News

Nelu Tătaru avertizează: ”Numărul real de cazuri zilnice ar putea fi deja de 50.000”. Care e prognoza INSP

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, spune că numărul real de cazuri Covid-19 din România este unul mult mai mare decât cel oficial anunțat zilnic de Grupul de Comunicare Strategică.
04.10.2021 | 16:57
Nelu Tataru avertizeaza Numarul real de cazuri zilnice ar putea fi deja de 50000 Care e prognoza INSP
ADVERTISEMENT

România traversează cea mai grea perioadă a pandemiei de Covid-19. În ultimele zile s-a depășit recordul de infectări din noiembrie 2020, iar valul 4 este în continuă agravare.

Cele 11.000 – 12.000 de cazuri raportate în weekend-ul trecut sunt departe de cifra reală, avertizează Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății.

ADVERTISEMENT

Actual consilier al premierului Cîțu, Tătaru a declarat luni, la Digi24, că numărul real de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus ar putea fi de 50.000, mult mai mare față de cifrele oficiale prezentate de autorități.

Numărul real de cazuri din România, mult mai mare decât cel oficial. Nelu Tătaru: ”Ar putea fi deja de 50.000”

În opinia fostului oficial din Guvernul Orban, pentru a cunoaște care este numărul real de cazuri Covid-19 din România ar trebui să înmulțim cifra oficială, furnizată zilnic de autorități, cu 5 până la 10. Asta înseamnă că numărul infectărilor zilnice trece în realitate de cota 50.000.

ADVERTISEMENT

În acest context, Nelu Tătaru a subliniat rata foarte mare de infectare, care depășește inclusiv așteptările specialiștilor. ”Avem între 5-8 de persoane care pot fi infectate de cineva bolnav, avem o perioadă de incubație mai scurtă decât la celelalte tulpini”, a spus Tătaru.

Tătaru spune că mulți dintre cei infectați se testează acasă și nu raportează rezultatul la DSP. Automat, ei nu sunt cuprinși în raportările zilnice. Acest lucru face ca numărul real al infectaților să fie exponențial mai mare, dar și ca cei care ajung la spital într-o fază acută a bolii să fie mult mai mare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fostul ministru prezintă și prognoza INSP. Conform autorităților, am putea avea, oficial, până la 30.000 de cazuri zilnice de Covid-19 în următoarele săptămâni.

”Cei care se declară astăzi în raportările oficiale sunt mai puțini. Sunt multe capacități de testare, ne testăm acasă. Cifra oficială din România nu este de 8.000 cât a venit astăzi (n.r. luni, 4 octombrie).

ADVERTISEMENT

”Noi făceam anul trecut acele studii și ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri.

În acest moment eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic”, a declarat Tătaru, conform sursei citate.

România, record de cazuri noi în pandemie

Sâmbătă, 2 octombrie, România a raportat un record de infectări cu Covid-19 în pandemie. GCS a anunțat în urmă cu două zile un total de 12.590 de îmbolnăviri. Reamintim că recordul din valul precedent era de 10.269.

ADVERTISEMENT
Tags: