News

Nelu Tătaru, anunț îngrijorător! Mai multe județe din țară riscă să ajungă în situația Sucevei: „Au peste 300 sau sunt la 300 de infectați”

18.04.2020 | 07:37
Nelu Tataru anunt ingrijorator Mai multe judete din tara risca sa ajunga in situatia Sucevei Au peste 300 sau sunt la 300 de infectati
ADVERTISEMENT

Bilanțul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus pe teritoriul țării noastre a depășit deja pragul critic de 8.000 și tinde să capete proporții pe zi ce trece, în condițiile în care ne mai desparte doar o zi de Sărbătorile Pascale și mulți dintre cetățeni refuză în continuare să respecte măsurile de distanțare socială. Pe măsură ce ne apropiem de vârful epidemiei, estimat de specialiști la sfârșitul acestei luni, mai multe județe riscă să ajungă în situația Sucevei, supranumită Lombardia României, din cauza numărului tot mai mare al cazurilor confirmate, inclusiv în rândul cadrelor medicale.

Ministrul Sănătății anunță că mai multe județe ale țării riscă să devină focare

Potrivit ministrului Sănătății, în această regiune s-a observat în ultimele zile o schimbare îmbucurătoare, chiar dacă populația încă are tendința de a ignora multe dintre restricțiile impuse de autorități.. Nelu Tătaru avertizează, însă, că numărul bolnavilor riscă să explodeze în alte șase județe ale țării, dacă nu se intervine cât mai rapid posibil. Totodată, oficialul îndeamnă opinia publică să conștientizeze gravitatea situației și să respecte distanțarea socială.

ADVERTISEMENT

Suceava are 2.000 din cele 8.000 de cazuri confirmate. Suceava a schimbat o optică în abordare. Suceava înțelege un pic cam greu ce se întâmplă la dânșii. În acest moment, avem încă șase județe care au peste 300 sau sunt la 300 de infectați: Arad, Timișoara, Hunedoara, Neamț, Botoșani și, la 299 de cazuri, Brașovul.

Sunt niște focare pe care dacă nu avem grijă să le limităm, să le transformăm în focare mici prin izolare și prin distanțare socială, riscă să devină Suceava. Cert este că Suceava nu a înțeles momentul.

ADVERTISEMENT

Acolo avem și management militar, acolo avem și un secretar de stat care stă permanent, acolo avem niște condiții asigurate de vreo săptămână jumătate de autoritatea locală astfel încât tot ce înseamnă lucrător în spital să poată merge într-un spațiu tampon.

Mai rămâne ca opinia publică din Suceava să respecte niște condiții. Nu putem singuri să limităm niște focare când din partea publicului apar niște focare”, a declarat Nelu Tătaru la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Nu se poate pune problema relaxării măsurilor

În ceea ce privește o eventuală relaxare a măsurilor, așa cum s-a vehiculat în ultimele zile în spațiul public, această ipoteză este aproape imposibilă în momentul de față, având în vedere că nu am atins încă vârful epidemiei. Stă doar în puterea noastră să evităm o criză de proporțiile celei din Italia, avertizează ministrul Sănătății, făcând în același timp un apel la populație să nu pună medicii în situația de a alege cine să trăiască și cine nu, la fel cum se întâmplă în Peninsulă.

Încă suntem pe această curbă si creștem, pe panta ascendentă, să nu creștem această curbă, haideți sa nu facem acest vârf ascuțit , numărul de cazuri atât de crescute încât să nu putem gestiona noi, ca sistem medical, haideți să facem această pantă lină. Iar în momentul în care numărul de cazuri va scădea va veni relaxarea progresiva. În acest moment nu suntem în această situație.

ADVERTISEMENT

În alte situații puteam cere ajutor din afară. Acum n-avem de la cine cere acest ajutor. Toată lumea trăiește ce trăim și noi. Sisteme medicale mult mai performante ca ale noastre trepidează în aceste momente.

Haideți să nu ajungem ca în Italia și Spania când deja celor de peste 65 de ani nu li se mai pun ventilatoare. Haideți să nu ne puneți pe noi, corpul medical, în acea situație în care să allegem cine are dreptul să trăiască sau nu!”, a mai spus Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT