News

Neplata amenzilor de circulație, sancționată cu ridicarea permisului. Când ar putea fi modificat Codul Rutier

Printre motivele de suspendare a permisului de conducere va fi inclusă și neplata amenzilor de circulație, în cazul adoptării unui proiect de lege depus în dezbatere publică la Senat.
29.03.2022 | 19:30
Neplata amenzilor de circulatie sanctionata cu ridicarea permisului Cand ar putea fi modificat Codul Rutier
Neplata amenzilor de circulație ar putea fi pedepsită cu ridicarea permisului/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari PNL au semnat un proiect de modificare a Codului Rutier, numele sub care este cunoscută OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Modificarea prevede ca permisul de conducere să fie suspendat persoanelor care nu își plătesc amenzile de circulație.

Ridicarea permisului, după 60 de zile de la primirea amenzii

Inițiatorii justifică proiectul prin faptul că, în urma unor discuții cu reprezentanți ai poliției, s-a constatat că există un nivel redus la încasărilor din amenzile date de poliția rutieră întrucât primăriile nu au un mecanism pentru a se asigura că respectivii contravenienți plătesc aceste amenzi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ-teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului local respectiv”, se spune în expunerea de motive a legii.

Mai mult, neîncasarea amenzilor la bugetele locale duce la sancțiuni din partea Curții de Conturi, deși nici în această situație administrația locală nu are vreo vină.

ADVERTISEMENT

Plata amenzilor reprezintă și o formă de disciplinare a șoferului auto, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație din UE: 85 de morți la un milion de locuitori”, este un alt argument invocat de inițiatori.

Prin proiectul de lege se dă o perioadă de grație de 60 de zile pentru plata amenzii. După scurgerea acestui interval, este suspendat permisul de conducere. De remarcat este faptul că suspendarea nu este una limitată în timp, interdicția de a mai conduce fiind valabilă până când amenda este plătită de către contravenient.

ADVERTISEMENT

Situațiile în care poate fi ridicat permisul

În momentul de față, Codul Rutier prevede mai multe situații în care permisul este suspendat:

a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;

b) pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

ADVERTISEMENT

c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice, când în urma unui accident a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane sau când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru utilizarea unui vehicul neînmatriculat.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului la finele lunii aprilie, urmând ca ulterior să fie trimis Camerei Deputaților care este forul decizional. Teoretic, există posibilitatea ca, în cazul unui vot favorabil în Parlament, suspendarea permisului pentru neplata amenzilor de circulație să devină operațională la finele acestui an.

Modificările Codului Rutier în 2022

Precedenta modificare a Codului Rutier a avut loc pe 27 ianuarie, prin OUG 1/2022. Principala noutate a actului normativ a fost definirea și sancționarea comportamentului agresiv la volan. De asemenea, s-au mărit amenzile și durata de suspendare a permisului pentru o serie de fapte.

Astfel, se trece într-o clasă superioară de contravenţii abaterea de la regulile privind depăşirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale: de la 870 lei -1.160 lei la 1.305 lei – 2.900 lei. Se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile.

De asemenea, se trece într-o clasă superioară de contravenţii nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate: de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei. Și aici se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile.

Se aplică amenzi mărite în privința încălcării regulii de acordare a priorității pe șosele. Astfel, se trece într-o clasă superioară de contravenţii fapta de a nerespecta regulile privind acordarea de prioritate, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale: de la 870 lei – 1.160 lei la 1.305 lei – 2.900 lei. Crește sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile.

ADVERTISEMENT