News

Nelu Tătaru, veste proastă pentru români. Ce se întâmplă cu a 4-a etapă a măsurilor de relaxare

29.06.2020 | 18:47
Nelu Tataru veste proasta pentru romani Ce se intampla cu a 4a etapa a masurilor de relaxare
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru le dă o veste proastă românilor care așteptau data de 1 iulie pentru noi măsuri de relaxare, inclusiv acelor români angajați în industria HoReCa.

Tătaru a anunțat, hotărât, că situația epidemiologică din România nu permite a 4-a etapă de măsuri de relaxare, cel puțin nu în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Ministrul se teme ca țara noastră să nu intre pe lista țărilor aflate în „zona roșie”, încurcând așadar românii care ar dori să meargă în vacanță în această vară.

Nelu Tătaru îi avertizează pe români că nu va exista o nouă etapă de relaxare

Nelu Tătaru crede că vor putea fi implementate noi măsuri de relaxare doar atunci când România va intra pe o pantă descendentă.

ADVERTISEMENT

Astăzi a avut loc întâlnirea Grupului, s-a evaluat tot ce înseamnă ultimele 2 săptămâni. Au crescut cazurile, decesele, luăm în considerare amânarea măsurile de relaxare pentru 1 iulie, urmărind cazurile din Terapie Intensivă.

În ultimele săptămâni, o parte din concetățeni nu au respectat regulile. Am văzut zone în care a crescut transmitearea comunitară. Gestionăm un număr de cazuri crescut, am decis să amânăm a 4-a etapă a relaxării.

ADVERTISEMENT

Ne gândim la noi relaxări în perioada următoare. Trebuie să vedem o săptămână stabilă. Trebuie ca fiecare dintre noi să gestionăm. Eram pe rată de transmitere 0.6, 160 cazuri în ATI. A urmat a 3-a etapă a măsurii de relaxare, poate și unele îndemnuri la nerespectarea unor reguli.

Situația nu e doar la noi, dar la noi parcă e mai acută. Judecăm fiecare caz în parte. Ne gândim ca punctual să impunem alte restricții, izolarea focarului, carantinarea zonei. Trebuie să izolăm ca să nu se extindă”, a declarat Tătaru.

ADVERTISEMENT

România poate fi trecută pe lista neagră a țărilor infectate cu noul coronavirus

România ar putea ajunge pe o listă neagră a țărilor în care epidemia de coronavirus nu este ținută sub control, astfel că românii nu vor mai putea merge în vacanță unde își doresc în acest an.

„În acest moment avem acea listă votată în 22 iunie în care erau bifate țările în care am fi intrat în izolare. Când vor vedea în context european că România reprezintă un risc, ne vor introduce în izolare.

Fiecare măsură de relaxare am gândit-o prin măsuri pe care le puteam controla, la pachet cu restricții. Am relaxat progresiv. Avem o săptămână de foc, putem vedea ce a generat acest week-end.

Virusul nu e mai puțin agresiv pentru că e vară. Dacă aveam transmitere 0.6, azi avem 1.4. Sperăm să ajungem pe o pantă descendentă, să ne putem gândi la măsuri de relaxare.

687 milioane de lei ne-a costat doar carantina, 300 milioane investiții. În trecut acționa un instinct de conservare, acum parcă nu mai există. Îi rog să meargă în spitale să vadă că există această boală. Să vadă că se poate deceda la 30 de ani fără comorbidități”, a declarat Tătaru la Digi 24.

România are momentan o rată a infectării de 1.4, o cifră care, dacă s-ar menține, ar putea aduce peste o lună cel puțin 1.400 de persoane în secțiile de Terapie Intensivă din România.

ADVERTISEMENT
Tags: