News

Nelu Tătaru, despre începerea noului an școlar. Regulile și restricțiile pe care trebuie să le respecte toți elevii

19.08.2020 | 14:52
Nelu Tataru despre inceperea noului an scolar Regulile si restrictiile pe care trebuie sa le respecte toti elevii
Când va fi limitată pandemia în România. Anunțul lui Nelu Tătaru dă speranțe Sursa foto: Inquam Photos/George Călin
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit astăzi despre restricțiile pe care trebuie să le respecte copiii când se vor întoarce la școală.

Pe site-ul Ministerului Sănătății există o dezbatere publică în care se analizează un set de reguli pentru începerea noului an școlar, în contextul pandemiei provocate de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Totul trebuie analizat minuțios și modificat în funție de schimbările care se pot produce de la o zi la alta, crede Nelu Tătaru. El afirmă că orice sugestie este în acest moment bine-venită.

Cum vede Nelu Tătaru noul an școlar

Ministru Sănătații consideră că părintii vor avea un rol major, deoarece aceștia își cunosc cel mai bine copiii. Va exista și o declarație pe proprie răspundere, conform regulilor stabilite de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

„Este în dezbatere publică acel draft pe care Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Externe îl va elabora. În măsura în care vom avea și proiectul legislativ trecut de Parlament, în baza căruia putem da acest ordin, vom da și ordin. În acest moment îl aveți pe site. Este un set de reguli, atât pentru activitatea în școală, cât și în pauze, cât și ce ar trebui să facă corpul didactic, ce ar trebui să facă acea medicină școlară în cadrul unui triaj observațional și în cadrul unui triaj epidemiologic. Orice sugestie este bine-venită. Acest ordin va deveni funcțional în măsura în care proiectul legislativ va trece de Parlament”, a spus Nelu Tătaru.

Ministerului Sănătăţii a publicat marţi un proiect de ordin în legătură cu aprobarea normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile școlare în perioada pandemiei.

ADVERTISEMENT

„Putem spune că părintele este cel care își cunoaște cel mai bine copilul și atunci este nevoie de acea declarație”, a mai adăugat Ministrul Sănătății.

Va exista un mod diferit de funcționare pentru fiecare unitate de învătământ. Decizia privind scenariul din fiecare școală va fi transmisă până la data de 10 septembrie.

ADVERTISEMENT

Ce reguli vor trebui respectate

Conform proiectului, la apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite din aceeași școală se vor opri cursurile pe o perioadă de 14 zile.

Un alt amănunt important este legat de distanţarea fizică de un metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în cazul în care nu se poate respecta acest lucru. Personalul trebuie să fie instruit. Vor fi necesare materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, un stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal.

Toată lumea va purta mască

Masca de protecţie va deveni obligatorie pentru elevi în timpul recreaţiei în aer liber, în spaţiile aglomerate, atunci când nu este asigurată distanţă de minim un metru între elevi. Masca de protecţie nu va fi însă obligatorie în cazul preşcolarilor.

„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a spus Tătaru, la Realitatea Plus.

Părinții trebuie să-și verifice atent copiii înainte ca să îi trimită la școala. Apoi personalul medical va efectua triajul și va fi echipat cu halat impermeabil, bonetă, ochelari de protecţie/vizieră, mască chirurgicală, mănuşi de unică folosinţă.

 

ADVERTISEMENT