News

Nelu Tătaru, anunț sumbru despre situația reală în contextul coronavirus în România

04.08.2020 | 08:49
Nelu Tataru anunt sumbru despre situatia reala in contextul coronavirus in Romania
Nelu Tătaru, anunț sumbru despre situația reală în contextul coronavirus în România. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru face un anunț îngrijorător în ceea ce privește situația reală în contextul exploziei cazurilor de coronavirus în România.

Ministrul Sănătății dezvăluie că transmiterea comunitară a virusului este una extrem de accentuată și avertizează că sistemul medical poate avea mari probleme.

ADVERTISEMENT

Tătaru nu se sfiește să aducă în comparație cu România imaginile pe care le vedeam în martie și aprilie în Italia și Spania, acolo unde spitalele erau sufocate de bolnavi în stare gravă la ATI.

Nelu Tătaru, avertisment privind situația reală în contextul coronavirus în România

România se află de mai bine de o lună într-un context epidemiologic extrem de grav, mult mai dificil decât cel din starea de urgență. În 12 din ultimele 13 zile au fost raportate, zilnic, peste 1.000 de cazuri noi, iar ministrul Nelu Tătaru avertizează: ”ce vedeam în martie şi aprilie în Italia şi Spania se poate repeta şi în ţara noastră”.

ADVERTISEMENT

Ministrul a spus, luni, că România se află într-un context pandemic cu răspândire comunitară accentuată și a recunoscut că, dacă regulile sanitare nu vor fi respectate, secţiile de terapie intensivă se vor aglomera.

“Această pandemie nu se tranşează în unităţile medicale. În unităţile medicale se tranşează tratarea şi salvarea vieţii acestor pacienţi deja infectaţi. Să nu ajungem la un număr mare de pacienţi infectaţi şi acest lucru depinde foarte mult de respectarea regulilor.

ADVERTISEMENT

Repet – portul măştii în spaţiile închise, în locurile aglomerate, în transportul în comun, la locul de muncă; dezinfectantul şi distanţarea fizică. Dacă nu respectăm aceste reguli, vom vedea de la o zi la alta creşterea numărului de cazuri şi o aglomerare a unităţilor de primiri urgenţe şi a secţiilor de boli infecţioase.

Chiar dacă noi ne adaptăm cu numărul de paturi în funcţie de necesităţi, nu ar trebui să ne lăsăm în această bază. Un număr mare de cazuri va încărca secţiile de terapie intensivă şi atunci ce vedeam în martie şi aprilie în Italia şi Spania se poate repeta şi în ţara noastră. Nu vreau să ajungem la acest scenariu şi ţine doar de noi”, a spus Tătaru, luni, la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Tătaru: ”Lucrurile ar trebui să ne pună pe gânduri”

Raportările zilnice cu peste 1.000-1.200 de cazuri de coronavirus îl îngrijorează pe Nelu Tătaru, cel care îi avertizează pe cetățenii simpli, pe agenții economici și pe toți cei în măsură de a gestiona situația, să fie vigilenți în această perioadă grea.

ADVERTISEMENT

“Avem 800 de cazuri pozitive astăzi (n.r. luni, 3 august) am discutat şi de 1.200 – 1.300. În aprilie, discutam de 500 de cazuri. Lucrurile ar trebui să ne pună puţin pe gânduri. Nu am terminat ce trebuia făcut în această ţară în context pandemic. Şi asta nu trebuie făcută doar de minister sau de Guvern sau de corpul medical.

Trebuie făcut şi de agentul economic care beneficiază de nişte relaxări în a-şi desfăşura activitatea economică şi de cei care sunt principalii beneficiari – populaţia civilă care intră în aceste terase, în magazine, în mijloacele de transport în comun şi nu respectă nişte reguli.

Vedem de la o zi la alta cazuri noi. În 26 februarie aveam primul caz şi apoi le număram pe toate până la 10. Am trecut apoi la 25, în scenariul 2, apoi la 100 de cazuri – am trecut în scenariul 3 şamd. Acum parcă lumea nu mai vede pe nimeni suspect.

Suntem într-un context pandemic, suntem într-un context de transmitere comunitară accentuată”, a adăugat Tătaru pentru sursa citată.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS