News

Nelu Tătaru anunță când vom avea un vaccin anti-Covid. Detalii de ultimă oră. Peste 30.000 de oameni au ieșit din izolare după decizia CCR

08.07.2020 | 17:43
Nelu Tataru anunta cand vom avea un vaccin antiCovid Detalii de ultima ora Peste 30000 de oameni au iesit din izolare dupa decizia CCR
ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru este optimist când vine vorba de șansele ca marile companii farmaceutice ale lumii să dezvolte un vaccin în 12 luni, cu toate că acest proces durează de obicei ani de zile.

Ministrul Sănătății este convins că omenirea va dezvolta un vaccin la mijlocul anului viitor, însă cei ce vor decide cum vor fi distribuite vaccinurile vor fi cei din UE.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Nelu Tătaru speră ca românii să respecte regulile de distanțare socială și să nu fie cazul revenirii la starea de urgență detestată de populație.

Nelu Tătaru crede că un vaccin anti-Covid va fi dezvoltat în 12 luni de zile

„Suntem în transmitere comunitară, într-un moment în care nu mai putem obliga internarea. Avem 622 de externări în ultimele 24 de ore. Avem transmitere comunitară, avem județe cu peste 1.000 de cazuri, precum Argeș, Brașov, Dâmbovița, Vrancea.

ADVERTISEMENT

Tratăm regiunile separat, avem focare de câte 2-3 cazuri, aflate în atenție până când vor fi testați toți. Azi am fost la Constanța, însuși prefectul e în izolare la domiciliu, deși testul lui e negativ.

Nu avem cadru legal, potrivit deciziei CCR, avem totuși acea conduită medicală pe care ar trebui să o respectăm”, a declarat Tătaru la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Ministrul a recunoscut că președintele Klaus Iohannis ar putea să reinstaureze starea de urgență, însă acest scenariu nu este luat în considerare în momentul de față.

Este sezonul estival. Se ajunge la 600 cazuri pe zi în plin sezon estival, în Constanța. Dacă starea e mai gravă, președintele Iohannis poate decreta starea de urgență. Nu suntem în acel stadiu, suntem în stare de alertă, problema e dacă evoluția va necesita prelungirea stării de alertă.

ADVERTISEMENT

Dacă ne încăpățânăm să nu mai respectăm regulile, suntem încurajați și de opinii oficiale, putem să ajungem la număr mai mare de cazuri.Dacă aceste cazuri nu supraaglomerează spitalele, putem controla și gestiona. Dacă numărul cazuri crește rapid de la o zi la alta, ne gândim să luăm aceste măsuri.

Aveam transmitere 0.6 acum 3 săptămâni, acum avem 1.4 transmiterea. Sunt state în Europa care deja atenționează cetățenii să se retragă din România, Moldova, Bulgaria. Nu suntem acolo, să luăm măsuri, dar putem să revenim cu recomandările. Vom avea concedii, dar trebuie să învățăm să conviețuim cu acest virus.

Nu vrem să ne transformăm într-un stat polițienesc. Va apărea în jumătatea anului viitor, UE va face distribuția în funcție de densitatea populației”, a completat Tătaru.

Cu toate că Nelu Tătaru, la fel ca și alți medici, consideră că vaccinul anti-Covid19 ar scăpa omenirea de problema noului coronavirus, rămâne de văzut cine va accepta să se lase vaccinat.

În condițiile în care tot mai multă lume nu crede în existența noului coronavirus, sau crede că Bill Gates vrea să microcipeze oamenii cu ajutorul unui vaccin, rămâne de văzut cât de util va fi un vaccin, chiar dacă va exista.

De asemenea, Tătaru a dezvăluit că hotărârea CCR de a declara neconstituțională izolarea la domiciliu și carantina a avut consecințe nefaste asupra societății: „În ultimele 24 de ore s-au externe 622 de pacienți. Dacă este să monitorizăm de pe 2 iulie când a fost decizia CCR, și pe data de 3 când a venit motivarea deciziei publicată în Monitorul Oficial, până astăzi peste 30.000 din cei aflați în izolare nu mai sunt în izolare și peste 1.200 din cei 3.500 aflați în carantină, nu mai sunt în carantină”.

ADVERTISEMENT
Tags: