Nelu Tătaru, în ofsaid. Recunoaște că Ministerul nu știe care sunt cele mai des întâlnite comorbidități ale pacienților cu Covid

Adrian Baciu   
în HotNews
23/09/2020, 08:00
Nelu Tătaru, în ofsaid. Recunoaște că Ministerul nu știe care sunt cele mai des întâlnite comorbidități ale pacienților cu Covid
Pacienții cu arsuri grave, transferaţi mai uşor în străinătate. Noi reglementări ale Ministerului Sănătății Sursa foto: hepta.ro

Zilnic, România raportează zeci de decese de Covid-19 ale unor pacienți cu comorbidități, însă Ministerul Sănătății, condus de Nelu Tătaru, nu are centralizarea acestor boli asociate.

În debutul pandemiei de coronavirus din România, oficialii din Sănătate prezentau, pe larg, comorbiditățile fiecărui pacient mort infectat cu SARS-CoV-2.

Treptat, modul de raportare s-a modificat, iar datele în prezent sunt prezentate la general, fără să mai fie ținută o statistică exactă a bolilor asociate în parte.

Nelu Tătaru recunoaște că Ministerul nu știe care sunt cele mai des întâlnite comorbidități la pacienții Covid

În lunile de primăvară, opinia publică primea detalii pe fiecare moarte de Covid-19 în parte. Succint, erau prezentate afecţiunile din fişele medicale ale pacienţilor, de multe ori irelevante, de la surditate la autism.

Între timp, odată cu trecerea lunilor, Ministerul Sănătății nu mai prezintă asemenea informații și, conform Libertatea, nu are nici centralizarea comorbidităţilor cele mai des întâlnite în decesele din cauza noului coronavirus.

Într-un răspuns la mai multe solicitări din partea publicației citate, ministerul condus de Nelu Tătaru afirmă că nu ştie nici cât durează, în medie, de când un pacient începe să aibă simptome de COVID-19 până când este diagnosticat, nici de la debutul bolii până la spitalizare.

Interesant este faptul că, în cazurile de deces, ministerul nu “deţine informaţii” nici despre durata medie de la spitalizare la deces. La mai multe întrebări legate de victimele Covid, Ministerului Sănătăţii, instituţia care trebuia să dețină toate datele relevante, a răspuns doar cu: “Ministerul Sănătăţii nu deţine astfel de informaţii”.

Aproximativ 5% din morții de Covid-19 din România nu aveau comorbidități

Marți, 22 septembrie, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat Raportul săptămânal de supraveghere Covid-19 actualizat cu intervalul 14-20 septembrie 2020.

În toată această perioadă, țara noastră a raportat și 4,503 de decese. Totalul victimelor ne situează pe locul 1 în zona euro în ceea ce privește rata de mortalitate la 100.000 de locuitori din ultimele 14 zile.

Până la 20 septembrie 2020, 95% dintre decese aveau comorbidităţi asociate, 80,7% din totalul deceselor au survenit la persoane de peste 60 de ani, iar 59,8% dintre acestea erau întâlnite la bărbaţi. Tot până la această dată, aflăm că vârsta medie a persoanelor decedate era de 70 de ani, 59,8% (2.664 persoane) fiind de sex masculin.

Închide ×