News

Nelu Tătaru, mesaj pentru Mitropolia Moldovei și pelerini înainte de Sfânta Parascheva. Ce reguli se vor aplica

03.10.2020 | 17:28
Nelu Tataru mesaj pentru Mitropolia Moldovei si pelerini inainte de Sfanta Parascheva Ce reguli se vor aplica
ADVERTISEMENT

În 2020, un an dominat de pandemia de Covid-19, manifestările religioase de Sfânta Parascheva se vor desfășura diferit, anunță ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Prezent sâmbătă într-o vizită de lucru la Iași, oficialul guvernului le-a transmis pelerinilor care vor participa la manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva, să fie conștienți de faptul că vor merge în locuri aglomerate și să își ia măsuri de precauție.

ADVERTISEMENT

În același timp, Ministrul Sănătății a declarat că va avea discuții cu autoritățile din Iaşi, cu Mitropolia Molcdovei, pentru ca manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva să se desfășoare diferit față alți ani,

Nelu Tătaru, mesaj pentru autorități și cetățeni înainte de Sfânta Parascheva

Nelu Tătaru a ținut să le reamintească tuturor factorilor implicați în această mare sărbătoare, de la autorități până la pelerini și reprezentanții Bisericii, că traversăm un an diferit din cauza pandemiei şi toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că nu mai poate fi aceeaşi sărbătoare ca în anii trecuţi.

ADVERTISEMENT

”Vor urma nişte sărbători ale Iaşiului, vor urma sărbătorile Sfintei Parascheva, sunt la evaluarea unor unităţi medicale, vom avea discuţii inclusiv cu Mitropolia, inclusiv cu factorii de decizie locali.

Noi am dat nişte parametri, nişte criterii, nişte circuite pentru care să se poată desfăşura la un nivel mai mic. Nu putem trăi aceleaşi sărbători ca în anii trecuţi sau poate ca în anii viitori, este un an diferit şi toată lumea trebuie să înţeleagă plecând de la populaţia civilă, autorităţi sau cleric.

ADVERTISEMENT

Suntem într-un moment în care trebuie să gestionăm o creştere progresivă a unui număr de cazuri”, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

Ce reguli noi se vor aplica în 2020 de Sfânta Parascheva

De asemenea, în comparație cu anii precedenți, la manifestările din 2020 de la sărbătoarea de Sfânta Parascheva vor fi în vigoare regulile sanitare specifice pandemiei.

ADVERTISEMENT

Astfel, Nelu Tătaru a anunțat că portul măştii și evitarea locurilor aglomerate vor fi fundamentale. Ministrul a mai spus că măsurile care vor fi luate trebuie aplicate la toate activităţile care vor avea loc în Iaşi în perioada următoare.

”Sunt aceleaşi criterii care trebuie menţinute şi nu ar trebui să căutăm ceva sofisticat, portul unei măşti, o distanţare, un dezinfectant, evitarea locurilor prea aglomerate. Nu doar pelerinajul, toate activităţile din această perioadă având în vedere că Iaşiul este un centru universitar, avem o aglomeraţia mare urbană, avem studenţi şi avem aceste sărbători ale Iaşiului care se întind pe mai multe zile”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Recent, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că pelerinajul religios de la Iaşi va avea loc şi în acest an, în luna octombrie. Vor fi luate măsuri speciale, pentru a se evita aglomeraţia din jurul Catedralei.

ADVERTISEMENT