News

Nereguli grave descoperite de autorităţi, după controalele la depozitul de carburanţi de la Feldioara. Ce mare companie străină ar putea fi interesată de construcţie

Lucrările de construcţie la depozitul de carburanţi de la Feldioara au fost sistate. Controalele efectuate de Inspectoratul de Stat în Construcţii au scos la iveală nereguli grave.
13.06.2024 | 15:25
Nereguli grave descoperite de autoritati dupa controalele la depozitul de carburanti de la Feldioara Ce mare companie straina ar putea fi interesata de constructie
Depozitul de combustibil de la Feldioara a fost proiectat în apropiere de o fabrică de uraniu Foto: Gândul
ADVERTISEMENT

Noi dezvăluiri alarmante legate de viitorul depozit de combustibil de la Feldioara, un al doilea control efectuat aici de Inspectoratul de Stat în Construcţii, la jumătatea lunii mai, relevând adevărata dimensiune a pericolului, în condiţiile în care amplasamentul este aproape de uzina Nuclearelectrica unde este produs combustibil nuclear. De altfel, autorităţile au luat măsuri imediate.

“Se dispune oprirea lucrărilor până la soluționarea cauzei”

Acest al doilea control s-a desfăşurat în perioada 13-25 mai 2024 şi, deşi lucrările de construcţie erau sistate, ca urmare a unei adrese emise de Primăria din Feldioara, inspectorii au constatat că deja fuseseră efectuate mai multe construcții pentru care beneficiarul, SC TRANSIT OIL, nu a putut să prezinte documentația care să certifice “calitatea lucrărilor executate”, după cum scrie Gandul.ro.

ADVERTISEMENT

Controlul efectuat de specialiştii filialei locale a Inspectoratului de Stat în Construcţii a scos la iveală mai mai multe nereguli, conform unor precizări făcute de instituţie.

“Urmare a neconformităților menționate, au fost dispuse următoarele măsuri: se dispune oprirea lucrărilor de construcții în curs, până la înlăturarea deficiențelor. Potrivit obligațiilor și răspunderilor ce revin investitorilor și executanților, factorii implicați în procesul de executare a lucrărilor vor acționa în vederea soluționării neconformităților, prezentând prin documente însușite de personal autorizat performanțele de comportare a lucrărilor efectuate.

ADVERTISEMENT

S-a solicitat expertizarea lucrărilor executate fără autorizație de construire și, implicit, fără supravegherea unui diriginte de șantier”, se arată în răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcţiei, dat în exclusivitate pentru sursa citată.

“La data controlului, investitorul nu a prezentat documente de carte tehnică și nu a prezentat procese verbale care să ateste calitatea lucrărilor executate”, a precizat, în exclusivitate pentru Gândul, Inspectoratul de Stat în Construcții, prin adresa semnată de şefa instituţiei, Victorița Dumitrașcu.

ADVERTISEMENT

Maghiarii de la MOL ar putea fi interesaţi de depozitul de la Feldioara

Un control anterior, efectuat la sfârşitul anului 2023, arăta că autorizația de construire a depozitului petrolier a fost emisă ilegal de primarul din Feldioara, cu încălcarea mai multor prevederi ale Legii nr. 50 din 1991, cu privire la autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Controlul a scos la iveală că autorizaţia s-a emis fără avizele Companiei Naționale a Uraniului, Companiei Naționale CFR sau al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov. Imediat, prefectul Braşovului, Mihai-Cătălin Văsii, a cerut anularea autorizaţiei de construcţie, printr-o adresă datată 11 ianuarie 2024.

Dincolo de ilegalităţile constatate de controlul autorităţilor, reporterii Gandul.ro au aflat că depozitul de combustibil de la Feldioara este vizat de compania maghiară MOL. Chestionat de reporteri, Alexandru Iurea, care deține 20% din SC TRANSIT OIL, nu a negat că a făcut o ofertă către MOL. “Eu am lucrat cinci ani în parteneriat cu MOL, făceam prestări servicii și le-am făcut o ofertă, când va fi gata (n.red. – depozitul de la Feldioara), dacă îi interesează”, a declarat Iurea. Potrivit acestuia, cei de la MOL ar fi „prudenți” și așteaptă ca lucrările să fie finalizate, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

În schimb, reprezentanţii MOL România s-au abţinut să comenteze informaţia, transmiţând un comunicat neutru, în care precizează că în virtutea celor 29 de ani de când compania maghiară se află pe piaţa din România nu şi-ar lua niciun fel de angajament care să nu fie în deplină conformitate cu idee de a fi un membru de încredere al comunității, cu un plan solid de dezvoltare pe termen lung.

În momentul de faţă, activitatea pe șantierul depozitului de carburanți de la Feldioara este oprită, ca urmare a neregulilor constatate în acte şi pe teren.

ADVERTISEMENT