Printre neregulile grave descoperite se numără neasigurarea personalului medical, prezenţa insectelor vii, neasigurarea dotărilor pentru recuperarea fizică, psihică şi mentală sau folosirea în blocul alimentar al operatorului economic a unor materii prime, semipreparate cu data limită de consum depăşită.
Neregulile au fost sancționate de ANPC cu 100.000 de lei. De data aceasta au fost comunicate și numele operatorilor economici care au fost vizitați și amendați, primul nume menționat fiind cel al ”SC Lumyr Management Group, (punct de lucru Căminul Bunicilor Confidence, situat în oraş Mihăileşti)”.
De asemenea, nu au scăpat de amenzi ”Asociaţia Căminul de Bătrâni Romantic Club (punct de lucru Sat Popeşti, oraş Mihăileşti), Centrul pentru persoane vârstnice Mironeşti (Sat Mironeşti, Comuna Gostinari), aparţinând de DGASPC Giurgiu, Trust Development Invest SRL (Sat Dărăşti-Vlaşca)”, potrivit anunțului ANPC.
De asemenea, comisarii ANPC au descoperit că în aceste cămine erau folosite produse ambalate, congelate cu acumulări masive de gheață. Totodată mai este menționată folosirea unor produse alimentare păstrate la temperatură ambientală, fără dată limită de consum, fără menţiunea datei de deschidere.
Inspectorii ANPC au menționat, totodată, că în aceste cămine a fost identificată utilizarea unor echipamente frigorifice de depozitare cu un grad de uzură avansat, cu rafturile deformate, chederele rupte, depreciate, precum și folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale şi cu un grad avansat de uzură, a bureţilor din sârmă, a unor coşuri de colectare a deşeurilor fără capac.
Nu doar bucătăriile au fost afectate ci și spațiile de cazare, inspectorii ANPC reușind să constate că două camere nu erau igienizate, având depozite de praf. Mai mult, nu toate camerele erau dotate cu boilere la baie, în tim pce personalul folosea lenjerii rupte şi saltele şi protecţii de pat rupte şi pătate.
Mai mult, e menționat că pereţii erau jupuiţi şi murdari, parchetul depreciat, caloriferele aveau zone ruginite, pe lângă mult praf, pânze de păianjen și zugrăveală exfoliată. De asemenea , în baie era un depozit de calcar la duş, iar chederele căzii de la cabina de duş nu erau igienizate.
Inspectorii ANPC au mai transmis că ”mocheta era deteriorată şi murdară, era folosit un mobilier depreciate, pavimentul era murdar. Totodată, în sala de mese, echipele de control au descoperit folosirea unor scaune cu tapiţeria ruptă, instabile, vechi şi era pericol de accidentare; mese cu lemn exfoliate; depozitarea mărfurilor direct pe paviment; afişarea meniului săptămânal, fără precizarea cantităţii nete/porţie; folosirea unor cântare neverificate metrologic”.
În încheiere, ANPC a transmis că a dat 13 amenzi în valoare totală de 97.000 de lei și au confiscat 100 de kilograme de produse alimentare cu ”deficiențe”. Mai mult, prestarea de servicii a fost oprită temporar până vor fi remediate deficiențele. Așadar, patru cămine au fost închise de ANPC până când vor oferi condiții mai bune.