News

Nelu Tătaru: “Persoanele peste 65 de ani nu vor fi mutate în carantină”. Ministrul Sănătății respinge categoric propunerile lui Streinu-Cercel

20.04.2020 | 16:04
Nelu Tataru Persoanele peste 65 de ani nu vor fi mutate in carantina Ministrul Sanatatii respinge categoric propunerile lui StreinuCercel
ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, i-a desființat planul lui Streinu-Cercel, director al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Cercel pregătise mai multe „măsuri” de relaxare după ridicarea stării de urgență, însă Nelu Tătaru nu le consideră viabile.

Tătaru i-a desființat planul lui Streinu-Cercel

Printre altele, Streinu-Cercel gândise un program de „salvare” a societății românești în epoca post-coronavirus. Cele mai radicale cereri ale lui Cercel prevedeau ca oamenii peste 65 de ani să fie mutați în izolare mai multe luni.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru i-a retezat, din fașă, elanul lui Cercel. „Sunt multe propuneri care vin de la comitetul științific, de la fiecare specialist în parte. Din punctul de vedere al ministerului sănătății sunt încă în urcare, mai vedem peste o săptămână.

Când va veni vorba de o relaxare, vom vorbi despre fiecare comunitate în parte. Am văzut că ar fi fost propunerea mea să ducem în spații persoane peste 65 de ani, nu. Ne gândim doar ca cei asimptomatici și fără simptome să treacă într-o zonă tampon, doar ca să nu afecteze pe nimeni.

ADVERTISEMENT

Nu ne-am gândit să mutăm persoanele de 65 de ani din casă. Ne gândim să putem evalua situația. Relaxarea va fi cu restricții. Că nu va fi o oră, ci două ore, dar tot cu mănuși.

Nu va fi la fel pentru toate categoriile de vârstă și nici la fel pentru toate localitățile. Va exista orar când persoanele în vârstă vor putea să iasă.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ne gândim la context de sărbători, însă ne apropiem de momentul când descreștem ca număr de cazuri, ne apropiem de o aplatizare a curbei. Trebuie să ajungem la număr de cazuri constant, context că avem 7-10 zile după sărbătorile Pascale vom vedea ritmul descreșterii, nu vorbim de relaxare deocamdată”, a explicat Tătaru.

Ministrul Sănătății se așteaptă la un vârf de 11.000 de cazuri, după care se poate vorbi despre o relaxare. Desigur, oamenii nu au motive să spere la o relaxare totală, pentru că adunările mari de oameni vor fi în continuare interzise, cum este și cazul concertelor sau meciurilor de fotbal.

ADVERTISEMENT

„Numărul de cazuri noi, amploarea focarelor, numărul de decese, acestea sunt indicii. Aglomerația din spitale, din Terapie Intensivă. Avem peste 250 de cazuri în Terapie Intensivă, urmărim fiecare taz în parte. Așteptăm să ajungem la un număr constant de cazuri, apoi vedem. Nu vom scoate vârstnicii din familii.

Măsurile de relaxare vor veni când vedem aplatizarea curbei. Sunt teste rapide, dar testează doar anticorpii, vedem că am făcut boala, dar nu ne dă faptu că nu mai suntem infectați sau suntem deja sănătoși. Sunt teste de evaluare, rămânem la recomandările OMS.

Relaxare înseamnă creșterea timpului când putem ieși din casă, prezența în magazine sau alte locuri care se pot redeschide, dar cu mănuși și măști. Dar nu ne putem gândi mai devreme de 2-3 luni la meciuri de fotbal. 

Mă uit la Arad, Timiș, Brașov, Neamț, Botoșani, au transmitere locală accelerată, ridicată. Vedem după 7-10 zile, vedem dacă rămânem în registrul 11.000 de cazuri sau va fi mai crescut, majoritatea românilor au înțeles”, a declarat Tătaru la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: