News

Nelu Tătaru îi avertizează pe români: „Să înțelegem un lucru! Precauțiile trebuie să rămână”

07.05.2020 | 15:32
Nelu Tataru ii avertizeaza pe romani Sa intelegem un lucru Precautiile trebuie sa ramana
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, îi avertizează pe români să respecte în continuare toate măsurile de precauție necesare după relaxarea din 15 mai.

Nelu Tătaru îi avertizează pe români să respecte măsurile de distanțare socială

Pandemia de Covid-19 rămâne în continuare o amenințare pentru români, chiar dacă oamenii au senzația că greul a trecut.

ADVERTISEMENT

Trebuie să înţelegem un lucru: precauţiile trebuie să rămână. După aceste două luni rămânem cu nişte deprinderi – ne întoarcem de afară şi ne spălăm pe mâini, ne spălăm pe faţă, dăm cu un dezinfectant, ne izolăm.

Când avem nişte simptome respiratorii vom chema medicul de familie, tuşim în plica cotului, tuşim în batistă, tuşim într-un şerveţel, ne spălăm după acest gest, păstrăm o distanţare socială în locurile potenţial aglomerate, purtăm o mască atunci când intrăm în spaţiile închise sau în mijloacele de transport în comun. Sunt reguli care rămân şi într-o primă fază de relaxare”, a declarat Tătaru, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Cu toate că oamenii nu vor mai fi obligați să completeze declarații pe proprie răspundere, măsurile de distanțare socială vor rămâne în vigoare mai multe luni. Pentru cei care așteptau redeschiderea cabinetelor stomatologice, acest lucru se va întâmpla din 15 mai, cu toate că se vor scumpi costurile.

Dacă până acum mergeam cu o declaraţie pe proprie răspundere, vom merge fără această declaraţie. Vom merge pe tot parcursul zilei, vom merge spre magazine, magazine care au intrarea din stradă. Vom merge spre muzee. Vom merge în spaţiile închise, dar păstrăm distanţarea socială. Se va extinde această relaxare şi la sporturile individuale. Se vor deschide cabinetele stomatologice, cabinetele de îngrijire corporală. Dar toate sunt progresive în contextul în care păstrăm aceleaşi precauţii, tocmai pentru a evita o eventuală transmitere comunitară a infecţiei cu coronavirus”, a completat Tătaru.

ADVERTISEMENT

Ministrul se așteaptă ca românii să ajungă la o viață normală peste aproximativ două luni, dacă se vor respecta regulile de distanțare socială. Guvernul ar urma să relaxeze și mai mult măsurile dacă românii se vor comporta exemplar, după o evaluare care va avea loc la două săptămâni.

Vor putea românii să plece la mare după 15 mai?

O stare de confuzie generală a fost declanșată de mai multe declarații contradictorii ale unor politicieni din România în ultimele zile. Dacă Raed Arafat, șeful DSU, nu crede că oamenii vor avea dreptul să se „plimbe” liber între localități, același lucru fiind susținut și de Ludovic Orban, ministrul Marcel Vela este de altă părere.

ADVERTISEMENT

Ministrul de interne le-a răspuns unor români care l-au întrebat pe Facebook dacă pot pleca la „pescuit” sau „la pădure” după 15 mai. „Puteți merge unde doriți dumneavoastră”, a explicat Vela.

ADVERTISEMENT