News

Nelu Tătaru, anunț important în contextul noului an școlar! Măsurile pe care trebuie să le respecte toți elevii

13.08.2020 | 23:47
Nelu Tataru anunt important in contextul noului an scolar Masurile pe care trebuie sa le respecte toti elevii
ADVERTISEMENT

Noul an școlar ia startul luni, 14 septembrie și se anunță extrem de dificil, dat fiind faptul că bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește pe zi ce trece. Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, toți elevii vor fi nevoiți să trateze situația cu maximă seriozitate și să respecte anumite reguli stricte.

Printre acestea se numără obligativitatea purtării măștii de protecție atât în timpul orelor de curs, cât și în pauze. Totodată, trebuie să se dezinfecteze periodic pe mâini cu substanțele care le vor fi puse la dispoziție la intrarea în sălile de clasă.

ADVERTISEMENT

Finalizarea proiectului se va face imediat după ședința interministerială condusă de vicepremierul Raluca Turcan, urmând ca documentul să ajungă la premier și, în final, la președintele Klaus Iohannis. În aceste condiții, va fi dat publicității, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Nelu Tătaru îi avertizează pe elevi: trebuie să poarte masca la ore și în pauze

Se merge pe purtatul măștii și în sala de clasă pornind de la clasa I, excepție vor face elevii de grădiniță și cei de la clasa pregătitoare. Când ies în pauză, elevii vor se vor dezinfecta pe mâini, când intră înapoi, la fel.

ADVERTISEMENT

Măsura purtatului măștii va rămâne obligatorie fiindcă transmiterea este aerogenă și masca este cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un metru”, a explicat Nelu Tătaru.

„Credeţi că elevii vor păstra acea distanţă de un metru?”

Totodată, ministrul Sănătății a precizat că utorităţile au luat în calcul mai multe scenarii ce pot fi aplicate în funcţie de modul în care evoluează pandemia de coronavirus în luna septembrie, când este programată începerea anului şcolar.

ADVERTISEMENT

Cât despre distanţa minimă de siguranță sanitară, Tătaru se declară destul de sceptic în privința șanselor ca aceasta să fie respectată cu sfințenie de elevi. Prin urmare, obligativitatea măștii și a dezinfectării mâinilor sunt măsuri imperios necesare în anul școlar 2020-2021.

Fiecare unitate şcolară îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetele pentru situaţii de urgenţă. A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv evoluţia.

ADVERTISEMENT

Trebuie să vedem evoluţia. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcţie de evoluţia de atunci, nu putem şti care este evoluţia de atunci, o previzionăm în contextul în care dacă toată lumea ar respecta regulile ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm.

Chiar dacă ar fi acea distanţare de un metru, credeţi că copiii vor păstra acea distanţă de un metru? Şi atunci noi trebuie să adaptăm suplimentând cu obligativitatea măştii şi a dezinfectantului precum şi observarea inclusiv în pauzele dintre ore, precum şi în curtea şcolilor acolo unde este aglomeraţie”, a mai spus Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT
Tags: