News

Nelu Tătaru, despre revenirea la starea de urgență: ”În acest moment nu este cazul”

16.07.2020 | 19:15
Nelu Tataru despre revenirea la starea de urgenta In acest moment nu este cazul
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că, în momentul de față nu se pune problema revenirii la starea de urgență. Tătaru susține că adoptarea de noi măsuri de restricție depinde de numărul de cazuri grave de COVID-19, informează Agerpres.

Nelu Tătaru a spus că nu este cazul, în momentul de față, să se ia în calcul, odată cu revenirea sezonului  rece, intrarea într-o nouă perioadă de stare de urgență.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății a precizat că evaluările trebuie făcute periodic, fiind nevoie totodată și de evaluarea fiecărui focar în parte.

Nelu Tătaru, preocupat de numărul de cazuri grave

Noi trebuie să ne gândim la tot ce vine în decurs de o zi, o săptămână, 14 zile, evaluarea fiecărei zone, a fiecărui focar vechi sau nou constituit de COVID-19, a fiecărei zone, aglomerări umane sau urbane în care această transmitere poate fi accentuată, a fiecărei zone turistice de unde, odată infectaţi, cetăţenii noştri s-ar putea întoarce acasă (transmiţând la rândul lor infecţia – n.r.), evaluarea atentă a anchetelor epidemiologie, vor face ca noi să putem să gestionăm acest moment, dar numai cu respectarea regulilor şi responsabilitate”, a afirmat Tătaru, într-o conferinţă de presă susținută la Brașov.

ADVERTISEMENT

Un alt criteriu este numărul cazurilor severe de COVID-19, de acesta depinzând în primul rând adoptarea unor noi restricții impuse populației.

Aceste infectări au anumită gravitate. Dacă sunt asimptomatice sau cu simptome uşoare ca număr mare, nu este o problemă mare, dar dacă sunt grave, la persoane vârstnice, care vor supraevalua o stare sau aglomera secţiile ATI, atunci ne vom gândi şi la măsuri mai grave. Dar, în acest moment nu este cazul” a conchis ministrul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Guvernul a decis, miercuri seara, să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 17 iulie. În nota de fundamentare a hotărârii prin care a fost prelungită starea de alertă, specialiștii Guvernului  estimează că, la mijlocul lunii auguust, s-ar putea ajunge la 1.200-1.600 de cazuri noi în fiecare zi.