitiv sau spitale de specialitate, pentru cei COVID negativ.” – Nelu Tătaru.

La final, ministrul Sănătăţii  a abordat și subiectul măștilor și a dat garanții că lucrurile se vor îndrepta în Ploiești.

ADVERTISEMENT
  • ”Avem informații și am venit în inspecție la Ploiești pentru a vedea care este cu adevărat situația. Și noi cerem despăgubiri la firmele cu măști. Reevaluăm acel contract. Avem 42 mil. măști. Mai trebuie să vină măști.” – Nelu Tătaru.
ADVERTISEMENT