Ce se întâmplă cu restaurantele, dar și cu botezurile și evenimentele private

Flaviu Popa   
în HotNews
13/10/2020, 20:31
Ce se întâmplă cu restaurantele, dar și cu botezurile și evenimentele private
Restaurantele vor fi redeschise în majoritatea localităților. Foto: Pixabay

Nelu Tătaru și Raed Arafat au anunțat toți patronii de restaurante că vor exista localități unde acestea își vor putea relua activitatea în condiții speciale.

Concret, restaurantele vor fi redeschise începând cu 14 octombrie 2020, doar acolo unde situația epidemiologică o va permite.

Având în vedere că șeful DSU și ministrul Sănătății au ridicat ștacheta destul de sus, mai exact la 3 rată de incidență, majoritatea restaurantelor vor fi redeschise.

Restaurantele din România vor fi redeschise în 14 octombrie 2020

E necesară oprirea evenimentelor, au fost cazuri care clar au rezultat din astfel de evenimente, dacă situația se îmbunătățește, vom reveni la acest lucru. Vorbim doar de evenimetele private, nu includ lăcașurile de cult. Sunt două chestii total diferite. Botezul de la Biserică nu e inclus aici, doar petrecerea de botez”, și-a început Arafat discursul.

Cu toate acestea, restaurantele, teatrele, cinematografele, cafenelele, barurile vor fi redeschise în condiții de excepție, respectând cu strictețe rata de infectare din respectiva localitate.

Referitor la programul teatrelor, cinematografelor, restaurantelor, al cafenelelor, acolo unde incidența e sub sau egală cu 1.5 la mie, vor funcționa cu capacitatea de 50%, când e 1.5 și 3 la mie, vor funcționa cu capacitate de 30%. Programul va fi redus până la 23. Când depășește 3 la mie activitatea va fi sistată.

Va fi interzis botezuri și alte adunări private, pe plan național, până scad cazurile. Se reduce la 20 de persoane în interior, la 50 în exterior la adunări publice. Stabilirea incidenței se face de către DSP-uri în maxim 24 de ore”, a explicat Arafat.

Așadar, într-o localitate unde incidența de infectare e între 0 și 1.5 de cazuri la 1000 de locuitori, restaurantele vor funcționa cu o capacitate de 50%. Când situația se va complica și cifra va fi între 1.5 și 3 la mie, acestea vor funcționa cu o capacitate de 30%.

Situația e critică doar atunci când rata de incidență depășește 3 la mie, moment în care activitatea restaurantelor sau barurilor va fi sistată total. Momentan nu există localități importante care să se încadreze în acest tipar, însă Bucureștiul e destul de aproape de acest scenariu.

Cert e că în majoritatea localităților din România, respectând indicațiile DSP, restaurantele și alte unități HoReCa vor fi redeschise începând cu 14 octombrie 2020.

Închide ×