Nelu Tătaru recunoaște că l-a indus în eroare pe Klaus Iohannis, atunci când a comunicat formula de calcul privind scenariile de mers la școală

Flaviu Popa   
în HotNews
08/08/2020, 21:57
Nelu Tătaru recunoaște că l-a indus în eroare pe Klaus Iohannis, atunci când a comunicat formula de calcul privind scenariile de mers la școală
Ce frumoasă e și ce bine arată soția lui Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății, gest de neegalat în public - ILINCA NAZARIE / MEDIAFAX FOTO

Nelu Tătaru recunoaște că Ministerul Sănătății a greșit formula de calcul privind scenariile în care se va merge la școală.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat populației cifrele oferite de minister, iscând și mai mare confuzie în rândul populației.

Tătaru și-a recunoscut vina și l-a absolvit pe Iohannis de orice eroare, în condițiile în care cele trei scenarii prezentate erau exclusiv responsabilitatea celor de la Ministerul Sănătății.

Nelu Tătaru recunoaște că este de vină pentru că președintele Iohannis s-a făcut de râs

„Toate scenariile sunt lucrate și au fost lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin INSP, și Ministerul Sănătății în special. Evaluarea, pregătirea acelor scenarii, precum și datele, au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a explicat ministrul.

Klaus Iohannis a prezentat informația eronată, afirmând că se va lua în calcul „media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile”, atunci când se vor stabili cele 3 scenarii de mers la școală.

Sub 1 caz pe zi, scenariul verde, 1-3 cazuri scenariul galben, peste 3 cazuri scenariul roșu, acestea erau informațiile care au creat confuzie în rândul oamenilor.

În realitate, scenariile vor fi calculate, potrivit Digi 24, în următorul mod: „criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala”.

Klaus Iohannis a arătat că nu stăpânește subiectul atunci când a fost întrebat de un jurnalist din sală care e modul de a calcula încadrarea unui oraș într-un anumit scenariu.

Conform specialiștilor, aproximativ 50 de localități se află în scenariul roșu și aproximativ 300 sunt în scenariul galben. Elevii din localitățiile roșii nu vor merge la școală, în timp cei ce se află în localități galbene vor merge alternativ la școală și vor învăța on-line.

Situația se va schimba în funcție de contextul epidemiologic, la fiecare 2 săptămâni. Așadar, nimeni nu e sigur deocamdată că școala va începe în 14 septembrie, deși ar trebui.

Închide ×