Life

Anunțul lui Nelu Tătaru despre terapia la care a fost supus Petrică Mîțu Stoian: “Am niște rezerve”

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că nu a fost niciodată convins că oxigenoterapia hiperbară este indicată în recuperarea pacienților care au avut Covid-19.
11.11.2021 | 22:55
Anuntul lui Nelu Tataru despre terapia la care a fost supus Petrica Mitu Stoian Am niste rezerve
ADVERTISEMENT

Petrică Mîțu Stoian a decedat sâmbătă, la scurt timp după ce efectuase un tratament post-covid, la o clinică din Reșița. Regretatul artist a plătit peste 1000 de euro pentru a face terapie în camera hiperbară.

Toți cunoscuții artistului l-au sfătuit să nu apeleze la acest tratament care i-a adus moartea.

Sunt mulți medici care spun că această terapie nu este recomandată în cazul pacienților care au avut Covid-19, aceasta fiind și părerea fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Anunțul lui Nelu Tătaru despre terapia la care a fost supus Petrică Mîțu Stoian: “Am niște rezerve”

Scandal uriaș după moartea regretatului artist Petrică Mîțu Stoian. Ministerul Sănătății a anunțat că după decesul artistului s-a demarat o anchetă. Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin a început verificarea clinicii în care a fost internat interpretul de muzică populară.

Acesta apelase la terapia hiperbară pentru recuperarea post-covid. La autopsie s-a descoperit că tratamentul pe care îl făcuse i-a afectat grav plămânii.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății a vorbit despre această procedură medicală.

“După cum știți, și anul trecut, eu, ca ministru, aveam niște rezerve vizavi de ce înseamnă terapia cu oxigen hiperbar, o am în continuare mai ales după patologia post-COVID. Deci, orice evaluare care se poate face se face într-un cadru legal, instituit de Ministerul Sănătății în anumite condiții.

Rămâne strict pe evaluarea pe care o face un cadru medical, de asumare a acelui cadru medical, acceptul pe care și-l dă un pacient și aici nu vorbim doar de cineva cu notorietate, vorbim de foarte mulți români, și aici sunt de acord cu domnul profesor (Rafila – n.r.), care, poate, au apelat la tot felul de tehnici.

ADVERTISEMENT

Am avut și anul trecut tot felul de sugestii, tot felul de idei către Ministerul Sănătății, credeți-mă că nu am achiesat la ele”, a declarat Tătaru la Palatul Parlamentului.

Anunțul făcut de Ministerul Sănătății

“În ceea ce privește oxigenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19.

ADVERTISEMENT

Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Sănătății.

Mai mulți medici specialiști în medicină Fizică și Reabilitare cred că terapia hiperbară este destul de periculoasă.

“Promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice”, spun specialiștii.

ADVERTISEMENT