News

Nelu Tătaru, ultimele detalii în lupta cu COVID-19! „Încă nu am atins vârful pandemiei. Dacă nu respectăm putem ajunge la 15-20 de mii de cazuri”

07.05.2020 | 22:24
Nelu Tataru ultimele detalii in lupta cu COVID19 Inca nu am atins varful pandemiei Daca nu respectam putem ajunge la 1520 de mii de cazuri
ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru a oferit ultimele detalii în lupta cu COVID-19! Ministrul Sănătății a atras atenția tuturor și a transmis că, deocamdată, România nu a atins vârful pandemiei de coronavirus.

Nelu Tătaru, ultimele detalii în lupta cu COVID-19!

Mai mult de atât, Nelu Tătaru a făcut un apel către oameni cărora le-a transmis că e nevoie să respecte în continuare regulile, chiar dacă se mai relaxează măsurile.

ADVERTISEMENT

„Sunt protocoale pe care le propunem pentru fiecare relaxare pe care o propunem. Încă nu am atins acel vârf, suntem pe un platou. Suntem pe un parcurs ca un platou, avem un număr constant de cazuri.  Urmărim ca aceasta să se mențină 7-10 zile. 

„Încă nu am atins vârful pandemiei. Dacă nu respectăm putem ajunge la 15-20 de mii de cazuri”

Nu am atins vârful, doar atitudinea noastră face să avem o pantă descendentă. Rămâne ca populația civilă să înțeleagă. Dacă avem probleme vor introduce măsuri restrictive. 

ADVERTISEMENT

Vedem în continuare că nu se respectă regulile. Dacă nu suntem atenți, dacă nu respectăm putem ajunge la 15-20 de mii de cazuri. Înțeleg nerăbdarea oamenilor. Am promis o relaxare, pe 15 e prima zi fără starea de urgență. Dar trebuie să putem controla o evoluție nefavorabilă. 

Trebuie să înțelegem toți, de orice culoare politică că doar sănătatea contează. Să păstrăm o situație normală fiind români conștienți și conștiincioși. Cu cât nu respectăm reguli, această dată a vârfului se deplasează. 

ADVERTISEMENT

Avem cam același număr de cazuri în terapie intensivă, la fel la decese sau pacienți pe ventilator. Constant. Este un disconfort pentru cei care și-au asumat. Nu cred că sunt față de acești oameni, cei 90 la sută anularea amenzilor. Dar, uneori, cei 10 la sută pot strica tot. Boala e la fel. Numai măsurile respectate au făcut să nu vedem pericolul.

Am fi preferat să nu existe niciodată amenzile. Nu este apanajul Ministerului Sănătății, dar sunt oameni care nu înțeleg în altă modalitate. Prefer să cred că toți au fost precauți și temători. Lumea nu gândea neapărat la amenzi, cât la viața și siguranța lor.

ADVERTISEMENT

Când au văzut că nu e chiar atât de grav ca în Italia și Spania au apărut și vocile. Și când vine o decizie care le spune că degeaba au stat în casă, bănuiesc și sper ca sufletul celor care au stat în casă, va ierta. Trebuie să trăim un an, doi cu aceste amintiri.

Al doilea val ține de o transmitere exacerbată. Dacă nu avem o imunizare destul de mare în masă, ne pregătim de curbe mari. Acum personalul medical știe ce să facă, are cu ce. Populația va știi ce să facă, o să respecte izolări. La un moment dat, susțin reluarea călătoriilor. După 15 mai vom avea relaxări în ordinea inversă celor introduse.

Dacă noi n-am ajuns ca Italia și Spania a fost că în totalul acestor anchete epidemiologice am fost puțin mai înainte. Focarele ne-au tras în jos, acolo am pierdut. Sunt momente pe care trebuie să le gestionăm diferit. Sper să ne rămână mult timp în minte ce s-a întâmplat.

Când am ajuns eu la Suceava DSP nu exista. A trebuie să facem una. Erau ori în izolare, ori infectați, pe acasă. Am reconstruit pur și simplu. Am adus personal din Iași. Momente ca Suceava puteau să se repede. Atunci am decis să merg în toate focarele. Când cade personalul medical, nu e în regulă. La Suceava e deschisă o anchetă penală în rem.

Au luat-o în ușor, nu e vorba de necunoaștere. Multă lume nu a crezut în acest virus ca si agresivitate. Apoi luarea în uțor a fost înlocuită de teamă. Și teama în rândul cadrelor medicale e un pericol”, a spus Nelu Tătaru la Digi 24

ADVERTISEMENT