News

Nelu Tătaru, despre evoluția pandemiei: „Vine perioada cea mai dificilă”. Ce se poate întâmpla cu valul patru

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a vorbit despre evoluția pandemiei. El a explicat că, odată cu relaxarea restricțiilor, vine o perioadă foarte dificilă. Ce se poate întâmpla cu valul patru.
25.05.2021 | 23:10
Nelu Tataru despre evolutia pandemiei Vine perioada cea mai dificila Ce se poate intampla cu valul patru
ADVERTISEMENT

Medicul a declarat că după adoptarea măsurilor de relaxare, românii pot avea falsa senzație că pandemia s-a terminat. El a sugerat că acest lucru este foarte periculos, întrucât oamenii sunt tentați să nu se mai vaccineze.

Cu privire la vaccinare, fostul ministru al Sănătății a explicat că un „val patru ușor” depinde de atingerea imunizării colective. În toamnă, specialiștii se așteaptă la un nou val al pandemiei.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru, despre evoluția pandemiei: „Vine perioada cea mai dificilă”. Ce se poate întâmpla cu valul patru

„Avem şi perioada de relaxare în care, poate, suntem păcăliţi să credem că s-a terminat,” a atras atenția Nelu Tătaru. El a subliniat că pandemia nu s-a terminat.

Întrebat dacă vom ajunge la 10,4 milioane de persoane vaccinate până în toamnă, Tătarul a explicat că acest lucru este de dorit. Totuși, a lăsat să se înțeleagă că este un obiectiv greu de atins.

ADVERTISEMENT

„Este ceva de dorit, dar, având în vedere că până acum am vaccinat toţi doritorii, cei care au solicitat, au avut comorbidităţi, au intrat în clasele 1, 2 şi 3, cred că acum vine perioada cea mai dificilă mai ales că avem şi perioada de relaxare în care, poate, suntem păcăliţi să credem că s-a terminat”, a explicat acesta la Digi24, potrivit Adevărul.

„Noi trebuie să ajungem la o imunizare de 60 – 70% care înseamnă atât vaccinare, cât şi trecere prin boală. Cred că nu este momentul să alegem dacă ne vaccinăm sau trecem prin boală. Cred că ar trebui să alegem să ne vaccinăm”, a mai spus Tătaru.

ADVERTISEMENT

Acesta a menționat că, în momentul de față, ”suntem la o imunizare în masă – vaccinare şi trecere prin boală – de 30 – 40%.”

Nelu Tătaru, pandemia nu s-a terminat

Fostul ministru al Sănătății a avertizat că nu acesta este finalul pandemiei. Valul patru, așteptat de specialiști în toamna acestui an, ar putea să fie unul ușor dacă vom atinge imunizarea colectivă.

ADVERTISEMENT

„Cred că ţine farte mult de noi, atât ca atitudine, cât şi la ritmul de vaccinare (…) După cum spun specialiştii, sunt 24 de tulpini deja identificate, alte 13 sunt în lucru. Sunt 37 dacă le adunăm”, a declarat Nelu Tătaru.

Fiecare tulpină va produce o anumită patologie la nivelul fiecărui  organism în parte. Sutem o particularitate fiecare dintre noi (…) Vaccinarea duce la scăderea numărului de decese şi la reducerea numărului de pacienţi în ATI”, a adăugat.

Câte persoane s-au vaccinat cu schema completă

Marți, 25 mai, CNCAV a transmis că 20.69 din oamenii eligibili, mai exact 3.3 milioane de români cu vârsta peste 16 ani s-au vaccinat cu schema completă. Un procent de 5.23% din oameni au primit o singură doză de vaccin.

Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, există posibilitatea ca 6 milioane de români să fi trecut prin boala cauzată de Covid-19. Acesta ar putea să fie unul din motivele pentru care oamenii amână vaccinarea.

ADVERTISEMENT