News

Nelu Tătaru vrea vaccinare obligatorie pentru profesori și medici. Florin Cîțu: “Testarea se va face pe banii lor”

Nelu Tătaru vrea ca profesorii și medicii să fie obligați să se vaccineze. Reacția premierului.
15.09.2021 | 17:43
Nelu Tataru vrea vaccinare obligatorie pentru profesori si medici Florin Citu Testarea se va face pe banii lor
ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru a explicat că dorește ca persoanele din sectoare esențiale de activitate, cum sunt profesorii sau medicii, să fie obligați fie să se vaccineze, fie să se testeze săptămânal.

Nelu Tătaru vrea vaccinare obligatorie pentru profesori și medici

De asemenea, în aceeași categorie ar intra și polițiștii, pompierii sau jandarmii. Același lucru ar fi valabil pentru persoanele vârstnice, pentru cei care au cancer sau pentru imunodeprimați, relatează Digi24.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, Nelu Tătaru a discutat cu premierul Florin Cîțu despre această obligativitate a vaccinării sau testării și a precizat că deciziile urmează să se ia în perioada următoare.

„În acest moment, discuţiile sunt despre obligativitatea unor vaccinări sau a unor testări, dar deciziile se vor lua în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

Ne gândim la tot ce înseamnă structuri ale statului, tot ce înseamnă spital, tot ce înseamnă şcoli”, a spus Nelu Tătaru.

Ce a declarat premierul Florin Cîțu despre obligativitatea vaccinării sau testării

La rândul său, premierul a oferit declarații despre acest subiect în fața jurnaliștilor și a explicat faptul că, deocamdată, există discuții despre această posibilitate a obligativității vaccinării sau testării.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește aceasta din urmă, premierul a precizat că oamenii vor trebui să scoată proprii bani din buzunar pentru a se testa în fiecare săptămână, pentru a dovedi că nu au coronavirus.

Totodată, premierul a precizat faptul că statul oferă deja gratuit vaccinarea, astfel că nu ar fi luată în calcul o decontare a testărilor.

ADVERTISEMENT

El a confirmat faptul că este posibil ca testarea obligatorie să fie introdusă pentru categoriile deja menționate.

”În această variantă, care e în primă lectură, testarea se va face pe banii oamenilor. Statul oferă gratuit vaccinarea”, a precizat Cîțu.

”Da, mergem în această direcție (n. red. pentru obligativitatea testării), vom vedea care este cea mai bună măsură. Da, vrem să introducem testarea”, a spus el, întrebat despre testarea obligatorie a unor categorii de persoane.

Alexandru Rafila nu e de acord cu spusele lui Nelu Tătaru

Alexandru Rafila a reacționat la acest subiect și a precizat faptul că aceste discuții ar trebui să fie unele în care vorbitorii să fie mai atenți la cuvinte.

Acesta a precizat faptul că alternativa testării sau vaccinării nu mai înseamnă faptul că doar imunizarea va fi obligatorie pentru anumite categorii de persoane.

În același timp, el a mai spus că discuțiile ar trebui să fie axate pentru un certificat care să arate că o persoană nu este un pericol pentru sănătatea celorlalți, pentru că are un risc mic de a transmite boala.

“Din moment ce oferi alternativa și spui vaccinare sau testare, vaccinarea nu mai devine obligatorie.

Noi trebuie să discutăm despre ce se întâmplă la nivelul UE, adică un certificat care asigură că o persoană e la risc minim de a transmite infecția”, a precizat Rafila.

ADVERTISEMENT