News

Nepoata lui Marcel Ciolacu, somată de ICR să returneze o parte din salariu. Conducerea instituției susține că banii au fost încasați ilegal de angajați

Nepoata lui Marcel Ciolacu a fost somată să returneze o parte din salariile încasate de la Institutul Cultural Român, după un control al Curții de Conturi.
28.08.2022 | 08:15
Nepoata lui Marcel Ciolacu somata de ICR sa returneze o parte din salariu Conducerea institutiei sustine ca banii au fost incasati ilegal de angajati
Andreea, nepoata lui Marcel Ciolacu, lucrează la Institutul Cultural Român din 2017 / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Facebook
ADVERTISEMENT

Andreea, nepoata lui Marcel Ciolacu, angajată la ICR, s-a trezit dată în judecată de conducerea instituției pe motiv că a încasat mai mulți bani decât trebuia. Tânăra a refuzat să returneze banii încasați în plus și a câștigat procesul pe fond. Institutul Cultural Român a făcut Apel.

Curtea de Conturi a descoperit prejudiciu de aproape 900.000 de lei la ICR, din salarii

Conform informațiilor din dosar, nepoata lui Marcel Ciolacu s-a angajat în ianuarie 2017 la ICR, mai întâi ca expert administrație publică gradul I, ulterior ocupând postul de consilier juridic gradul IA. În perioada următoare, angajatorul a operat 14 acte adiționale în contractul femeii, care au dus la modificarea salariului de tot atâtea ori.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul anului 2017, un control al Curții de Conturi a scos la iveală faptul că grila salarială a angajaților ICR a fost calculată greșit în perioada iunie – decembrie 2017, cu un prejudiciu de 874.874 lei.

Diferența provenea din faptul că salariile fuseseră calculată pe baza unor acte normative abrogate prin intrarea în vigoare a Legii cadru nr 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care prevedea că sporul de vechime în muncă va fi inclus în salariul de bază.

ADVERTISEMENT

Nepoata lui Ciolacu a refuzat să dea banii înapoi

ICR a operat imediat modificările salariale, dar a contestat în instanță concluziile raportului Curții de Conturi. După ce a pierdut, instituția s-a îndreptat împotriva propriilor angajați, pentru a recupera diferențele salariale, deși aceștia nu aveau nicio vină pentru prejudiciul adus statului. Cea care și-a pus semnătura pe măririle salariale este, conform raportului Curții de Conturi, fostul președinte al ICR, Liliana Țuroiu.

Nepoata lui Marcel Ciolacu a fost unul dintre angajații care au refuzat să returneze banii încasați ca urmare a erorii conducerii și așa a ajuns să se judece cu ICR.

ADVERTISEMENT

Cum a justificat avocatul Andreei Colacu refuzul de a returna sumele cu titlul de prejudiciu

”În motivarea întâmpinării, pârâta a arătat că este salariată în cadrul reclamantei, care, în urma unui raport al Curţii de Conturi, i-a solicitat să plătească cu titlu de prejudiciu, diferenţa dintre salariul stabilit conform Ordinului Preşedintelui Institutului Cultural român nr. 564/07.12.2017 şi salariul cuvenit conform Raportului Curţii de Conturi a României înregistrat sub nr. 137336/01.08.2018.

În fapt, reclamanta a încheiat o serie de acte adiţionale prin care a efectuat o corecţie salariala în temeiul legilor salarizării, începând cu luna iunie 2017, pusă în aplicare prin ordinul preşedintelui ICR.

ADVERTISEMENT

Reclamanta, preluând susţinerile eronate din Raportul Curţii de Conturi, susţine că aceste corecţii salariale au fost efectuate în mod nelegal şi, pe cale de consecinţă, a formulat acţiunea de faţă în vederea recuperării acestui pretins prejudiciu.

Pârâta a mai arătat că din prevederile Legii 78/2018 reiese că acestea sunt aplicabile dacă sunt îndeplinite următoarele două condiţii: drepturile salariale să fi fost stabilite anterior datei de 31 martie 2018 (data intrării in vigoare a Legii nr. 78/2018 şi veniturile de natură salarială să fi fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, a arătat avocatul Andreei Ciolacu, în instanță.

Nepoata lui Marcel Ciolacu a câștigat procesul pentru că ICR a depus acțiunea în instanță prea târziu

Pe fond, nepoata președintelui PSD a câștigat fără probleme procesul cu ICR, pe motiv că acțiunea a fost înaintată de instituție după termenul de prescripție faptei, care este de 3 ani. Astfel, judecătorii au decis că aceasta nu trebuie să plătească pentru greșelile făcute de fosta conducere a ICR.

La mijlocul lunii iulie, Institutul Cultural Român a făcut apel la această decizie, la Tribunalul București. Conform legii, instituțiile publice sunt obligate să încerce recuperarea prejudiciilor constatate prin orice mijloace.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români