News

Nelu Tătaru: ”Restricțiile de circulație ar putea fi reintroduse”. Două zone turistice sunt vizate de Guvern

28.06.2020 | 22:43
Nelu Tataru Restrictiile de circulatie ar putea fi reintroduse Doua zone turistice sunt vizate de Guvern
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că ar putea fi reintroduse restricții de circulație în anumite zone, dacă acolo se înregistrează o creștere consistentă a numărului  de cazuri de infectare cu coronavirus. Zonele vizate sunt  litoralul Mării Negre și Valea Prahovei, a precizat Tătaru într-o intervenție la Digi24.

Analizăm Valea Prahovei și litoralul, acolo se respectă cel mai puțin regulile. Reevaluăm și agenții economici”, a declarat Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Agenții economici trebuie să respecte regulile. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”, continuat ministrul Sănătății.

Avertisment pentru industria Ho-Re-Ca

Nelu Tătaru a avertizat agenții economici  din industria ospitalității să-și respecte angajamentele luate față de autorități în legătură  cu măsurile de combatere a epidemiei.

ADVERTISEMENT

Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a comentat Tătaru.

Din acest motiv, grupul tehnic de combatere a epidemiei va analiza în cursul zile de mâine dacă este oportună sau nu redeschiderea restaurantelor.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, România rămâne cu transmitere comunitară accentuată a bolii și a făcut un apel la populație să respecte în continuare regulile: purtarea măștii de protecție în spații închise, distanțarea fizică și spălatul și dezinfectatul mâinilor.

Avem un sistem medical pregătit, dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a avertizat ministrul.

ADVERTISEMENT

Sfârșitul  stării de alertă nu ne scapă de carantină și izolare

El a spus că România dispune în momentul de față de 4.000 de paturi la terapie intensivă, dintre care 3.000 sunt dotate complet, dar o creștere a numărului de cazuri grave ar periclita revenirea sistemului  sanitar la o funcționare normală care să asigure tratament adecvat pentru ceilalți pacienți.

Nu este o problema ca număr sau ca dotare, dar este o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital COVID să-l putem reda că spital non-COVID”, a spus Tătaru.

În acest condiții, unele restricții ar putea fi reintroduse, dar deciziile se vor lua de la județ la  județ. ”Vom impune, ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități. Evaluăm și rezultatele vor da și măsura”, a precizat Nelu Tătaru.

Acesta a adăugat  că Guvernul vrea să elaboreze un proiect de lege prin care carantina și izolarea să poată fi dispuse și după expirarea stării de urgență.

ADVERTISEMENT