News

Nelu Tătaru: ”Putem ajunge și la 1.000 de cazuri noi pe zi în viitorul apropiat”. Precauții speciale pentru începerea anului școlar și alegerile locale

20.07.2020 | 19:21
Nelu Tataru Putem ajunge si la 1000 de cazuri noi pe zi in viitorul apropiat Precautii speciale pentru inceperea anului scolar si alegerile locale
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru/ Foto: Inquam - George Călin
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, într-o emisiune la Digi24, că următoarele zile ar putea duce la o creștere a numărului de cazuri noi de infectare, până când  noua lege care permite carantinarea își va arăta efectele.

Vom avea o creștere ușoară, progresivă în următoarele zile, putem ajunge și la 1.000 de cazuri pe zi”, a declarat Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, ministrul Sănătății s-a arătat încrezător că treptata creștere a cazurilor de infecție cu coronavirus va înceta odată cu intrarea în vigoare a legii care permite internarea obligatorie a celor infectați pentru 48 de ore și izolarea la domiciliu.

Potrivit ministrului, efectele se vor arăta în 7-14 zile. Tătaru a adăugat că lipsa unui cadru legislativ ar fi  dus România într-o situația similară celei din Italia, din timpul primăverii.

ADVERTISEMENT

Redeschiderea școlilor și alegerile locale sunt  certe

Dacă nu respectăm nimic, vom avea o suprapopulare a spitalelor (…) Italia ajunsese să trateze la  domiciliu cazurile ușoare, 55%, la domiciliu”, a spus ministrul.

Întrebat dacă sunt sub semnul întrebării redeschiderea școlilor și desfășurarea alegerilor locale, Nelu Tătaru a răspuns negativ.

ADVERTISEMENT

Nu avem motiv să nu putem organiza alegerile și să începem anul școlar, cu anumite precauții într-un context pandemic cu transmitere comunitară”, a precizat ministrul Sănătății.

Astfel, în cazul școlilor, chiar și în eventualitatea în care numărul infectărilor va trece de 1.000 de cazuri zilnic, este luată în calcul scenariul ca o treime dintre elevi să vină la școală, în timp ce celelalte două treimi să rămână acasă, prin rotație.

ADVERTISEMENT

Pentru alegerile locale, Guvernul ia în considerare posibilitatea ca scrutinul să se desfășoare pe durata a două zile, astfel încât să se evite aglomerația  la urne și, implicit, riscul de infectare cu coronavirus. O altă variabilă este legată  de situația epidemiologică din fiecare județ.

În cazul în care într-un județ oarecare numărul de cazuri este mai mare decât media națională, este posibilă și decalarea datei alegerilor.

ADVERTISEMENT