News

Nelu Tătaru, anunț îngrijorător în contextul cazurilor de COVID-19: „Avem în acest moment 6 judeţe unde creşterea este de peste 30%”

06.08.2020 | 14:17
Nelu Tataru anunt ingrijorator in contextul cazurilor de COVID19 Avem in acest moment 6 judete unde cresterea este de peste 30
ADVERTISEMENT

România a raportat în ultimele 24 de ore nu mai puțin de 1.345 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 și 45 de decese (28 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Totodată, numărul total al persoanelor internate în unitățile sanitare de profil a atins un nou prag îngrijorător: 7.391. Situația tinde să devină critică și în secțiile de Terapie Intensivă, unde se află în momentul de față 458 de pacienți cu forme grave ale bolii.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Nelu Tătaru s-a văzut nevoit să adreseze din nou populației îndemnul de a respecta distanțarea socială și toate celelalte măsuri de protecție, pentru ca România să nu se confrunte cu o situație similară celei din Italia.

Nelu Tătaru anunță noi creșteri ale cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19

Totodată, ministrul Sănătății a precizat că în 6 judeţe ale țării se observă o creştere se observă o creștere de peste 30% a infectărilor cu noul coronavirus. Vestea bună este că în alte 19 regiuni s-a constatat o scădere constantă.

ADVERTISEMENT

Avem în acest moment 6 judeţe unde creşterea este de peste 30%. La nivelul celor 3 zile din această săptămână, avem 15 judeţe în care avem o creştere, 6 din Transilvania, 6 din Muntenia, 3 din Moldova şi avem 6 judeţe în stagnare şi 19 judeţe într-o scădere a numărului de cazuri. Rămâne trendul pe care îl evaluăm prin conţinut, numărul de cazuri şi anchetele pe care le avem de gestionat”, a declarat Nelu Tătaru, prezent joi după-amiază la Timișoara.

În ceea ce privește Direcţiile de Sănătate Publică, acestea vor primi centrale la care să răspundă în timp util apelurilor. De altfel, DSP București a fost dotată deja cu o astfel de centrală, pentru a pune capăt „răspunsurilor tardive”.

ADVERTISEMENT

Mai multe DSP-uri au avut răspunsuri tardive, de acea, în ultima perioadă am detaşat de la medicina şcolară către aceste DSP pentru a ajuta la diverse activităţi, inclusiv la anchete epidemiologice. Sperăm ca în următoarea perioadă nu numai DSP Bucureşti a primit o centrală la care să răspundă util, dar şi celelalte DSP să poată comunica cu populaţia”, a mai spus ministrul Sănătății.

Cele 8 focare din județul Timiș sunt stabilizate

De asemenea, la DSP Bucureşti se află în derulare o evaluare și urmează să se stabilească departamentele la care se impun anumite măsuri restrictive. „Încă avem evaluare acolo. Avem şi evaluarea personalului  din fiecare departament, în contextul în care DSP Bucureşti rămâne unul dintre sectorul cu cel mai mare număr de personal, 250 de persoane.

ADVERTISEMENT

Rămâne ca evaluarea fiecărui departament să ne dea şi măsura, ce va urma, dacă se va lua o măsură restrictivă la un departament sau nu. Sunt în mai multe corpuri şi unde avem acea infectare cu Covid sunt 70 angajaţi în acel corp. Trebuie să reaşezăm fiecare DSP. Vom avea o reevaluare din mers si o modificare din mers”, a explicat Tătaru.

Cât despre situația judeţului Timiş, în momentul de față există 8 focare active, iar ministrul dă asigurări că toate sunt stabilizate. „Avem 8 focare la nivelul judeţului Timiş, ultimul dintre ele la Spitalul Judeţean Timişoara unde au fost depistate 19 cazuri.

În judeţul Timiş, dincolo de aceste focare care sunt stabilizate şi sunt în supraveghere, rămân evaluările spitalelor, fiecare în parte ca şi patologie  unităţi non- Covid. În acest moment, adresabilitatea este în limitele  pe care le-am avut şi în ceilalţi ani, având în vedere că sunt şi lunile iulie – august, care sunt şi luni tradiţional de concediu. Rămâne ca evoluţia următoare să o vedem şi la niveul judeţului Timiş”, a declarat Tătaru.

ADVERTISEMENT