Majoritatea deputaților prezenți la ședința de luni, 177 din 192, au votat în favoare ridicării imunității parlamentare a fostului ministru al Sănătății, acuzat de luare de mită de către procurorii DNA.
Nelu Tătaru a reacționat după decizia colegilor din Camera Deputaților de a vota în favoarea ridicării imunității parlamentare a fostului ministru.
„Sunt profund emoționat de imaginile pe care le-am văzut, astăzi, în Huși. Pentru ei, pentru pacienții mei, pentru toți cei cu care m-am intersectat de-a lungul timpului, pentru țara mea din care am ales să nu plec, pentru orașul Huși pe care l-am ales să îmi fie acasă… sunt medicul care a căutat să vindece, să salveze vieți și care nu a cerut sau a condiționat vreodată actul medical.
Recunoștința mea a fost vindecarea pacienților, că au putut pleca pe picioarele lor acasă și zâmbetul pe care îl primesc mereu pe stradă, mai ales în Huși.
Nu am fost luat de anchetatori nici din vacanță, nici de la întâlniri obscure sau negocieri politice, ci din spitalul din Huși, acolo unde am rămas dedicat pacienților și profesiei mele. Acolo tratez, dorm, mănânc, plâng, râd și îmi petrec majoritatea timpului de mai bine de 18 ani”, a scris Nelu Tătaru pe pagina sa de Facebook.
Fostul ministru mai spune că și-ar dori ca justiția să nu fie vizibilă doar în perioadele de campanie electorală și face un apel la cruțarea colegilor, pacienților și familiei sale de la execuția publică la care este supus.
„Vinovăția sau nevinovăția unui om, oricare ar fi acesta, nu cred că se tranșează online sau la televizor.
Mi-aș dori din tot sufletul ca în România în care îmi doresc să rămână și să trăiască copiii noștri justiția să își facă datoria și să fie vizibilă întotdeauna, în toate cele 365 de zile ale anului, nu doar în perioada campaniilor electorale.
Executați-mă public dacă așa simțiți sau merit, dar nu faceți același lucru cu colegii mei, cu pacienții sau cu familia mea.
Sănătatea nu ar trebui să aibă culoare politică! Va rămâne crezul meu, indiferent de cât de naiv par”, a mai scris fostul ministru al Sănătății.
Deputatul PNL a fost pus, joi, sub urmărire penală de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Nelu Tătaru este cercetat pentru luare de mită în formă continuată.
„În perioada 03 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal Huși, suspectul Tătaru Nelu ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenții chirurgicale, consult pacienți ori eliberare de rețete medicale.
În cauză se mai efectuează urmărirea penală și privitor la alte 27 de persoane care au calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită”, a informat DNA.
La ieșirea de la DNA Iași, fostul ministru al Sănătății a declarat că este nevinovat și că nu a condiționat niciodată actul medical: „Eu consider că sunt nevinovat. Nu am condiționat niciodată actul medical”.
După acuzațiile procurorilor anticorupție, Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat că Nelu Tătaru a fost demis de la conducerea PNL Vaslui și va fi scos de pe lista partidului pentru alegerile parlamentare.
Luni, circa 300 de persoane s-au adunat în Piață Tricolorului din Huși, pentru a-și exprima susținerea față de medicul Nelu Tătaru.
Protestatarii se îndreaptă în marș Spitalul Municipal Dimitrie Castroian unde profesează Nelu Tătaru. Ei scandează „Susținem doctorul Tătaru și „Noi suntem cu el”, relatează HotNews.
Participanții la miting sunt persoane de toate vârstele, inclusiv angajați de la spitalul unde activează Nelu Tătaru ca medic chirurg. Mulți dintre cei prezenți au fost pacienți ai medicului.
„Este unul dintre cei mai buni doctori pe care i-a avut acest oraș. Era omenos cu toată lumea. Foarte deștept, făcea operații cum se fac la spitalele din Iași, pe care alți medici de aici nu le fac. Am lucrat 25 de ani la Ambulanță, am ieșit de curând la pensie și știu ce spun.
Doctorul Tătaru a fost executat cu povestea aceasta. Nu avea nevoie nici de ouă, nici de găini, nici de bani, cum spune DNA-ul.
Dacă cineva a vrut să-i mulțumească pentru felul în care a fost tratat, asta înseamnă mita? Asta este corupția. Eu cred ca la mijloc este vorba de o execuție politică. Probabil a deranjat”, a declarat unul dintre participanții la acțiunea de protest.
„Marea lui greșeală a fost ca a intrat în politică. Din cauza politicii a ajuns aici. Este un medic extraordinar. Nu merită asta. Omul bun nu încape niciodată nicăieri”, a declarat o altă participantă la manifestație.